Kirsten Dunst

30.03.1982 Point Pleasant, New Jersey, USA Kirsten Caroline Dunst, nadimak Kiki

Ova mršava plavuša šarmantno ukošena širokog osmijeha, jedna od vodećih glumica svoje generacije, polako nadrasta teen-komedije i iskazuje se u sve ozbiljnijim rolama.

Kirsten_Dunst

Kirsten Dunst, inače švedsko-njemačkog podrijetla, prvi se put pred kamerama pojavljuje već s tri godine kada postaje Fordov model. Bavila se manekenstvom do 1989. nakon čega slijedi filmski debi u filmu Woodyja Allena 'New York Stories'. Ta uloga donosi joj angažman u 'Vatrometu taštine' (1990) gdje glumi kći Toma Hanksa.

Tri godine kasnije, Neil Jordan izabire ju među pet tisuća kandidatkinja za ulogu Claudije, djeteta vampira u horor-drami 'Intervju s vampirom', (1994) gdje naprosto briljira u potpunoj karakternoj ulozi ljubomorne, gladne, razmažene ljubimice dvoje starijih vampira. 

Iste godine glumi uz Winonu Ryder i Susan Sarandon u 'Malim ženama' redateljice Gillian Armstrong. Uslijedili su akcijska fantazija s Robinom Williamsom 'Jumanji' (1995), posudba glasa za Disneyevu 'Anastasiu' (1997) te kratko, ali zapaženo pojavljivanje u 'Wag the Dog', crnohumornoj parodiji rata, redatelja Barryja Levinsona, uz velikane Roberta De Nira i Dustina Hofmana

1999. godina bila je prekretnica u njezinoj karijeri. Režiseri je više nisu uzimali za uloge slatkih djevojčica već mladih žena. Glumi u satiričnim komedijama 'Drop Dead Gorgeous' i 'Dick'. Uskoro biva uvrštena među dvadeset i jednu 'vruću' mladu zvijezdu Tenn People magazina zahvaljujući ulozi seksualne buntovnice Lux u filmu 'Jeffrey Eugenides' (1999), debitantskom filmu Sofie Coppole.

Nakratko se vraća žanru koji ju je proslavio - srednjoškolskim romantičnim komedijama. Glumi navijačicu u 'Najboljem timu' (2000) i 'Get Over It' (2001), a u filmu 'Crazy / Beautiful' iz 2001. zapostavlja šminku i frizuru radi portretiranja 'jadne male bogatašice'. Dunstova napokon dobiva priliku glumiti odraslu ženu, glumicu Marion Davies, u drami Petera Bogdanovicha 'Najveća holivudska tajna'.

Planetarnu slavu donijet će jojuloga Mary-Jane Watson u Sam Raimijevom 'Spidermanu' (2002). I Dunst i kolega Maguire tim su filmom katapultirani u svijet pravih filmskih zvijezda. Kritičari nisu baš bili oduševljena njezinim sljedećim uratkom, dramom 'Osmijeh Mona Lise' (2003), a još je manje poklonika imala 'Lakoća' (2003).

Ipak, nakon dobro odglumljene uloge u hitu 'Vječni sjaj nepobjedivog uma' (2004), ponovno postaje Mary Jane Watson u neizbježnom nastavku 'Spiderman 2' (2004). Slijedi romantična komedija 'Wimbledon' (2004), a 2005. pojavljuje se u Cameron Crowevom 'Elisabethtownu', kojeg je kritika popljuvala. 2006. godine se uglavnom u pozitivnom tonu pričalo o njenom portretu Marie Antoanette u istoimenom filmu Sophie Coppole. Nakon snimanja trećeg dijela 'Spider-Mana' (2007), Dunst je objavila kako će malo predahnuti od filma kako bi se posvetila umjetnosti. Za 2009. najavljuju se dva njezina projekta, i to drame – 'All Good Things' i 'Sweet Relief'.

Kirsten i njezina majka uspješno vode svoju vlastitu producentsku kuću Wooden Spoon Productions. Kirsten također sudjeluje u mnogim dobrotvornim akcijama koje pomažu siromašnoj i bolesnoj djeci. Povezivalo ju se s nekoliko poznatih glumaca, a među njima je i Jake Gyllenhaal, s kojim je bila u vezi nešto više od dvije godine, a dijelili su stan i dva psa. Na popisu njezinih muškaraca nalaze se i Orlando Bloom, Jake Hoffman (sin Dustina Hoffmana), Andy Samberg i Ben Foster. 1995. i 2002. godine našla se u magazinu 'People' među pedeset najljepših žena svijeta, najdraži film joj je 'Schindlerova lista' (1993), a poznato je da je odbila je ulogu Angele u filmskom hitu 'Vrtlog života' (1999).