Sundance voli trilere i angažirane - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sundance voli trilere i angažirane

Sundance voli trilere i angažirane

Pobijedili američki i australski triler, dokumentarna ratna reportaža iz Afganistana i satira iz srca Sjeverne Koreje.

s.p. 01.02.2010 0 komentara

Sundance voli trilere i angažirane

26. Sundance Film Festival proglasio je pobjednike ovogodišnjeg Festivala. Napeta drama o djevojci u potrazi za ocem dilerom, 'Winter's Bone' /naslovna/, dobila je nagradu za najbolji američki igrani film, a redateljica Debra Granik osvojila je i nagradu za najbolji scenarij.

Od domaćih dokumentaraca nagrađen je 'Restrepo' kojeg su režirali ratni reporteri Tim Hetherington i Sebastian Junger, a film prikazuje užase rata u Afganistanu kroz prizmu petnaest američkih vojnika. Autori filma su inače veterani u novinarstvu koji su sada debitirali kao filmaši, a film su posvetili 'Restrepo generaciji' i 'stotinama tisuća onih koji su se vratili iz vojne službe i postali nevidljivi'.


'Red Chapel', trailer.

Stilizirani australski triler 'Animal Kingdom' može se pohvaliti nagradom za najbolji strani igrani film, a među neameričkim dokumentarcima istakao se 'Red Chapel', danska satira koja je nastala tako da je ekipa uspjela ući u Sjevernu Koreju, snimiti film te prevariti cenzore i iznijeti snimke van. Danski duo filmaša istakao je da je humor 'najmoćnije oružje na svijetu', a sebe su usporedili sa 'Stanliom i Oliom'.

Od nagrada publike istaknut ćemo Nagradu publike za najbolji američki dokumentarac jer je u toj kategoriji pobijedio film koji smo baš nedavno predstavili - 'Waiting For Superman' Davisa Guggenheima.

Od poznatijih autora nagrađen je glumac Mark Ruffalo koji je dobio specijalnu nagradu žirija za debitantski film 'Sympathy for Delicious'. Ukupno je nagrađeno 34 filmova u 29 kategorija, a sve nagrađene i nominirane filmaše možete pronaći na službenoj stranici Festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.