Dragi Aki Kaurismaki ponovo snima! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Dragi Aki Kaurismaki ponovo snima!

Dragi Aki Kaurismaki ponovo snima!

Raduje nas vijest da je upravo započelo snimanje posljednjega dijela finske trilogije gospodina Akija, Nightwatchman.

filmski.net 19.05.2005 0 komentara

Dragi Aki Kaurismaki ponovo snima!

Za novopridošlice u Kaurismakijev 'novi filmski svijet', finska je trilogija svoj život započela 1996. filmom 'Drifting Clouds' (bio nominiran za Zlatnu palmu) koji se bavio pojmom nezaposlenosti s friško poslovno otkazanim ljubavnim parom u glavnim ulogama smiješnih, trapavih i na kraju ipak sretnih. 2002. uslijedio je drugi dio, 'Man Without a Past'.

Taj ga je uradak, koji svoju radnju plete oko beskućnika, i predstavio širem auditorijumu. Slavi je, osim genijalnog rada, zasigurno pridonio i trolist nagrada s Cannesa; velika nagrada žirija, ona za najbolju glumicu te blagoslov ekumenskog žirija.

I u skandinavskom stvaralačkom valu, Danac Von Trier pauzira s trećim dijelom svoje američke trilogije, a susjed Aki u naponu je snage za zatvaranje svoga finskoga kuga lamentacijom na temu osamljenosti i to onom koja se vuče predgrađima Helsinkija.

Među glumcima koji će svojom izvedbom pridonijeti naslovu 'Nightwatchman', krije se i jedan iz iskonske glumačke familije, doduše pasjega roda, ali zato ne manje važan. Odaziva se na ime Paju, a direktni je potomak mješanca koji je svoje izlajao u 'Man Without a Past' (naslovna fotka). Zanimljivost je da je Paju pripadnik četvrte generacije iste pseće obitelji koja se pojavljuje u nekom Kaurismakijevom filmu.

Noćni bi se čuvar, pod paskom bratske Kaurismaki producentske kuće Sputnik, trebao pripremiti za veliko predstavljanje javnosti dogodine, u vrijeme Berlinalea. I to nas raduje:)

Komentari

Nema komentara.