Godard, Ceausescu i ljudska prava  - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Godard, Ceausescu i ljudska prava

Godard, Ceausescu i ljudska prava

Filmski festival ljudskih prava propituje javnost i predstavlja biografiju rumunjskog diktatora, a ima i ekskluzivu: novi film Jean-Luc Godarda!

s.p. 09.11.2010 0 komentara

Godard, Ceausescu i ljudska prava

8. Human Rights Film Festival (HRFF) ove godine ima jedan od najintrigantnijih ovogodišnjih naslova: 'Film-socijalizam'! To je posljednji uradak ikone francuskog novog vala, legendarnog filmaša Jean-Luca Godarda koji će ove godine dobiti i svog počasnog Oscara. Sastojeći se od niza fragmenata, konstantno mjenjajući lokacije i situacije, film ironizira niz neizostavnih pojmova suvremenog društva.

Rumunjski dokumentarist Andrei Ujica u filmu 'Autobiografija Nikolaija Ceausescua' kroz arhivske snimke donosi trosatni prikaz života zloglasnog rumunjskog diktatora, a mladi talijanski autor Pietro Marcello predstavlja se dugometražnim prvijencem 'Lavlje ždrijelo'. Ovaj hibrid dokumentarca i fikcije koji govori o neobičnoj ljubavi između talijanskog mafijaša i transseksualca nagrađen je s nekoliko nagrada na festivalima u Berlinu i Torinu.


'Film-socijalizam', trailer.  

Tematski fokus ovogodišnjeg festivala je javnost – propitivanjem pojma javnosti nastoji se ukazati na činjenicu da je javnost stvar neprestanog zajedničkog pregovaranja i stvaranja, sporenja i dogovaranja. U sklopu filmskog programa bit će prikazana retrospektiva njemačkog redatelja Alexandera Klugea. Ovaj neizmjerno važan filmaš, producent, književnik i zapaženi publicist već pet desetljeća istražuje što znači javnost kao prostor u kojem se i pomoću filma razmjenjuju iskustva i osjećaji. Retrospektiva uključuje šest dugometražnih filmskih uradaka, od 1960-ih pa do posljednjeg naslova iz 2008.

Kao i svake godine, festival će se kroz popratni program približiti temama vezanima uz kršenje i promicanje ljudskih prava – uz predavanja, diskusije i predstavljanja knjiga. Festival se realizira u suradnji s partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija, a posebnim će programom biti obilježen i međunarodni Dan ljudskih prava 10. prosinca. Osmo izdanje Human Rights Film Festivala održat će se od 6. do 11. prosinca 2010. u zagrebačkom kinu Europa i Dokukinu Croatia, u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture Urk, a dio programa će u suradnji s udrugom Filmaktiv istodobno biti prikazan i u riječkom Art-kinu Croatia.

Komentari

Nema komentara.