Porođajne muke HAVC-a - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Porođajne muke HAVC-a

Porođajne muke HAVC-a

Hrvatski film više nije pod isključivim patronatom države, od 1. siječnja profunkcionirao je Hrvatski audiovizualni centar.

s.p. 25.01.2008 0 komentara

Porođajne muke HAVC-a

'Centar za film' se porodio, ali još nije prohodao. Ipak, progovorio je i ima velike planove, samo da se konačno pojave njegovi staratelji. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) je službeno utemeljen, uselio se u obnovljeni prostor u Zvonimirovoj 20 u Zagrebu, ali nema još ni zaposlenike, kompjuter s dokumentacijom, niti vlastiti arhiv. Osim toga, treba donijeti Statut (uz suglasnost Ministarstva kulture) i do kraja veljače konstituirati najvažnije tijelo - Hrvatsko audiovizualno vijeće u čijoj će nadležnosti biti financiranje domaćih filmova

Ipak bitne odluke i dalje ostaju pod nadležnošću države - odluka o raspodjeli sredstava donosit će se na temelju procjene Umjetničkog vijeća, koje imenuje Ministarstvo kulture, baš kao i predsjednika i 3 od 5 članova Upravnog odbora HAVC-a. Logično, ipak se iz proračuna izdvajaju sredstva za financiranje skupe kinematografije.

Ipak, novost je da će se sredstva za provedbu Nacionalnog programa promicanja AV djelatnosti prikupljati iz fonda u koji će uplaćivati razni subjekti čiji će predstavnici sjediti u Vijeću - predstavnici HTV-a i ostalih nacionalnih televizija, kabelskih i telekomunikacijskih operatera, kinoprikazivača, distributera, filmskih visokih učilišta, raznih filmskih djelatnika i producenata, te predstavnici Kinoteke i Hrvatskog filmskog saveza. Tako će oni koji će plaćati davanja (HTV 2%, nacionalne televizije 0.8 %, telekomi i Internet provideri 1% i sl.), imati interesa da se proizvedu komercijalni (i kvalitetni?) filmovi koji će biti gledani i donositi zaradu navedenim prikazivačima i distributerima.

Povodom osnivanja HAVC-a porazgovarali smo s predsjednikom Upravnog odbora, Enesom Midžićem. Ugledni hrvatski snimatelj ('Ljeto za sjećanje'), bivši dekan i profesor na ADU u kratkom je razgovoru upozorio da svi u centru 'počinju od nule', te da ne započinju samo s novom institucijom, već i s 'posve novim sustavom'.

Autor sustava, baš kao i novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima je ravnatelj HAVC-a Albert Kapović. Ukratko, umjesto centralističkog sustava u kojem država preko Ministarstva kulture financira i odlučuje u sve u vezi filma, sada HAVC preuzima te funkcije kao središnje tijelo za film, u kojem autonomno odlučuju razni subjekti uključeni u audiovizualne djelatnosti. Taj ga sustav podsjeća na SIZ-ove ('Samoupravne interesne zajednice') no ipak ovu promjenu ocjenjuje 'revolucionarnom'.

Midžić se uzdaje u našu 'autorsku kinematografiju', no pitanje koje se nameće svim filmofilima je – da li će biti senzibiliteta za nekomercijalne projekte? Midžić na to odgovara da treba vidjeti tko će biti među 15 vijećnika koji će (zajedno s neizbježnim Ministarstvom kulture) drmati hrvatskim filmom. Naglašava da Vijeće ima 'puno širi sastav od dosadašnjih Filmskih vijeća', te se u njemu 'zrcale i razne interesi'.

Iz HAVC-a tako stižu prijedlozi da se natječaji za financiranje filmova raspisuju dvaput godišnje, a da se provodi i poseban natječaj za debitantske autore. Ipak, o tome će odlučivati Vijeće u kojem više nisu samo filmaši i filmofili nego i tržišni igrači koji će imati presudan utjecaj. 

Početkom ožujka se treba do kraja strukturirati HAVC i konstituirati Vijeće, a zatim bi se trebali zahuktati brojni projekti. Sve vezano uz film, od filmske proizvodnje, čuvanja filmske baštine, kinoprikazivanja i distribucije palo je na nejaka Centrova pleća. Osim natječaja za domaće filmove, posebno nas zanima kako će se sprovesti dio zakona o kategorizaciji filmova, tj. cenzorske ocjene filmova (ne)podobnih za maloljetnike. Sve to moći će za koji mjesec pratiti na službenom sajtu Centra, a dotada, kao i uvijek pratite domaće vijesti na Filmskom.netu.

Komentari

Nema komentara.