Quentin Tarantino

27.03.1963 Knoxville, Tennessee, SAD Quentin Jerome Tarantino

Počeo je karijeru radeći u videoteci i gledajući kultne filmove, a onda je i sam postao kultni redatelj filmova za publiku!

Quentin_Tarantino

Već i sam Tarantinov početak je zanimljiv. Majka mu je imala samo šesnaest, a otac dvadeset i jednu godinu kad je došao na svijet. Ime je dobio po Burt Reynoldsovom liku Quintu, iz filma 'GunSmoke'. Dvije godine nakon njegovog rođenja, on i mama sele u LA.

Od samog početka kina su mu bila zabavnija od škole koju je napustio i s dvadeset i dvije godine počeo raditi u videoteci gdje je stekao filmsko obrazovanje gledajući i diskutirajući o filmovima po cijele dane. Tu upoznaje i svog budućeg suradnika Rogera Avaryja. U to vrijeme je pohađao satove glume i završavao svoj prvi scenarij za film 'True Romance' (1987). Piše i drugi scenarij za 'Natural Born Killers', a vrijeme iskorištava tražeći sponzore kako bi pretočio svoje ideje i scenarije u filmove.

1990. prodao je scenarij za 'True Romance' (1993) što mu je omogućilo nastavak eksperimentiranja s novim idejama. Odlučuje da će zarađeni novac uložiti u 'Pse iz rezervoara' (1992), crno bijelu verziju filma snimljenog u garaži sa svojim prijateljima u glavnim ulogama. Uskoro napušta videoteku, počinje raditi za malu produkcijsku kuću i susreće Lawrence Bendera preko kojeg upoznaje Harveya Keitela. Oduševljen scenarijem, Harvey želi glumiti u budućem filmu čime pomaže Tarantinu u sakupljanju financija za realizaciju. Film je premijerno prikazan 1992. na Sundance Film Festivalu, a gostovao je na mnogim drugim festivalima diljem svijeta i postao kultni hit.

Nakon toga slijedi njegov najveći uspjeh, originalni 'Pakleni šund' iz 1994. (Uma Thurman, John Travolta, Bruce Willis, Samuel L. Jackson) koji je zaradio preko 100 milijuna dolara. Film je dobio niz nagrada i nominacija od kojih ćemo istaknuti Zlatnu palmu u Cannesu i Oscara za najbolji originalni scenarij. Tarantinova slava i popularnost su u ovome trenutku na vrhuncu.

Sljedećih godina Tarantino je sudjelovao u raznim projektima poput jedne od priča za ne baš tako hvaljeni film 'Četiri sobe' te kao producent i scenarist za film 'Od sumraka do zore' (1996). Glumio je u filmovima 'El Mariachi' (1992), 'Desperado' (1995) i 'Destiny Turns on the Radio' (1995). Također je režirao epizodu 'Hitne službe' (1995), popularnog TV showa, te glumio samog sebe u filmu 'Girl 6' (1996).

1997. se upušta u novi projekt kao scenarist i redatelj filma 'Jackie Brown' (Pam Grier, Samuel L. Jackson), a dvije godine kasnije kao producent filma 'From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money'.

Njegov četvrti dugometražni film je 'Kill Bill' (2003) za kojeg glavnu inspiraciju pronalazi u špageti vesternima i hongkoškim filmovima iz sedamdesetih. Film je ispao tako velik da je podijeljen u dva dijela, te je publika mogla vidjeti i 'Kill Bill 2' (2004). I original i nastavak su doživjeli velik uspjeh kod publike, te je izvukao ono najbolje iz glumaca. U 'Kill Billu 2' naglasak je na dijalogu između likova, a manje na čistoj akciji za razliku od prvog dijela. Uma Thurman, s kojom je surađivao već u 'Paklenom šundu' mu je tijekom snimanja ovih dvaju filmova još više prirasla srcu te ju je Tarantino proglasio svojom muzom.

Tarantino se zatim laća uloge redatelja (i to samo jedne scene automobilske utrke!)  u popularnoj adaptaciji kriminalističkog stripa 'Sin City' (2005) Roberta Rodrigueza i Franka Millera. Nastao je odličan, noir film koji odiše atmosferom i interesantnim i dopadljivim likovima, a publika i kritičari su bili oduševljeni. Iste se godine također prihvatio i režije finalne sezone 'CSI: Las Vegas' te je za svoj rad na toj seriji odnio nagradu Emmy. Kao glumac posuđuje svoj glas u 'Muppetima', a može ga se vidjeti i u tri epizode kriminalističke serije 'Alias' (2004).

Tarantino je kroz svoju karijeru njegovao imidž intrigantne javne osobe. Uživa status coolera i osobe koja je itekako profitirala od puke ljubavi prema filmu. Surađivao je s mnogim režiserima i scenaristima, a jedan od njih je Eli Roth. Tarantino je producirao njegov 'Hostel' (2006), brutalni horor o dvojici prijatelja koji se odluče na putovanje koje završava kobno za obojicu. Udružuje se još jednom sa Robertom Rodriguezom u režiji horora – 'Grindhouse' (2007), te snima 'Otporan na smrt' u kojem Kurt Russell glumi poludjelog ubojicu, a producira i glumi u Rodriguezovom znanstveno-fantastičnom trileru 'Planet terora'.

Tarantinov veliki hit bili su i 'Nemilosrdni gadovi', a ta priča o Drugom svjetskom ratu ispričana je na njegov tipični način: puno dugih dijaloga, krvavih scena, crnog humora i filmskih posveta. Neki kritičari su ga već proglasili najboljim Tarantinovim filmom, a u vrijeme premijere gledatelji su ga na IMDB-u uvrštavali među najboljih 40 filmova svih vremena.

Tarantino je u ovom filmu otkrio još jednog genijalnog glumca, Austrijanca Christopha Waltza koji je briljirao u ulozi esesovca, pa mu je Tarantino dao ulogu i u svom sljedećem filmu, vesternu 'Odbjegli Django'. Ovaj film digao je prašinu zbog spajanja stiliziranog nasilja i prikaza okrutnog postupanja prema crncima, a opet je postigao veliki uspjeh kod publike i kritike.

Nagrade, genijalne kritike, obožavatelji, slava, lova, djevojke Sofia Coppola i Mira Sorvino... nije loše za momka bez završene srednje škole. No, njegova poznata rečenica potvrđuje zašto je filmska legenda i bez diplome: 'Ja nisam išao u filmske škole - ja sam išao na filmove!'