Cannes u znaku veterana i protesta - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Cannes u znaku veterana i protesta

Cannes u znaku veterana i protesta

Glamurozni festival slavi dobre filmove, ali ima i političku notu - filmaši protestiraju jer im je kolega u iranskom zatvoru zbog antirežimskog filma.

s.p. 19.05.2010 0 komentara

Cannes u znaku veterana i protesta

63. filmski festival u Cannesu je otvorio 'Robin Hood' koji je jednoglasno pobrao loše kritike, a veliki je misterij zašto je film u kojem glavni negativci dolaze iz Francuske priliku za svjetsku premijeru dobio - u francuskom Cannesu! Iako je Ridley Scott zakazao, glavni favoriti za nagrade su ipak redateljski veterani. Kritika je pohvalila  'Another Year' Mikea Leigha kao 'pametan, profinjeno duhovit film', a ocjenjeno je da će 'zadovoljni biti i ljubitelji Woodyja Allena' koji je 'snimio film u svom stilu i duhu' - 'You Will Meet a Tall Dark Stranger'.

Pohvaljen je i 'Biutiful' Meksikanca Alejandra Gonzaleza Inarritua, drama o smrtno bolesnom šverceru (Javier Bardem) iz Barcelone koji se želi pobrinuti za svoju djecu, a ocjena je da je riječ o 'uspjelom Inarrituovom povratku na početak, na duh i ritam 'Pasje ljubavi'. Istaknuta su i dva rumunjska filma - 'Aurora' i 'Utorak nakon Božića' koji pokazuju da 'rumunjski novi val' nije mrtav. Ipak, najbolja ocjena za film iz regije otišla je filmu 'Pal Adrienn' Mađarice Agnes Kocsis i ocjenjeno je da film 'ozbiljno kandidira za žensku, istočnoeuropsku inačicu Davida Lyncha' te je i 'vizualno intrigantan, košmaran poput 'Mulholland Drivea'.


'Biutiful', trailer.

IndieWire je proglasio zabavnim i 'Tamaru Drewe' Stephena Frearsa, s tim da je naglašeno da je film bolji i od strip predloška. Kritičarska legenda Roger Ebert ne odmara se na bolovanju, već i on boravi u Cannesu. Njegov favorit je mali južnoafrički film 'Life, Above All' koji govori o 12-godišnjoj djevojčici koja se brine za svoju obitelj. I Ebert i Todd McCarthy kritiziraju posljednji Godardov film ('Film: Socijalizam') i ističu da filmovi tog uglednog redatelja više ne izazivaju nikakvu reakciju jer filmaš više i ne komunicira s publikom. 'Outrage' Takeshija Kitana proglašen je njegovim najgorim filmom, a primijećeno je i da su gledatelji izlazili iz kina uz pitanje 'Zašto su, dovraga, odabrali taj film?'

Mnogi u Cannesu se pitaju jednu drugu stvar: 'Hoće li iranske vlasti osloboditi Jafara Panahija?' Taj iranski redatelj (autor profeminističkih 'Zaleđa' i 'Kruga') je uhapšen zbog snimanja antirežimskog filma, a posljednje vijesti govore da je čak krenuo i u štrajk glađu. Panahi je trebao biti član žirija u Cannesu, a zbog uhićenja nije mogao doći pa je njegov festivalski stolac ostavljen simbolički prazan. Za njegovo oslobađanje najviše se zauzima njegov slavni sunarodnjak Abbas Kiarostami. On je prije presice posvećene njegovom filmu 'Certified Copy' pročitao svoju izjavu o Panahijevom hapšenju i teroru kojem su izloženi iranski filmaši. I Kiarostamijev aktualni film je zabranjen u Iranu, no on je izjavio da se ne boji za svoju sigurnost i nastavlja s kampanjom za oslobađanje svog prijatelja. Postavljena je i peticija koju su potpisali brojni slavni redatelji, a nadamo se da će prije kraja Festivala biti više sretnih vijesti vezano uz ovaj slučaj.


Juliette Binoche u suzama na Kiarostamijevoj presici o uhapšenom redatelju Panahiju.
Komentari

Nema komentara.