Queer Zagreb na Human Rightsu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queer Zagreb na Human Rightsu

Queer Zagreb na Human Rightsu

Queer prava su i ljudska prava - sve to možete vidjeti i na aktualnom HRFF-u!

s.p. 11.12.2013 0 komentara

Queer Zagreb na Human Rightsu

Petak 13. je sretan dan za ljubitelje Queer umjetnosti koji mogu uživati u posebnom programu Queer Zagreba na Human Rights Film Festivalu. Sva događanja su besplatna, a evo i rasporeda:

Petak, 13.12.2013.
Kino Europa, Varšavska 3

Izložba: Trans*formacija Balkana
Otvorenje: 16.30h (izložbu možete pogledati od 13.12. - 16.12.)

Uz doprinose fotografiranih osoba u funkciji dokumentarističkih zapisa tranzicija, ne samo privatnih, već i društvenopolitičkih, izložba donosi fotografije koje predstavljaju spektar trans*identiteta, sabrane u niz portreta kao
neočekivan, no stvaran moment Balkana. Fotograf Darko Vaupotić od 2007. aktivno dokumentira i prati LGBT događaje i tijekom tog razdoblja je imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi LGBT tematike.

17:00 'Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka'
r: Ivana Todorović, Srbija, 2013. Trajanje: 30 min

Goca je transrodna osoba koja živi u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je održavanje Pridea uvijek povezano s masovnim nasiljem, a javno priznavanje bilo kakve različitosti vodi gotovo u pravilu u životnu opasnost. Kao da transrodnost nije dovoljna, Goca podiže kćer, koja je zapravo njena nećakinja, zarađujući kao seksualna radnica. Za svoj tridesetdeveti rođendan izlazi na pozornicu i u najboljoj kabaretskoj maniri priča kako je to biti klinka kada si klinac. Nakon filma slijedi diskusija o filmu i queer kulturi

19:00 'Gore je tiho'
r: Nanouk Leopold, Nizozemska, 2013.Trajanje: 93 min

Bez mnogo riječi, kako i naslov nagoviješta, majstorskim redateljskim detaljima svjedočimo nečujnoj i rijetko pričanoj priči o potisnutima, zaboravljenima i zapostavljenima. Istovremeno, iako tek u naznakama, u atmosferi, u detaljima...i priču o potisnutom, zapostavljenom, zagubljenom seksualnom identitetu. Nemilosrdni fatalizam kojega Leopold ne želi izbjeći, govori ipak manje o sredovječnom 'buđenju' koliko o mračnoj drami trajnih sveprožimajućih efekata endemske predrasude.  

21:00 'Neznanac na jezeru'
r: Alain Guiraudie, 2013., Francuska.Trajanje: 97 min

Misteriozno ubojstvo tranformira se u ljubavnu priču, nabijenu rutinom, strašću i eksplicitnim seksom. Kontroverze koje film prate uglavnom se bave potonjim, iako će Guiraudie naglasiti da je za njega osnovno pitanje odnos ljubavi i seksa kao i društvene norme i tabui oko tog spoja.

Komentari

Nema komentara.