Catherine Zeta-Jones

25.09.1969 Swansea, Wales, UK Catherine Zeta-Jones

Strastvena ljubiteljica mjuzikla zaradila je i svog prvog Oscara ulogom u jednom od njih, 'Chicago' (2003). 

Catherine_Zeta-Jones

Rođena je u Walesu, u radničkoj obitelji kao jedina curica pored dvojice braće. Interes za glumu pokazivala je vrlo rano tako da je već s jedanaest godina glumila u londonskoj predstavi 'Annie', a s četrnaest je portretirala Tallulah, malu gangstericu u 'Bugsy Malone' (uloga koju je Jodie Foster glumila u filmskoj verziji).

S petnaest godina se preselila u London gdje je dvije godine kasnije dobila vrlo značajnu ulogu u zboru West End mjuzikla '42st Street', a nakon godine dana i glavnu ulogu u predstavi. Zamijetio ju je francuski redatelj Philippe de Broca koji joj je omogućio filmski debut ponudivši joj glavnu ulogu u 'Sheherazade' (1990.). Sljedeće godine već je uživala zvjezdani status u Velikoj Britaniji zbog uspjeha televizijskog serijala 'Darling Buds of May' u kojem je imala jednu od glavnih uloga.

No Zeta-Jones je nastavak svoje karijere zamislila u Hollywoodu gdje se s određenim uspjehom pojavljivala u nekoliko TV serijala, ali nije imala sreće s filmovima na velikom ekranu: razočaravajući 'Splitting Heirs' (1993) s Ericom Idleom i Johnom Cleeseom, 'Blue Juice' (1995) s Ewanom McGregorom koji je završio direktno u video distribuciji i uloga u visokobudžetnom, ali neuspjelom 'The Phantom' (1996.) uz Billyja Zanea.

Ulogom u mini serijalu 'Titanic' (1996) privukla je pažnju Stevena Spielberga koji ju je preporučio redatelju 'Zorroa: Maskiranog osvetnika' (1998), filma kojeg je sam producirao. Uz Antonia Banderasa i Sir Anthonyja Hopkinsa, Zeta-Jones je zablistala, a film je oduševio i publiku i kritiku. Ubrzo je ponovo bila u milosti kritike ulogom u romantičnom trileru 'Entrapment' (1999), uz Seana Conneryja, kojom se nametnula kao nova holivudska zvijezda.

Iste 1999. godine glumi u horor trileru 'The Haunting' zajedno s Liamom Neesonom i Lili Tylor, no film nije baš ispunio očekivanja, što se ne može reći za komediju 'High Fidelity' (2000.) u kojoj se uz Johna Cusaka pojavila u cameo ulozi. Dalje niže same uspjehe: uloga trudne žene meksičkog dilera drogom u Oscarom nagrađenom 'Traffic' (2000) redatelja Stevena Soderberga i Oscar za sporednu ulogu u filmskoj adaptaciji mjuzikla iz 1975., 'Chicago' (2003).

Uslijedila je crna komedija braće Coen 'Razvedi me, zavedi me' (2003) koja, iako je tu bio i neodoljivi George Clooney, nije doživjela uspjeh ni kod kritike ni kod publike. Glumica je prvi put radila s Tomom Hanksom na filmu 'Terminal' (2004). Iako se jako potrudila uživjeti se u ulogu romantične luzerice to joj baš nije pošlo za rukom. Tko bi povjerovao da je onako lijepa i profinjena žena nesretna u životu? Ponovno se susrela s Clooneyjem u 'Oceanovih dvanaest' (2004) u kojem igra ljubavnicu Brada Pitta.

2005. godine Catherine je opet oživjela ulogu Elene u 'Legendi o Zorrou', a uspješna je bila i u osnivanju svoje produkcijske kuće Milkwood Productions. Slijedi romantična komedija 'Nema rezervacija' (2007) u kojem Zeta-Jones glumi emocionalno hladnu šeficu kuhinje.

Udala se za holivudskog glumca i producenta Michaela Douglasa 2000. godine. Imaju dvoje djece, sina Dylan Michael Douglasa i kći Carys Zeta Douglas.