Popratni Human Rights Film Festival - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Popratni Human Rights Film Festival

Popratni Human Rights Film Festival

11. HRFF nudi i dodatni festivalski program, a dolaze i gosti.

s.p. 06.12.2013 0 komentara

Popratni Human Rights Film Festival

11. Human Rights Film Festival (HRFF) počinje u nedjelju, 08. prosinca i traje do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu, a dio programa potom će biti prikazan u Rijeci i to od 17. do 21. prosinca u Art-kinu Croatia. Iako festival službeno otvara francuski film 'Camille Claudel 1915' redatelja Brune Dumonta u nedjelju, 8. prosinca - subota, 7. prosinca funkcionira kao predfestivalski dan, dan zagrijavanja i uključuje poseban program u Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Europa.

Dan zagrijavanja počinje u Muzeju suvremene umjetnosti u 17 sati 4-kanalnom projekcijom instalacije 'U samoći pamučnih polja' autora Caroline Caccavale i Josepha Césarinija. Riječ je o filmskoj adaptaciji poznatog komada Bernard-Marie Koltèsa u kojoj sudjeluje 27 zatvorenika iz zatvora Baumettes i građana Marseillea. Projekciji u MSU će nazočiti i autori. Program se nastavlja u kinu Europa, projekcijom dvaju igranih filmova: u 19 sati bit će prikazan najnoviji dio serijala 'Heimat' njemačkog redatelja Edgara Reitza, film 'Drukčija domovina', u kojem se autor vraća se 150 godina unazad i pokušava osvijetliti burnu epohu prije revolucionarne 1848. godine. U 23.30 sati bit će prikazan film 'Viola' redatelja Matíasa Piñeira, trenutno jedan od najsmjelijih autora latinoameričke kinematografije – spomenuti film govori o (ljubavnim) odnosima između članova glumačke trupe dok izvode Shakespearovu dramu 'Dvanaesta noć' u Buenos Airesu. Piñeiro je ime koje dolazi!

Osim predfestivalskog dana, dodatni program posjetitelje očekuje i po završetku festivala; naime, 14. i 15. prosinca održat će se vikend filozofije, program nazvan Filozofija danju i noću. Program je zamišljen kao kratki ali intenzivni nagovor i upoznavanje sa filozofijom - u različitim formatima i medijima.

Pored spomenutih programa, a povodom održavanja festivala, u Zagreb uskoro stiže i nekoliko autora i autorica čije ćete filmove moći pogledati na Human Rights Film Festivalu. Juri Rechinsky je autor filma 'Sickfuckpeople', dokumentarnog triptiha o skupini ukrajinske djece, beskućnika, koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo, odrasli i počeli živjeti kao zreli ljudi. Film je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 2013., istu je nagradu osvojio i na filmskom festivalu Viennale u Beču.

Grčki autor Konstantinos Georgousis također stiže u Zagreb gdje će predstaviti dokumentarac 'Čistači' – riječ je o dokumentarnom zapisu nevjerojatnog uspona neonacističke grčke stranke usred tamošnjih gorućih ekonomskih problema i ekstremne nazeposlenosti. Naime – grčka stranka 'Zlatna zora' na prošlogodišnjim je izborima od potpune anonimnosti došla do sedam posto birača i čak 18 zastupnika u parlamentu. Ovaj film funkcionira danas kao dokazni materijal protiv članova stranke na sudovima.

Iz Španjolske pak stiže Manuel Pérez Cáceres, autor doku-igranog filma 'Granica', svojevrsnog eksperimenta u kojem sudjeluje šest zatvorenika i osam volontera, a kojima je cilj postaviti predstavu unutar zatvora. No ubrzo dolazi do alarmantnog stanja zbog zarazne infekcije unutar zatvora, što sve sudionike tjera na osobno preispitivanje.  

Iz regije na festival dolazi i autorica Ivana Todorović koja će predstaviti dokumentarac 'Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka' – u čijem je središtu Goca, transrodna osoba koja živi u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je održavanje gay pridea uvijek povezano s masovnim nasiljem. Film prati Gocino stvaranje cabareta kroz koji ona zapravo javno izlaže svoju priču.  Ivanin film je već sada ovjenčan brojnim festivalskim nagradama. Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

Komentari

Nema komentara.