Human Rights Film Festival odaje počast domovini - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Human Rights Film Festival odaje počast domovini

Human Rights Film Festival odaje počast domovini

11. Human Rights Film Festival održat će se u Zagrebu i Rijeci, a predstavit će najnovije izdanje kultnog serijala 'Heimat' ('Domovina').

s.p. 12.11.2013 0 komentara

 Human Rights Film Festival odaje počast domovini

Završetak godine i početak prosinca već niz godina donose pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma. Jedanaesti Human Rights Film Festival (HRFF) održat će se od  08. do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te potom od 17. do 21. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci. Human Rights Film Festival realiziran je u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture 'URK', a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najrecentnije svjetske produkcije, između ostalog nove filmove starih majstora europskog filma – novi igrani film Edgara Reitza te dokumentarac Claudea Lanzmanna. Njemački redatelj Edgar Reitz snimio je najdulju seriju cjelovečernjih filmova u povijesti filma i to u trajanju od 53 sata i 25 minuta. Projekt 'Heimat' snimao je od osamdesetih godina naovamo, a u njima je pratio obitelj smještenu u izmišljeno selo Schabbach, kreirajući tako monumentalnu kroniku njemačkog 20. stoljeća. U najnovijem dijelu tog serijala, 'Drukčija domovina' ('Die andere Heimat'), vraća se 150 godina unazad i pokušava osvijetliti burnu epohu prije revolucionarne 1848. godine kada Europa želi napustiti samu sebu i emigrirati.


'Drukčija domovina' ('Die andere Heimat'), trailer.

A četvrt stoljeća nakon što je njegov devetosatni dokumentarni film 'Shoah' promijenio način na koji je svijet gledao na holokaust, Claude Lanzmann je 2013. snimio uradak koji se može smatrati njegovim testamentom - 'Posljednji od nepravednika' ('Le dernier des injustes'). U ovom filmu Lanzmann pokazuje dosad nikad objavljeni intervju sa rabinom Benjaminom Murmelsteinom, posljednjim vođom Židovskog vijeća u nacističkom logoru u Terezinu. Murmelstein je bio prokazan kao (židovski) pomagač ozloglašenom organizatoru holokausta Adolfu Eichmanna - te ovaj Lanzmannov senzacionalni i vrlo osobni materijal predstavlja važnu intervenciju u diskusiju oko odgovornosti i krivice.

Igrani film 'Gore je tiho' ('Boven is het stil') /naslovna slika/ nizozemske redateljice Nanouk Leopold filmska je ekranizacija i kod nas prevedenog bestsellera Gerbranda Bakker koji je nedavno gostovao u Zagrebu. To je priča o sredovječnom farmeru koji živi u mučnom odnosu sa teško bolesnim ocem na zajedničkom imanju. Glavni lik majstorski je odigrao nizozemski glumac Jeroen Willems, ovaj film funkcionira i kao posveta njegovu talentu jer je preminuo krajem prošle godine u dobi od 50 godina. Ova je drama tiha, a istodobno potresna refleksija o samoći, potisnutoj homoseksualnosti i starenju.

Festival uključuje i novi kratkometražani dokumentarni film Portugalca Miguela Gomesa (autora izuzetno hvaljenog i višestruko nagrađenog igranog filma 'Tabu'), 'Iskupljenje' ('Redemption'). Riječ je o svojevrsnom epistolarnom filmu, čija duhovita poanta - kao svojevrsni kratki sastavak na temu 'Politika u Europi danas' - spada u vrhunce filmske 2013.

Srđan Keča
mladi je srpski autor koji je edukaciju stekao na Britanskoj nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi u Londonu. Njegova dva prethodna dokumentarca, nagrađivani 'Mirage' i 'Pismo ocu', bila su prikazana na HRFF-u 2011. godine. Kečin najnoviji dokumentarac 'Bijeg' govori o trima Romkinjama: jedna napušta roditelje i školu da bi se udala, druga je ostala sama s djevojčicom o kojoj se mora brinuti, dok treća ne može naći izlaz iz života ispunjenog zlostavljanjem i bolešću.

Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji sa partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija.

Komentari

Nema komentara.