Sean Penn

17.08.1960 Santa Monica, California, USA Sean Justin Penn

Poznat po eksplozivnoj naravi, kratkotrajnom braku s pop zvijezdom Madonnom i različitim, intenzivnim i plodnim glumačkim ostvarenjima.

Sean_Penn

Sean Penn je rođen u Kaliforniji, u peteročlanoj obitelji. Njegov otac je TV i filmski redatelj Leo Penn, majka je glumica Eileen Ryan, mlađi brat Christopher glumac ('Psi iz rezervoara', 'Pale Rider', 'At Close Range'), a stariji brat Micheal uspješan pjevač i autor pjesama u bendu No Myth. Rođen u show-biz obitelji, Sean je bio aktivan u kazalištu još kao tinejdžer. Radio je kao pomoćnik glumcu i redatelju Pat Hinglu u Los Angeles Group Repertory kazalištu.

S 19 se godina prvi put pojavio u TV-seriji, u jednoj epizodi 'Barnaby Jones' (1973 - 1980) te u TV-filmu 'The Killing Of Randy Webster' (1981) u maloj, sporednoj ulozi.

Nezadovoljan televizijskim statusom, odlazi u New York isprobati svoju sreću na daskama kazališta. Prvi angažman bila je broadwayska predstava 'Heartland' koja je prošla loše, ali ga je ipak dovela do njegove prve zapažene uloge vojnog kadeta u filmu 'Taps' (1981) i uloge surfera u filmu 'Fast Times at Ridgemont High' (1982).

Zatim se pojavljuje u filmovima: 'Opaki momci' (1983), 'Utrka s mjesecom' (1984), 'The Falcon and the Snowman' (1985) i 'At Close Range' (1987) u različitim ulogama i karakterima, potvrđujući se kao odličan holivudski glumac. Na soundtracku filma radila je i Madonna, između ostalog i s pjesmom 'Live To Tell'.

Madonna i Sean su se vjenčali, a vjenčanje je postalo pravi medijski cirkus. Ako su paparazzi do tada smatrali Seana problematičnim, s pravom zvijeri su se upoznali kad su htjeli slikati njegovu suprugu. Zajedno su glumili u filmu 'Shanghai Surprise' (1986), koji mu je najgore ostvarenje do dana današnjeg i jedino za vrijeme braka. Nakon razvoda u tabloidima je izašla slika Penna kako tuče svoju suprugu Madonnu baseball palicom. Nakon obračuna s fotografom, Sean je završio u zatvoru na trideset i dva dana.

U kina se vraća s filmom 'Boje nasilja' (1988), a zatim slijede 'Mi nismo anđeli' (1989) i 'Casualties of War' (1989). Na snimanju filma 'Odabrani' (1991) upoznaje svoju buduću ženu Robin Wright. Gluma mu je malo dosadila i odlučio se povući iza kamere kao redatelj, a rezultat je 'The Indian Runner' (1991), impresivna priča o dva brata na suprotnim stranama zakona. Mada se povukao iza kamere, ipak je vrlo pažljivo birao uloge u kojima želi glumiti.

Tako je prihvatio ulogu gangsterskog odvjetnika u Brian De Palminom filmu 'Carlito's Way'. Dobio je i dvije nominacije za to glumačko ostvarenje: nominaciju za Oscara za najboljeg glumca i nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u drami. Ponovo se vraća se iza kamere u filmu 'Čuvari prijelaza' (1995) s Jack Nicholsonom u glavnoj ulozi. Nicholson glumi čovjeka uništenog smrću svoje kćeri. Taj film Sean potpisuje kao scenarist, redatelj i koproducent.

Kasnije iste godine, uz fenomenalnu Susan Sarandon, glumi u Tim Robbinsovom filmu 'Odlazak u smrt' (1995), za koji mnogi misle da mu je najbolje glumačko ostvarenje. Opet je od strane Akademije nominiran za najboljeg glumca.

Za Nick Cassavetesov film 'She's So Lovely' (1997) dobio je nagradu za najboljeg glumca na canneskom festivalu. Iste godine glumi u nekoliko dobrih filmova: 'Hugo Pool' (1997), 'Igra' (1997), filmu Olivera Stonea 'Pogrešno skretanje', 'Tanka crvena linija' (1998) i 'Hurlyburly' (1998). Unatoč glasinama da nije želio prihvatiti ulogu jazz gitariste u Woody Allenovom filmu 'Sweet and Lowdown' (1999), ta uloga mu je donijela drugu oscarovsku nominaciju za najboljeg glumca.

Ostao je aktivan i iza kamere kao redatelj filma 'The Pledge' (2001), trilera u kojem, opet, glumi Jack Nicholson, inače njegov kućni prijatelj po kojem je Seanov sin dobio ime. Treću nominaciju za najboljeg glumca donijet će mu uloga u filmu 'Ja sam Sam' (2000). U filmu Clinta Eastwooda 'Mistična rijeka' glumi jednog od trojice prijatelja koje je sudbina spojila dvadeset i pet godina nakon zajednički provedenog djetinjstva i dobiva svoju četvrtu nominaciju, ali i konačnu (odavno zasluženu) zlatnu statuu po imenu Oscar. Vrlo je hvaljena njegova glumačka izvedba u filmu nadarenog meksičkog redatelja Inarritua, '21 gram' (2003).

Penn se ponovno pokazao kao vrstan glumac u filmu 'Ubojstvo Richarda Nixona' iz 2004. godine. Ovdje ga se može vidjeti u ulozi propalog trgovca pokućstvom koji naposlijetku prolupa misleći da je on jedini preostali pošten čovjek u Americi te odluči oteti avion kako bi se zabio u Nixonovu Bijelu kuću.

Nakon toga gledamo ga u krimi trileru 'Prevoditeljica' (2005) u režiji Sydneya Pollacka, gdje kao FBI-jev agent štiti UN-ovu prevoditeljicu koju glumi Nicole Kidman.  2006. godine glumi u trileru 'Svi kraljevi ljudi', a naredne godine ponovno je zasjeo na režisersku stolicu i tada nastaje zanimljiva biografska drama 'U divljini' koja je zaradila odlične kritike, ali nije ostvarila značajniju zaradu. 2008. presjedao je žirijem uglednog festivala u Cannesu, a iste godine snimio je i biografsku dramu 'Milk', koja mu je osigurala još jednog Oscara i to ponovno u kategoriji za najbolju mušku ulogu.

Kroz cijelu svoju glumačku karijeru izazivao je kontroverzu, bilo je tu droge, nasilja, neobičnih izjava pred kamerama i ostalih skandala tipičnih za umjetničke duše poput Pennove. Strastveni je pušač i aktivist za ljudska prava, a za vrijeme Bushevog predsjedničkog mandata bio je jedan od njegovih najglasnijih kritičara.

Osim Madonne, na listi njegovih 'boljih polovica' nalaze se pjevačica Jewel, Pam Springsteen, sestra poznatijeg Brucea Springsteena te Susan Sarandon. Sa svima njima bio je u kraćim vezama vjerovatno iz razloga što je veoma teško izdržati njegov buran temperament. Sa suprugom Robin Wright ima kćer Dylan Penn i sina Hoppera Penna.