Pulski crveni tepih – dio prvi - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pulski crveni tepih – dio prvi

Pulski crveni tepih – dio prvi

U zbrajanju dojmova ovogodišnje Pule, zapela nam je za oko činjenica da se Ivo Gregurević pojavljuje tek u tragovima. Dolaze neke nove face.

m.k. 19.07.2007 0 komentara

Pulski crveni tepih – dio prvi

U svijetu filma svakodnevno uskrsavaju nova lica čija bi imena trebalo zapamtiti, i to ne samo da bi ostali u toku, nego i zato da bi naučili koje filmove/glumce/redatelje nipošto ne bi smjelo propustiti ili pak suprotno, koje je od njih najbolje izbjegavati. Pulski festival pokazao nam je nekoliko novih lica o kojima će se definitivno pričati – ako ne u filmskim, onda barem u tračerskim krugovima. A mi, dobri kakvi jesmo, nudimo vam kratki pregled novih lica radi lakšeg snalaženja. Prekidamo onu bon-tonsku 'dame imaju prednost' i počinjemo s momcima. Kršnima i ostalima.

Ivan Ðuričić

Krenimo s tri Ivana. Ivan Ðuričić svekolikom je gledateljstvu za sada najpoznatiji kao voditelj 'Parlaonice', a na malim ekranima vidjelima smo ga u nekoliko epizoda RTL-ove sapunice 'Zabranjena ljubav' te 'Bitangama i princezama'. 2006 je glumio u kratkometražnom filmu Luke Rukavine 'U tišini', a manju je ulogu imao u 'Libertasu' Veljka Bulajića. Ovih dana možete ga uloviti na Brijunima gdje s Kazalištem Ulysses radi na 'Pijanoj noći 1918.', a na pulski festival je svratio u ulozi klavijaturista Marija, u glazbenoj komediji Gorana Kulenovića 'Pjevajte nešto ljubavno'.

Ivan Herceg

U Kulenovićevu su filmu svoje uloge ostvarila i druga dva Ivana. Ivan Herceg glumio je Struju, pjevača demo benda kojeg splet životnih okolnosti natjera da pogazi svoja rockerska uvjerenja i svira šlagere na svadbama. Herceg je glumio i u nagrađivanom filmu 'Tu' Zrinka Ogreste, na malim smo ga ekranima imali prilike vidjeti u teen-seriji 'Kad zvoni?', a gostovao je i u jednoj epizodi 'Cimmer fraja', no najveću je ulogu prije ovog filma ipak odigrao u kazalištu i to Oresta u lanjskoj premijeri Dubrovačkih ljetnih igara - 'Orestiji'. Do kraja ćemo ga godine imati prilike vidjeti u 'Ženi bez tijela', filmskoj adaptacije drame Mate Matišića, koji je u scenarij pretočio sam autor skupa s redateljem Vinkom Brešanom.

Ivan Glowatzky

Ivan Glowatzky za sada je poznatiji po kazališnim i TV ulogama. Član je HNK u Varaždinu, a uspješno je igrao i u ZeKaeMu ('Palačinke'), Maloj sceni ('Cyrano') i osječkom HNK ('Cyrano de Bergerac'). Glumio je u kratkim filmovima ('Posljednja pričest', 'U tišini') i TV serijama ('Bibin svijet', 'Odmori se, zaslužio si', 'Luda kuća', 'Bitange i princeze'), a prvu je veću filmsku ulogu ostvario u 'Snivaj, zlato moje' Nevena Hitreca. U Puli smo ga mogli vidjeti kao ljepuškastog pjevača i basistu u Kulenovićevu 'Pjevajte nešto ljubavno'.

Hrvoje Kečkeš

Hrvoje Kečkeš također se pojavljuje u Kulenovićevu filmu, a gledateljima je najpoznatiji po svojim ulogama u TV serijama i emisijama. No, glumačku je karijeru započeo kao amater u ZeKaeMu, 1996. upisuje ADU i od tada radi u kazalištima 'Exit' i '&TD'. Trenutno je član glumačkog ansambla 'Satiričkog kazališta Kerempuh', glumi Kazimira u HTV-ovu sitcomu 'Bitange i princeze' (i u njegovoj kazališnoj verziji), a jedan je od voditelja 'Zuhra light showa' (gdje ima čak dvije uloge – Mirko & gay stilist Danchi). Veliko mu platno nije strano pa smo ga imali prilike vidjeti u 'Kraljici noći', 'Ajmo žuti', '24 sata', 'Ne dao bog većeg zla', 'Tu', 'Ispod crte', 'Karauli', pa čak i u ulozi Debelog Šefa u 'Bore Lee: Čuvaj se sinjske ruke!'.

