Crna Dahlija otvorila 63. Mostru - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Crna Dahlija otvorila 63. Mostru

Crna Dahlija otvorila 63. Mostru

Scarlett položila štiklu na venecijanski tepih, festivalski cappo Muller izmirio se s Rimom, De Palmina 'Dahlija' premijerno - krenula je 63. Mostra!

p.h. 31.08.2006 0 komentara

Crna Dahlija otvorila 63. Mostru

63. po redu filmski festival u Veneciji, popularna Mostra, startala je jučer, 30. 08. na venecijanskom Lidu svečanim otvorenjem i svjetskom premijerom film noira Briana De Palme 'Black Dahlia' koji se s još dvadeset filmova u sekciji 'Venezia 63' natječe za Zlatnog Lava. De Palmina femme fatale Scarlett Johansson prodefilirala je crvenim tepihom u pratnji filmskih partnera Josha Hartnetta i Aarona Eckharta, predsjednice žirija 63. Mostre Catherine Deneuve i člana žirija Camerona Crowea.

Rafalna paljba koju su ovih dana u talijanskim medijima jedan na drugog ispucavali venecijanski cappo Marco Muller i direkcija novoosnovanog filmskog festivala u Rimu RomaCinemaFest konačno se stišala. Razbuktale strasti koje je Muller probudio kod šefova rimskog festivala (13.-21.10) rekavši da će se Rim morati zadovoljiti venecijanskim 'ostacima' konačno su se smirile, pa je sve bilo spremno za novi festivalski start.

A i bez prepucavanja, startnih iznenađenja bilo je napretek. De Palmina adaptacija bestselera Jamesa Elroya 'Black Dahlija' oduševila je publiku i kritiku, a Johansson je uz niz uobičajenih prišivaka svom imenu dodala i onaj noirovski - fatalna. U sljedećih deset dana trajanja festivala u natjecateljskom programu vrtit će se 21 premijerna filmska poslastica i zanimljivi popratni programi koje, dakako, najavismo ovdje.

Naravno, postoje i neslužbeni favoriti, na Guardianu visoko kotira 'The Queen' Stevena Frearsa o smrti princeze Diane s Helen Mirren u ulozi Elizabete 2. Mirren je nedavno dobila Emmya za ulogu Elizabete 1 u istoimenom tv filmu, a šuška se i da bi i oskarčić mogao dopasti ruku. Dobro stoje i 'Children Of Men' SF avantura Alfonsa Cuarona s Cliveom Owenom i Michaelom Caineom, zatim 'Hollywoodland' drama Allena Coultera koja se bavi misterioznom smrću prvog filmskog supermena, glumca Georgea Reevesa s Benom Affleckom u naslovnoj ulozi i 'The Fountain', tri prepletene filmske priče rastegnute kroz 1000 godina redatelja Darrena Aronofskog s Rachel Weisz u naslovnoj ulozi.

U off programu Mostre vrtit će se 'Infamous', još jedan film o Trumanu Capoteu i nastanku njegova romana 'In Cold Blood' specifičan po tome što se u ulozi hladnokrvnog ubojice Perrya Smitha pojavljuje navodno briljantni Bond Daniel Craig.

Mostru će 9. rujna zatvoriti 'Ostrov' Rusa Pavela Lounginea, a o najboljim filmovima će, osim predsjedavajuće Catherine Deneuve i Camerona Crowea, odlučivati redatelj Park Chan-Wook ('Old Boy'), glumac Michele Placido, španjolski redatelj Bigas Luna, portugalski producent Paulo Branco i ruska glumica Culpan Hamatova.

Službene stranice, pregledne i opsežne, na raspolaganju su vam ovdje.

Komentari

Nema komentara.