Dokumentarci u centru pažnje - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Dokumentarci u centru pažnje

Dokumentarci u centru pažnje

Znamo tko je dobio 'europskog Oscara' za dokumentarce i koji će se kratki dokumentarci boriti za onog pravog, američkog Oscara.

s.p. 12.10.2009 0 komentara

Dokumentarci u centru pažnje

Nagrada Europske filmske akademije za najbolji dokumentarac dodijelit će se Švicarcu Peteru Liechti za film 'The Sound Of Insects - Record of a Mummy'. Film je izabran kao 'izvanredna vizualna priča između života i smrti', a u konkurenciji je bilo 10 dokumentaraca, među njima i laureat IDFA-e 'Burma VJ' i 'Agnesine plaže' koje su osvojile 2. Festival mediteranskog filma Split. Pobjednički dokumentarac bit će predstavljen na svečanosti dodjele 22. Europskih filmskih nagrada 12. prosinca u Bochumu.


'The Sound Of Insects - Record of a Mummy', trailer

A priprema se i Oscar za kratkometražne dokumentarce. Od 37 prijavljenih odabrano je 8 filmova koji ulaze u uži izbor, a zatim će od njih biti odabrano 3 do 5 dokumentaraca koji će 2. veljače biti nominirani za Oscara. Među 8 prednominiranih je i Spike Jonze, koji u filmu 'Tell Them Anything You Want: A Portrait of Maurice Sendak' portretira Mauricea Sendaka, autora dječje slikovnice 'Where the Wilds Things Are' koju je ekranizirao baš Jonze /naslovna/.

Tu su još i 'China's Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province' u kojem Jon Alpert (gost prošlog ZgDoxa) istražuje posljedice prošlogodišnjeg zemljotresa, te 'Lt. Watada', priča o američkom časniku koji se odbio boriti u ratu u Iraku kojeg je smatrao ilegalnim. Ostali nominirani filmovi su 'The Last Campaign of Governor Booth Gardner', 'The Last Truck: Closing of a GM Plant', 'Music by Prudence', 'Rabbit a la Berlin', te 'Woman Rebel' o ženama u pobunjeničkoj vojsci u Nepalu. 82. Oscar održava se 7. ožujka, a o ostalim nominacijama i pobjednicima izvještavat ćemo kada za to dođe vrijeme. 

Komentari

Nema komentara.