Hugo Chavez – filmski producent! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hugo Chavez – filmski producent!

Hugo Chavez – filmski producent!

Otkad je živopisni predsjednik zavladao Venezuelom, filmovi o revoluciji snimaju se kao na traci, a za najnoviji je angažiran - Danny Glover.

s.p. 22.05.2007 0 komentara

Hugo Chavez – filmski producent!

Venezuelanski državni filmski studio Villa del Cine isprsit će se s 18 milijuna dolara da bi financirao film 'Toussaint', redateljski debi američkog glumca Dannyja Glovera ('Smrtonosno oružje'). Biografija vrijedna ukupno 30 milijuna prati život Francois-Dominique Toussaint Louverturea, vođe pobune robova u 18. stoljeću, poslije koje je utemeljen Haiti. Još se ne zna tko će glumiti u tom angažiranom filmu, a Gloverova produkcijska kuća Louverture Films razgovara s potencijalnim koproducentima oko dodatnih sredstava za film. Venezuelanski filmaši su bijesni jer tvrde da se s 18 milijuna dolara moglo 5 godina financirati snimanje domaćih filmova, a taj Gloverov film čak ni ne govori o Venezueli. Domaći redatelj Jonathan Jakubowicz izjavio je da 's toliko bijede u našoj zemlji, ne mogu poreći da sam bijesan i duboko povrijeđen'. 

Čelnici državnog Villa del Cinea izjavljuju kako imaju mandat da podržavaju sve filmove koji se bave 'obnovom nacionalnog identiteta', a snimanje u Venezueli navodno će koštati trećinu onog što bi koštalo da se snima u Hollywoodu. Osim toga, studio štanca i ostale filmske projekte u kojima se slave razni domaći ustanici. Tako studio producira 'Miranda Regresu', biopic venecuelanskog revolucionara Francisca de Mirande, a snima se i film i TV serija o seljačkom vođi iz 19. stoljeća, Ezequielu Zamori.

Last but not least, studio pregovara i sa scenaristom 'Djece čovječanstva' Timothyjem J. Sextonom. On bi trebao napisati scenarij za biografiju Simona Bolivara, najvećeg od svih boraca za nezavisnost južnoameričkih zemalja, koji je – gle slučajnosti – i najveći uzor predsjednika Chaveza.  

Ni to što je Chavez odriješio kesu za Dannyja Glovera nije slučajno, tamnoputi glumac je jedan od onih angažiranih umjetnika koji se ne boji izreći svoje stavove i već par puta je javno, baš kao i njegov kolega Harry Belafonte, podržao Chaveza. Chavez i Glover su se i susreli za vrijeme nekoliko posjeta Venezueli, a američki glumac se pojavio i u Chavezovom talk showu (?!).

Glover je već od dječačkih dana obilježen politikom. Njegovi roditelji bili su aktivni u crnačkom pokretu za građanska prava, a on je već u gimnaziji pristupio antiratnom pokretu i kasnije živio u komuni. U posljednje vrijeme zalaže se za zaustavljenje pokolja u Sudanu, protivi se američkoj intervenciji u Iraku, a suprotstavlja se i američkoj politici prema Kubi. Ukratko, solidaran je sa svim 'potlačenim na svijetu', osobito onim iz Trećeg svijeta,  a spoj angažmana i filma bio je najkorisniji kada je Glover producirao art-hit 'Bamaku', dokumentarac o zaduženosti afričkih zemalja.

Komentari

Nema komentara.