Enes Vejzović

Enes Vejzović diplomirao je na ADU 1998., a član je Gavellina glumačkog ansambla gdje je odigrao brojne uloge – od tarantinovskog kriminalca u 'Popcornu' do Isusa Krista u 'Majstoru i Margariti'. Na televiziji je glumio u brojnim serijama ('Naša mala klinika', 'Bibin svijet'), a na filmu je debitirao u filmu 'Nebo sateliti' Lukasa Nole. Od tada je glumio i u 'Prezimiti u Riu', 'Pušćoj bistri' i 'Snivaj, zlato moje', a u Puli smo ga imali prilike vidjeti u čak tri filma – Kulenovićevu 'Svirajte nešto ljubavno', Nolinu 'Pravom čudu' i Milićevim 'Živima i mrtvima'. Osim kao glumac, poznat je kao suprug Bojane Gregorić.

Franjo Dijak

Franjo Dijak jednako je uspješan i na kazalištu i u filmu. Ovaj 30-godišnji glumac diplomirao je glumu na ADU 2003., a glumio je u brojnim kazalištima ('Gavella', 'Exit', '&TD'). Za ulogu Alekseja u predstavi 'Murlin Murlo' 2005. je dobio Nagradu hrvatskog glumišta. Ni filmska mu karijera nije ništa manje dojmljiva, a iza sebe ima već desetak filmova ('Kraljica noći', 'Seks, piće i krvoproliće', 'Karaula', 'Sve džaba'). U Puli se predstavio zahtjevnom ulogom emotivno nestabilnog sina jednog nadriiscjelitelja, u Nolinu 'Pravom čudu'.

Velibor Topić

Velibor Topić je Mostarac s privremenom adresom u Londonu. Iza sebe ima zanimljivu filmografiju koju čine akcijski hitovi poput 'The Saint' Phillipa Noycea, 'Snatch' Guya Richieja i 'Kraljevstvo nebesko' Ridleya Scotta te nedavna 'Provala' Anthonyja Minghelle. Topić je studij započeo u Sarajevu na Akademiji scenskih umjetnosti, no rat ga je spriječio da diplomira. Za vrijeme rata glumio je u predstavi 'Godot Sarajevo' u režiji Susan Sontag, a s predstavama 'Svileni bubnjevi' i 'U zemlji posljednjih stvari' išao je na turneju po Europi (na poziv Petera Brooka). Od 1994. živi i radi u Londonu, a trenutno ga možemo vidjeti u Milićevim 'Živima i mrtvima'.

Borko Perić

Borko Perić je Puljanin kojeg ove godine gledamo u 'Arminu' Ognjena Sviličića  i 'Živima i mrtvima' Kristijana Milića. Još kao akademac osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Četvrte sestre u istoimenoj predstavi, često ste ga mogli sresti u zagrebačkom HNK ('Hasanaginica', 'Romeo i Julija', Očevi i sinovi'), a zadnje smo ga mogli vidjeti kao pripovjedača u ZeKaeMovu 'Velikom Gatsbyju'. Na TV-u je gostovao u 'Bumerangu', 'Žutoj kući' i 'Žutokljuncu', a u filmovima smo ga imali prilike vidjeti u 'Dva igrača s klupe', 'Svjedocima' i 'Konjaniku'.

Marinko Prga

I last but not least – pravi mrga, Marinko Prga!  Glumac kojemu zbog upečatljivog lica najbolje pristaju uloge negativaca, glumi u kazalištu, ponajviše u svom matičnom varaždinskom HNK, na televiziji ('Luda kuća', 'Balkan Inc', 'Bitange i princeze'), a iza sebe ima poduži popis filmova. Na velikim se platnima počeo pojavljivati u drugoj polovici 90ih u filmovima 'Isprani', 'Treća žena' i 'Rusko meso', a sjajne je uloge imao i u Brešanovim 'Svjedocima', kao i u Ostojićevu filmu 'Ta divna splitska noć' gdje glumi lokalnog dilera. Najnovija je uloga vojnička, u Milićevim 'Živima i mrtvima', a čovjek je i predsjednik žirija ovogodišnjeg Trash film festivala.

Komentari

Nema komentara.