Mostra: Izvještaj s pola puta - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Mostra: Izvještaj s pola puta

Mostra: Izvještaj s pola puta

Frears, Weerasethakul, Cuaron, Saleh Haroun i De Palma utrkuju se za Zlatnog Lava, a Kraljica Helen Mirren zasad je najsjajnija zvijezda Mostre.

p.h. 05.09.2006 0 komentara

Mostra: Izvještaj s pola puta

63. Mostra dobrano se zahuktala, neki filmovi iz natjecateljske sekcije Venezia 63 već su zasjeli na favoritska prijestolja, a Helen Mirren svojom je pojavom na crvenom tepihu uoči subotnje premijere Frearsovog 'The Queen' zasjenila 'cigaršpic-femme' Scarlett Johansson.

I dok glitzu i glamuru sklon dio čitateljstva nagađa o mogućim dobitnicima nagrade Gucci Grupe koja će pred sam kraj festivala biti dodijeljena zaslužnoj osobi izvan filmske umjetnosti (u igri su scenarist 'Uvjeta predaje' Nick Cave, Helena Christensen i redatelji dokumentarca 'Zidane: Portret za 21. stoljeće' Douglas Gordon i Philippe Parreno), mi ćemo malo o kandidatima za Zlatnog Lava koje nedavno najavismo ovdje.

Nakon otvaranja Mostre s 'Black Dahliom' Briana De Palme, prvi veći hit u natjecateljskoj sekciji – 'Hollywoodland' Allena Coultera s Benom Affleckom i Adrienom Brodyem nastavio je u noirovskom tonu i pratećem dekoru poslijeratnog Los Angelesa. U 'Hollywoodlandu' detektiv Louis Simo (Brody) istražuje ubojstvo Georgea Reevesa (Affleck), 'potrošenog' glumca i prvog tv Supermana koji umire u čudnim i nerazriješenim okolnostima. Post festum dvaju američkih hitova koji su otvorili Mostru bio bi: U Hollywoodu su trenutno u điru četrdesete, cigaršpici i Ben Affleck. Potonji je u ulozi prvog Supermana navodno vrlo gladak i sladak i ovom je ulogom života, kažu na Guardianu, prekinuo seriju teških glumačkih flopova.

'The Queen', biografska drama Stevena Frearsa o pokušajima aktualne engleske kraljice da povrati poštovanje svog puka nakon smrti Lady Di uvrstila je redatelja i glavnu glumicu Helen Mirren na spisak neslužbenih venecijanskih favorita. Šezdesetjednogodišnja Britanka koja je nedavno u tv filmu odglumila Elizabetu II i za to dobila Emmya, ovom je kraljevskom je izvedbom (navodno besprijekorno skida John Wayneovski hod njenog Visočanstva) ponovno oduševila publiku i kritiku. Gledatelje je kasnije još više fasciniralo Mirreničino pojavljivanje na crvenom tepihu kad je zbog glumičine sjajne figure svima postalo jasno da je, osim perike, make upa i standardnog kostima boje breskve za tu ulogu koristila i dodatne trbušne jastučiće.

Kultni tajlandski redatelj Apichatpong Weerasethakul čije se romantične drame 'Blisfully Yours' možda sjećaju ljubitelji ZFF-a predstavio se u natjecateljskom programu filmom 'Syndromes and a Century', isprepletenim klupkom priča o ljubavi i mušicama desetak različitih likova u provincijalnoj tajlandskoj bolnici. Kako saznajemo iz različitih svjetskih izvora i s Jutarnjeg.hr, Weerasethakulov film je zbog neuobičajenih kutova snimanja i razlomljene perspektive na samom rubu da se premetne u eksperimentalac, a posvećen je redateljevom ocu (liječniku) i djetinjstvu provedenom po tajlandskim bolnicama.

Syndromes and A Century, r. Apichatpong Weerasethakul

Petkaški natjecateljski bunt otvoren je povratkom Nizozemca na radu u Hollywoodu, Paula Verhoevena koji se nakon niza promašaja ('Robocop', 'Showgirls') vratio ratnim trilerom 'Black Book' o nizozemskom pokretu otpora i romansi između židovske ilegalke (Carice van Houten) i nacističkog oficira (Sebastian Koch) čija su supruga i djeca stradali u bombardiranju... Sudeći prema komentarima s Jutarnjeg.hr, ne tako uspješno.

Poslije Verhoevenovog, uz mnogo manje pompe, prikazan je film 'Dry Season' afričkog redatelja Mahamat-Saleh Harouna u kojem redatelj prikazuje posljedice 40godišnjeg građanskog rata u ČAD-u kojeg je i sam bio žrtva. Film prati dječaka (Ali Bacha Barkai) koji želi osvetiti oca ubijenog u ratu. Dječak se zapošljava kod očeva ubojice koji je sad pekar, ali ga ne može ubiti. Ratni zločinac sad je sasvim običan čovjek, a dječaka prihvaća kao vlastitog sina.

Na listu najvećih favorita dosad, uz Frearsa, Weerasethakula i Mahamat-Saleh Harouna upisao se i stari venecijanski kandidat Alfonso Cuaron čija je londonska sf avantura 'Children Of Men' s Cliveom Owenom, Julianne Moore i Michaelom Caineom prikazana u ponedjeljačkom buntu. Cuaronov film nastao je prema romanu britanske spisateljice PD James, a radnja je smještena u 2027. u kojoj su ljudi izgubili sposobnost reprodukcije. Kad jedna žena ostane trudna, aktivist Theo Faron (Owen) i njegova žena Julian (Moore) dobivaju zadatak da je dopreme na sigurno. Film je kod publike i kod kritičara sa Screen Daily iznimno dobro prošao, zanimljiva priča podebljana je odličnim scenama tuče i potjere, ekstenzivnom upotrebom kamere 'iz ruke' i odličnim soundtrackom, a u njemu je odigrana još jedna uloga karijere na ovogodišnjoj Mostri – ona Clivea Owena.

Za razliku od politički angažiranog dokumentarca o posljedicama uragana Katrina 'When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts' Spikea Leea, također vankonkurentski 'World Trade Center' Olivera Stonea s Nicholasom Cageom u naslovnoj ulozi, na Mostri nije oduševio publiku ni kritiku, a na Guardianu je, osim što je nazvan pretencioznim, već dobio i oznaku 'najgoreg filma godine'. Izuzetno je hvaljen britanski dokumentarac 'The US vs John Lennon' Davida Leafa i Johna Scheinfelda koji prati Lennona u post Beatle fazi kad je postao gorljivi kontrakulturni aktivist.

Komentari

Nema komentara.