Sundance ostaje u obitelji - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Sundance ostaje u obitelji

Sundance ostaje u obitelji

Izvještaj s najveće svjetske fešte nezavisnih filmova: suđenje Polanskom za silovanje, potraga za Bin Ladenom, U2 u 3D tehnici, a Gondry na YouTube-u.

s.p. 21.01.2008 0 komentara

Sundance ostaje u obitelji

Tata festivala, Robert Redford, otvorio je 14. Sundance Film Festival premijerom anarhističke gangsterske komedije 'In Bruges'. Prvoga dana predstavila se i njegova kći Amy, s redateljskim prvijencem 'The Guitar' o ženi koja nakon što otkrije da ima smrtonosnu bolest, gubi sve, ali zatim kreće slijediti svoje snove. Iako je Robert kratko prokomentirao da i Amy 'slijedi vlastiti put', teško se oteti dojmu da Amy neće jednom zamijeniti oca u upravljanju uglednim Sundanceom.

Zasada se čini da radosni ples sunca u Sundanceu mogu zaplesati samo dokumentaristi, ne i autori igranih filmova. Opće mišljenje je da igrani filmovi nisu ispunili velika očekivanja,a dokumentarci su privlačili pažnju i izvedbom i izborom tema. Jedna od najočekivanijih senzacija bio je dokumentarac Morgana Spurlocka, u kojem ipak nije pronađen Osama Bin Laden, ali su kritičari otkrili još jednog svog favorita. Film 'Where In The World Is Osama Bin Laden?' nije toliko o traženju Osame, Spurlock više traži istinu o tome što zaista ljudi iz bliskoistočnih zemalja misle o terorizmu.

Redateljica i glumica Amy Redford ('The Guitar') i njezin anonimni otac R.R.
Iako prošlogodišnji favoriti nisu dobro prošli na box-officeu ('My Kid Could Paint That'), distributeri su se ipak polakomili za dokumentarcima. Posebno je tražen 'Roman Polanski: Wanted and Desired' Marine Zerovich, koji nije filmofilski dokumentarac o poetici velikog autora i oskarovca, nego film o suđenju za silovanje maloljetnice. S tako sočnom temom ni ne čudi da je HBO već otkupio američka prava,a Weinstens Co. ona međunarodna. Teza filma je da je pod pritiskom medija sudac nepravedno tretirao Polanskog tako da i sam tužitelj tvrdi da nije iznenađen što je Polanski otišao pod tim okolnostima. U filmu nema intervjua s Polanskim, ali zato ima inserata uz njegovih mračnih i paranoičnih filmova, koji dobro opisuju situaciju u kojoj se našao. 
 
Začudo, igrani filmovi s puno veselijim temama nisu tako dobro prodali -  komedija u produkciji Toma Hanksa 'The Great Buck Howard' dobila je dobre kritike i ocjene publike, ali ne i pažnju distributera. U filmu uz odličnog Johna Malkovicha u ulozi zabavljača starog kova, nastupa i glumačka obitelj Hanks – Tom u epizodnoj ulozi oca i sin Colin u glavnoj ulozi Malkovichevog pomoćnika koji se, protivno očevim željama, okreće show – businessu.  Je li to i autobiografska ispovijed? U ulozi sexy novinarke nastupa Emily Blunt, koja s Amy Ryan glumi u još jednoj komediji na Sundanceu, 'Sunshine Cleaning', i tako potvrđuje da nakon nastupa u 'Vrag nosi Pradu' ima potencijal za komične uloge. 

Sin Toma Hanksa, Colin Hanks, i kći svoje mame, Emily Blunt – postava filma 'The Great Buck Howard'.
Najveće zanimanje među igranim filmovima izazvao je 'What Just Happened?' Barryja Levinsona, humorna drama o producentu koji jednog burnog tjedna proživljava osobne i profesionalne probleme. Film je slobodna adaptacija memoara Arta Linsona, producenta art hita Seana Penna 'Into the Wild'. Osim što otkriva skrivene tajne filmskog biznisa, film ima jedan zaista veliki adut - glavnog glumca, Roberta De Nira, kojeg jednako vole i publika i kritika i filmske kuće.

A oni koji najviše vole glazbu, mogu na Sundanceu uživati uz pjesme najvećih rokera - južnoamerička turneja U2 'Vertigo' iz 2005.-2006. snimljena je u 3D tehnologiji, pa se i film prigodnog naslova 'U2 3D' priključio trendu 3D hitova.

U cilju posebne promocije Sundancea i filma koji se tamo premijerno prikazuje, 'Be Kind Rewind' /naslovna/, redatelj Michel Gondry imenovan je urednikom YouTubea za vrijeme trajanja festivala. Ovaj tjedan na naslovnici YouTubea tako možete vidjeti filmiće po izboru ovog gosta-urednika, a ne treba te ni sumnjati da će filmovi biti maštoviti i bizarni kao i Gonmdryjevi radovi. Bogu hvala da Gondry komunicira preko filmova i tekstova, njegov engleski teško da bi razumjeli u usmenoj prezentaciji...

Više informacija o festivalu očekujte krajem tjedna, a ostale informacije potražite na službenom sajtu ovdje.

Komentari

Nema komentara.