Talijanska (filmska) posla - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Talijanska (filmska) posla

Talijanska (filmska) posla

Silvio Berlusconi bi snimao film, Dana Browna i Rona Howarda umalo sudili, a Bertoluccija će konačno i nagraditi.

s.p. 19.06.2007 0 komentara

Talijanska (filmska) posla

Nakon producenta Chaveza i glavnog junaka Moralesa, u svijet filma dolazi i najveći komedijaš među političarima – Silvio Berlusconi. Ultrabogati medijski tajkun objavio  je proteklog vikenda da planira započeti rad na scenariju za film, koji bi u talijanskim kinima zaigrao slijedeće godine. Glasnogovornik Berlusconijeve stranke  Forza Italia potvrdio je izjavu, ali nije znao detalje jer je 'sve još u preliminarnoj fazi'. 

Rođeni šoumen, Silvio je 2002. snimio CD sa šlagerima, a domaću i stranu javnost je zabavljao/zgražavao svojim seksističkim i rasističkim ispadima za vrijeme svojeg premijerskog mandata. Kao većinski vlasnik filmskog distributera Meduse i vlasnik medijske kuće Mediaset, Berlusconi je službeno potpisan kao producent raznih filmova, među njima i oskarovskog 'Mediterraneo', ali (zasad) još nije proizveo vlastiti.

Istovremeno, umjesto da istražuje brojne Berlusconijeve korupcijske afere, talijansko pravosuđe se nakratko zabavljalo – progonom filmaša. Nakon zabrana filmova koju su u prošlosti u Italiji doživjeli Pasolini i Scorsese, na red je doša 'lanjsi snijeg' – Da Vincijev kod. Grupa svećenika iz sela Civitavecchia potužila se na film, a javni fiškal je u ponedjeljak najavio otvaranje istrage zbog blasfemije. Proces je trebao obuhvaćati desetak ljudi, uključujući i redatelja Rona Howarda i pisca Dana Browna.

Na pitanje zašto je istraga pokrenuta tek sada, godinu dana poslije prvih projekcija, službenik tužiteljstva izjavio je da su možda oni koji su podnijeli tužbu – tek sada vidjeli film! Ipak, samo dan poslije, nakon što se vijest o bizarnoj tužbi proširila svjetskim medijima, odlučeno je da 'nema temelja za istragu'. Tako Howard i Brown mogu odahnuti, više im ne prijeti ogromna globa i zatvor do tri godine, pa mogu nastaviti ono što su započeli - rad na nastavku 'Da Vincijevog koda', 'Anđelima i demonima'

U Italiji je muđutim bio zabranjivan (a zbog 'Posljednjeg tanga u Parizu' i osuđen!) - Bernardo Bertolucci, a koji će dobiti posebnu nagradu na ovogodišnjem festivalu u Veneciji. Nagrada će mu biti uručena 8. rujna, prilikom zatvaranja festivala, i kao što rekosmo, posebna je, pa je ne treba miješati s onom koja se redovito dodjeljuje za životno djelo, a koju ove godine dobiva Tim Burton.

'Bertoluccijevi su filmovi izjava ljubavi filmskoj umjetnosti', izjavio je ravnatelj festivala Marco Mueller za poznatog redatelja koji je na Veneciji sudjelovao 1962. sa svojim debitanskim filmom 'La commare secca' ('The Grim Reaper'), a nedavno i s art hitom, 'Sanjarima'.

Komentari

Nema komentara.