Sundance - za pasti u nesvijest! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sundance - za pasti u nesvijest!

Sundance - za pasti u nesvijest!

Ovogodišnji Sundance donio je horor priče o bebama i djeci i hrpu 'nezavisnih zvijezdi' - Mikea Tysona, Bena Afflecka, Mariah Carey.

s.p. 19.01.2009 0 komentara

Sundance - za pasti u nesvijest!

Sundance stvarno ima nešto protiv ženske reprodukcije - prvo je promovirao 'Zube' sa zubatom vaginom, a sada mu je jedan od hitova film o ubojitoj bebi! Da djeca znaju biti pravi užas pokazuje 'Grace', horor Paula Soleta o majci kojoj bebe umre u maternici, ali je svejedno uspije poroditi. Nekim čudom, beba oživi, samo što umjesto mlijeka žudi za - ljudskom krvlju. Zvuči zanimljivo, a bit će još zanimljivije kada se pročuje da se na projekciji u Sundanceu onesvijestilo dvoje gledatelja. Ne znamo je li marketinški trik ili ne, eksperti kažu da bi za to mogla biti zaslužna i prenatrpana kina, no ovaj hororac će sigurno imati svoju publiku.

Kada je riječ o pravim užasima, onda su djeca obično žrtve, a ne počinitelji. Tako je i 'Push' jedna od onih potresnih priča o djevojci koju otac siluje, a majka zlostavlja pa joj jedinu pomoć može pružiti socijalna radnica koju glumi - Mariah Carey? Da, dobro ste čuli, Mariah ima ozbiljnu ulogu u ozbiljnoj drami i dobila je odlične kritike, baš kao i sam film. Njezino ime će dodatno pomoći promociji ovog tmurnog film, a ako netko više voli rokere - spomenimo da je u sporednoj ulozi i Lenny Kravitz.

Potresniji od takvih igranih filmova priča mogu biti samo dokumentarci, kojima uvijek dobro dođe neko zvjezdano ime u zaleđu. Dok Chris Rock u 'Good Hair' preko priče o frizuri govori o crnačkom, pardon afroameričkom identitetu, Ben Affleck kao izvršni producent u 'Reporteru' predočava skrivenu tragediju Konga - čak 5 milijuna poginulih u posljednjem desetljeću. Postoji razlog zašto angažirani Affleck sve više radi baš dokumentarce - po njemu 'ljudi manje vjeruju nečem što vide u igranom filmu', 'veća je moć' dokumentaraca za koje znaš da su istiniti.

Mariah Carey – nova zvijezda nezavisnog filma?

Istinita je i priča o Mikeu Tysonu, dokumentarac 'Tyson' Jamesa Tobacka koji se predstavio i na ovom festivalu. 'Sportaš' koji siluje žene, a suparniku odgrize uho? Više izgleda kao priča još jednog igranog indie horora, a u biti je samo sažetak karijere slavnog sportaša. Dok se osvrće na svoju prošlost, Tyson se previše ne kaje, pa ne očekujte tipični film o iskupljenju.

Ako želite neke pozitivnije afroameričke priče, radije pogledajte 'Passing Strange', dokumentarac Spikea Leeja o broadwayskom mjuziklu o crncu. A ako poželite vesele sportske priče, kritičari hvale film 'Rudo y Cursi'. Carlos Cuaron, brat puno poznatijeg Alfonsa ('Djeca čovječanstva'), snimio je humornu i toplu priču o dva različita brata kojima su zajedničke razne ovisnosti (jedan brat voli kocku, drugi žene) i strast o sportu. S obzirom da je riječ o nogometu, ovaj meksički film bi mogao imati uspjeha i u našim kinima - muški vole tekme, žene Gaela Garciju Bernala, a svi vole komedije!

Komentari

Nema komentara.