Sundance za ljubitelje bizarnog - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sundance za ljubitelje bizarnog

Sundance za ljubitelje bizarnog

Osim farse sa Shakespearom, festival nudi mazohistički seks, vojsku, rock i sport. Ima nešto i iz života mladih, zato je na meniju i trava.

s.p. 26.01.2008 0 komentara

Sundance za ljubitelje bizarnog

Ah, ti festivali nezavisnog filma. Na njima ne možete očekivati 'Hamleta', ali se na Sundanceu predstavio 'Hamlet 2'. Andrew Fleming režirao je film o propalom glumcu koji vodi dramsku sekciju u gimnaziji. Njemu se ne sviđa kako je završio pravi 'Hamlet', pa piše nastavak, u kojem dodaje vremenski stroj i par ličnosti iz povijesti. Farsa koja navodno, što se film više bliži kraju, postaje sve apsurdnija.

Jedan od najkontroverznijih filmova festivala je 'Downloading Nancy', u kojem redatelj Johan Renck predstavlja priču o ženi koja je bila zlostavljana, pa odlučuje nastaviti s mazohističkim aktivnostima na koje je već navikla. Neki ga uspoređuju sa 'snuff- filmovima', a u (bizarnim) erotskim scenama nastupa Maria Bello ('Povijest nasilja').

Maria Bello u 'Downloading Nancy' - kada se pročuju sexy scene, bit će 'Downloading Maria'
'Incendiary' je drama koja je također povezana sa seksom i nasiljem, ali ima drukčiji ton. Ironijom sudbine, Michelle Williams (bivša supruga pokojnog Heatha Ledgera) glumi suprugu koja mora prežaliti smrt muža i sina koji su stradali u bombaškom napadu. Posebno ju peče savjest jer se u trenutku napada žestoko seksala, što nije ni čudno ako znamo da njenog ljubavnika glumi Ewan McGregor. Na kraju film postaje jedna od onih priča o snazi i otpornosti ljudskog duha.

'The Merry Gentleman' režirao je glavni glumac filma, Michael Keaton, koji si je dodijelio zahtjevnu ulogu – depresivnog ubojice. Ubojica se sprijatelji sa ženom (glumi ju Kelly Macdonald) koja bježi iz braka punog nasilja, a bizarna priča dosta liči na 'Matadora' i također može tražiti gledatelje među ljubiteljima kultnh filmova.

'Momma's Man' - mamini sinovi završavaju na - festivalima
Jedan od prepoznatljivih motiva u američkom filmu, nezavisnom ili holivudskom, je priča o onima koji ne žele ili ne mogu odrasti. Tako je na ovogodišnjem Sundanceu predstavljen i 'Momma's Man'. Iako je neke iritirao glavni lik filma, koji nakon prazničnog posjeta roditeljima odgađa povratak ženi i maloj kćerki, film je ocjenjen kao dobra studija tipova koji 'odlaze po cigarete' i nikad se ne vrate.

Oni kojima se svidio koncert U2 o kojem smo govorili u prethodnom članku, vjerojatno će uživati i u 'Patti Smith: Dream of Life'. Steven Sebring je čitavih 11 godina snimao portret rokerske ikone Patti Smith, i rezultat ocjenjuju kao 'hipnotički kolaž' u kojem gledatelj može upoznati glazbeničinu umjetnost i filozofiju. 

Od ostalih dokumentaraca tu je 'An American Soldier', još jedan američki film koji se bavi ratom, ali na indirektni način. Glavni protagonist je narednik Clay Usie, koji je jedano od najuspješnijih vojnika, ali ne zbog ratovanja, nego zbog uspješnog novačenja mladića. 'Bigger, Stronger, Faster' Christophera Bella bavi se također pričom o američkom uspjehu, i to u domeni sporta. Protagonisti su sportaši koji su 'otišli na mračnu stranu' i počeli uzimati steroide, a film prikazuje rezultate njihove odluke.

'American Teen' - stvarnost je bolja od reality showa
'American Teen' Nanette Burstein temeljito prati život četvoro gimnazijalaca u Indiani i pobrao je vrlo dobre kritike. Uspjeh filma je baš u tome što svježe prikazuje tematiku koja je u vrijeme realityja toliko izlizana da se čini da je već svima dosadila.
 
Životom gimnazijalaca se bavi i 'The Wackness'/naslovna/, u kojem klinac dila travu da bi zaradio za faks, a jedini pravi prijatelj mu je psihijatar koji svoje usluge naplaćuje u naturi tj. u marihuani. Neobičnog psihića tumači Ben Kingsley. A ako na ovakvom festivalu naiđete na još neku komediju, ona će sigurno biti crnjak. 'Choke' je adaptacija knjige Chucka Palahniuka (premačijoj knjizi je snimljen 'Klub boraca'), lascivna komedija koja bi se mogla svidjeti i fanovima braće Farrelly. Glavni glumac je Sam Rockwell, kojem odlično asistira i Angelica Huston. Uskoro očekujte i završno izvješće s festivala, kada će biti riječi i o nagradama s festivala...

Komentari

Nema komentara.