Službene canneske ribice - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Službene canneske ribice

Službene canneske ribice

Manje od mjesec dana dijeli nas od Cannesa 2006. Sofia Coppola, Aki Kaurismaki, Inarritu, Ken Loach, Almodovar. Hoćete još?

p.h. 20.04.2006 0 komentara

Službene canneske ribice

59. po redu Festival de Cannes počinje, kao što smo već najavili, 17. svibnja. Meštar od ceremonije bit će Vincent Cassel, koji je tamo davne 1995. i započeo karijeru kao zvijezda 'Mržnje' Matthieua Kassovitza. Prve večeri Cassel pozdravlja predsjednika žirija Wong Kar Waia, a festival otvara 'The Da Vinci Code' Rona Howarda kojeg su nakon višemjesečnog medijskog natezanja u 'ide - ne ide' maniri ipak odlučili prikazati.

Rekli smo 'režite nas' ako na Cannesu 2006. ne bude 'Marie Antoinette', povijesne drame Sofie Coppole o francuskoj kraljici s Kirsten Dunst u naslovnoj ulozi (naslovna). Spremite noževe, jer je Sofia i službeno 'in'. Tu su i Almodovarov 'Volver' s Penelope Cruz, crna komedija Akija Kaurismakija 'Lights In the Dusk' u početku najavljivana kao 'Nightwatchmen'. Film s kojim će se mlađi od Kaurismakija prezentirati na ovogodišnjem Cannesu je finiš finske trilogije koju je započeo s 'Drifting Clouds' 1996, a nastavio s megauspjelim 'Čovjekom bez prošlosti'.

Lights In the Dusk, Aki Kaurismaki

U konkurenciji je i 'Pan's Labyrinth' Guillerma Del Tora, priča o pozadini fašističkog režima u ruralnoj Španjolskoj 1944, zatim 'Babel', Alejandra Gonzaleza Inarritua, tako da ćemo u Cannesu vidjeti i glavne glumce, Adrianu Barazzu, Gaela Garciu Bernala, Cate Blanchett i Brada Pitta. Radi se o višejezičnom filmu u koji kroz četiri priče prati sudbine šestoro živopisnih protagonista, a radnja se odvija unutar 36 sati na nekoliko lokacija, u Meksiku, Maroku, Tunisu i Japanu.

Francuska glumica i redateljica Nicole Garcia će se publici predstaviti 'macho' filmom 'Selon Charlie' u kojem se ekipa od sedam prilično različitih muškaraca nađe zatočeno u zabitom selu gdje su na kušnju stavljene njihove muškosti. Redateljski veteran Ken Loach predstavlja ratnu dramu 'The Wind That Shakes The Barley', u kojoj se pozabavio republikancima s početka dvadesetog stoljeća u Irskoj, turski redatelj Nuri Bilge Ceylan, koji je na Cannesu 2003. osvojio Grand Prix filmom 'Distant', predstavlja se radom 'Climates'.

Babel, Alejandro Gonzalez Inarritu

Politički angažiraniji dio populacije mogao bi se razveseliti 'Fast Food Nationu' Richarda Linklatera s Patriciom Arquette, Avril Lavigne i Lou Taylorom Puccijem, film koji je nastao prema megauspješnoj knjizi Erica Schlossera, a u Americi je digao pravu buru i žestoke reakcije Mc divova. Političke konotacije (malo zakašnjele) donosi i  komedija Nannija Morettija 'Caiman', fikcionalizirana biografija sad već bivšeg talijanskog premijera Silvia Berlusconea, koja je u vrijeme talijanske premijere dizala dosta prašine. Morettijev sunarodnjak Paolo Sorrentino natječe se s filmom 'Friend Of The Family'.

Ostali filmovi u kompeticiji su:
* 'Flanders' Brune Dumonta,
*'When I was a Singer' Xaviera Giannolija,
*'Red Road' Andree Arnold,
*'The Weakest Is Always Right' Lucasa Belvauxa',
*'Days Of Glory' Rachida Bouchareba,
*'Juventude em Marcha' Pedra Coste,
*'Southland Tales' Richarda Kellya i
*'Summer Palace' Lou Yea.

Selon Charlie, Nicole Garcia

Osim natjecateljskog dijela, tu su i filmovi izvan konkurencije: 'United 93' Paula Greengrassa koji se bavi slučajem jednog od četiri aviona oteta u terorističkom napadu 11.9, zatim 'X - Men: The Last Stand' Bretta Ratnera i 'Over the Hedge' Tima Johnsona i Karey Kirkpatrick.

Zanimljiv će biti i posebni program 'Un certain regard' kojeg otvara omnibus redateljskih veličina (Sylvain Chomet, Alexander Payne, Alfonso Cuaron...) 'Paris Je T'Aime', a u njemu sudjeluju 'Luxury Car' Wanga Chaoa, 'To Get To Heaven First You Have To Die' Djamsheda Usmonova, Linklaterov 'A Scanner Darkly', 'Il Regista Di Matrimoni' Marca Bellocchia i ostali koje možete bez problema provjeriti na službenim stranicama. Naravno da nismo zaboravili canneske šortove. Njima ćemo se pozabaviti u posebnom tekstu, a dotad, pasite oči na popisu.

Cannes 28. svibnja zatvara 'Transilvania', drama Tonya Gatlifa o buntovnoj djevojci Zingarini (Asia Argento) koja putuje Transilvanijom u društvu najbolje prijateljice Marie (Amira Casar) ne bi li pronašla muškarca kojeg traži. Davida Lyncha nema, kao ni Stevena Frearsa, ali bit će još festivala...

Komentari

Nema komentara.