Prava za Rome i pankere - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Prava za Rome i pankere

Prava za Rome i pankere

Festival ljudskih prava nudi izbezumljenu majku, diskriminirane Rome i hendikepirane pankere.

s.p. 04.12.2012 0 komentara

Prava za Rome i pankere

Ovaj vikend počinje deseto, jubilarno izdanje Human Rights Film Festivala, festivala filma o ljudskim pravima. Festival donosi i novi, treći dugometražni film redateljice So Yong Kim, 'Za Ellen' ('For Ellen'). Riječ je o tihom i atmosferičnom filmu u čijem je središtu muzičar (Paul Dano), neprilagođeni otac koji uslijed razvoda pokušava doprijeti do svoje šestogodišnje kćeri Ellen.

'Izbezumljenost' ('À perdre la raison') je novi film cijenjenog belgijskog redatelja Joachima Lafossea, a dijelom je inspiriran istinitim događajem iz predgrađa Bruxellesa iz 2007. kada se žena prijavila policiji nakon što je hladnokrvno ubila svoju djecu. Film započinje histeričnim napadima glavne protagonistice nakon počinjenog čedomorstva, da bi se potom fokusirao na prošlost i na slijed događaja koji je doveo do trenutnih tragičnih posljedica. 'Izbezumljenost' je belgijski kandidat za nagradu Oscar.


'Izbezumljenost', trailer.
 
Novi film renomiranog francuskog autora Oliviera Assayasa, 'Nakon maja' ('Après mai'), nagrađen je dvjema nagradama na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, uključujući onu za najbolji scenarij. Postavljen u rane 70-te godine prošlog stoljeća, ovaj film pokazuje da ono što je započeto u svibnju 1968. nije bio jedinstven i izniman događaj koji je potrajao mjesec dana, već pokret koji je velikom dijelu mlade populacije unio želju za promjenom, kao i spoznaju da je politika osobna stvar.

Izraelski dokumentarac 'Zakon na tim područjima' ('Shilton Ha Chok') u režiji Ra'anana Alexandrowicza kronika je izraelskog 43-godišnjeg vojnog sustava u okupiranom palestinskom teritoriju Zapadne obale i pojasa Gaze.  Priča se razvija kroz intervjue sa začetnicima spomenutog sustava, vojnim profesionalcima koji su sistem provodili u formativnim godinama. Ovaj film pokušava dati odgovore na neka krucijalna pitanja koja se izbjegavaju: može li se i smije li se okupacija postići i provoditi unutar zakonskog okvira koji uključuje pridržavanje načela vladavine prava? Koje su posljedice na društvo?


'Pankerski sindrom', trailer.

'Pankerski sindrom' ('Kovasikajuttu') je dokumentarac finskog redateljskog dvojca Jukke Kärkkäinena i Janija-Petterija Passija koji prati i dokumentira neobičan uspon četiri profesionalna glazbenika s mentalnim poteškoćama iz punk rock benda Pertti Kurikan Nimipäivä. Njihove pjesme pokrivaju širok dijapazon tema – od aktualnih socijalnih problema do poteškoća u svakodnevici.

Popratni program 'Romi: na rubu u srcu Europe' uključuje slijedeće igrane filmove: češko-slovački 'Cigan' autora Martina Šulika, francuski 'Sloboda' redatelja Tonyja Gatlifa, 'Anđeo čuvar' srpskog redatelja Gorana Paskaljevića te 'Crvenkapa' Zorana Tairovića. U sklopu tog programa bit će prikazana i četiri dokumentarca: njemački 'Revizija' Philipa Scheffnera, rumunjski 'Naša škola' Mone Nicoare, srpski 'Lepa Dijana' autora Borisa Mitića te film 'Ovde sam' u režiji autorice Irene Fabri.

Deseti Human Rights Film Festival održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa i Dokukinu KIC u Zagrebu te potom od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci. Uz spomenuti filmski program, 10. HRFF uključuje i nekoliko diskusija te koncerata. Ulaz na kompletan filmski program je slobodan, a dodatne informacije potražite na službenim stranicama HRFF-a.

Komentari

Nema komentara.