Peter, Bobby Farrelly

Peter Farrelly, Bobby Farrelly

'Nije stvar samo u portretiranju ljudi posebnih potreba, stvar je u širokom spektru njihovih karaktera. Neki su smiješni, neki nisu, neki su dobri, a neki idioti. Baš kao i svi drugi ljudi.'

Peter, Bobby_Farrelly

Peter Farrelly rođen je 17. prosinca 1956. u Phoenixvilleu, Pensilvania SAD, a brat Bobby rođen je dvije godine kasnije u Cumberlandu na Rhode Islandu.

Bobby Farrelly (Robert Leo Farrelly Jr), diplomant Politehničkog instituta i poduzetnik koji se namjeravao proslaviti prvim okruglim ručnikom za plažu i Peter Farrelly (Peter John Farrelly), Bobbyjev brat i diplomirani pisac (Columbia University), udružili su snage i postali jedni od najpoznatijih autora komedija karakteristična humora. Proslavili su se filmom 'Glup i gluplji' s Jimom Carreyem (1994), tipičnom farelijevskom komedijom, toplom pričom s mnoštvo gnjusnih gegova i s društvenim marginalcima kao glavnim likovima.

S Bobbyjem kao koproducentom i Peterom kao režiserom (filmski debi) 'Glup i gluplji' postaje svjetski hit koji je proslavio ne samo njih, već i glavnu zvijezdu filma, Jima Carreya. Iako sljedeće djelo 'Kingpin' (1996) nije bilo ni upola dobro kao 'Glup i gluplji', slijedeći je film postigao jednaku, ako ne i veću slavu. 'Svi su ludi za Mary' (1998) romantična je komedija prepuna politički nekorektnog humora i gnjusnih fizičkih gegova. Film osvaja Nagradu njujorških kritičara i nekoliko MTV Movie nagrada, a velikim djelom to može zahvaliti i zvijezdama filma Cameron Diaz i Benu Stilleru.

U međuvremenu Peter objavljuje svoj drugi roman 'The Comedy Writer' (1998).

Uskoro uzimaju malu pauzu od humora i za režisera Michaela Correntea pišu scenarij 'Outside Providence' (1999), adaptaciju Peterova prvog romana. Svom karakterističnom filmskom jeziku vraćaju se komedijom s problemom podvojene ličnosti 'Ja, ja i Irena' sa zvijezdom Carreyem u glavnoj ulozi. Iako je film pobrao hvalu i kritike i publike, mnogi mu spočitavaju nedovoljnu inovativnost u odnosu na prošle radove.

Nakon producentskog izleta u incestnu komediju 'Say It Isn't So' (2001), svojim novim projektom bacaju se u animacijske vode. Snimaju 'Osmosis Jones', film o krvnim stanicama koje nastoje zaštititi tijelo svog prljavog domaćina, vizualno inventivnu komediju gnjusnog tjelesnog humora s Chris Rockom i Billom Murrayem u glavnim ulogama.

2001. snimaju komediju 'Shallow Hal'. Jack Black glumi poprilično plitkog tipa koji se beznadno zaljubi u 130 kila tešku ženu vidjevši ju kroz njenu unutrašnju ljepotu (Gwyneth Paltrow). Film je bio mlako prihvaćen i od publike i od kritike. U njihovim filmovima često se pojavljuje njihova rodbina i stanovnici Rhode Islanda.

Najnoviji film, 'Zauvijek zajedno', komedija s Greg Kinearom i Matt Damonom u glavim ulogama, ponovo je portret bizarne priče o braći blizancima koji su spojeni abdomenom.

Sestra Cyntia također je glumica. Peter je oženjem suprugom Melindom, a Bobby s Nancy s kojom ima dvoje djece.