Završila mediteranska fešta u Splitu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Završila mediteranska fešta u Splitu

Završila mediteranska fešta u Splitu

Splitski festival mediteranskog filma nagradio Agnes Vardu, a ni kiša ni tragedije nisu pokvarili dobru atmosferu u festivalu punom duhovitih filmova.

s.p. 29.05.2009 0 komentara

Završila mediteranska fešta u Splitu

Zadnjeg dana 2. Festivala mediteranskog filma Split proglašeni su pobjednici. Najbolji dugometražni film je autobiografski esej 'Agnesine plaže' /naslovna/ ugledne redateljice Agnes Varde, a najbolji iz kratkometražnog programa je španjolski film 'Pet dana u rujnu'.

Kraj Festivala protekao je u znaku više sile. Prije svega, organizatore je dirnula iznenadna smrt redatelja 'Našeg malog mista', Daniela Marušića, pa je njemu u čast u petak navečer prikazana osma epizoda te serije pod naslovom 'Šporka posla'.

Tehničke poteškoće poremetile su termine prikazivanja filmova 'Ekscentričnosti jedne plavuše' i 'Šipci i Mirha', a još jedan problem bilo je i ružno (mediteransko!) vrijeme. Kiša je prekinula projekciju filma 'Sunce moje malo', pa je organizirana ponovna projekcija tog filma danas u 20 sati u kinoteci Zlatna vrata.

'Čovjek od jedne note', r: Daghan Celayir.

No, puno dobrih projekcija proteklo je u najboljem redu. Osim dugometražnih fimova, u konkurenciji su prikazivani i kratki filmovi o kojima se malo govori, ali su također bili zanimljivi. 'Čovjek od jedne note' je nasmijao publiku tragikomičnom pričom o čovjeku koji opsesivno voli svoj instrument i svoj posao, no koga nitko ne shvaća dovoljno ozbiljno, a i ostali kratkiši ispričani su s puno humora ('Pričam', 'Obilazak').

Na kraju splitske retrospektive prikazani su filmovi Kinokluba Split, te 100 minuta filma i videa sa UMAS-a. I djeca su imala svoj program, prikazani su domaći klasici 'Kapetan Mikula Mali' Obrada Gluščevića i 'Sinji Galeb' Branka Bauera', te film koji je dostojan zrele publike - nagrađivani 'Perzepolis'. Film koji zatvara Festival je 'Dan nezavisnosti' Vinka Brešana, dokumentarac posvećen demonstracijama protiv gašenja Radija 101. Taj film o simbolu Zagreba pokazuje da je Split otvoreni grad u kojem je ovaj tjedan bio dobrodošao svaki filmofil željan mediteranskog iskustva.

Komentari

Nema komentara.