Jodie Foster

19.11.1962 Los Angeles, California, SAD Alicia Christian Foster

Započela je karijeru već s dvije godine života pa otada njezin lik i psić koji joj poteže gaćice krase bočice jedne kreme za sunčanje.

Jodie_Foster

Televizijski debi ostvarila je 1969. godine u epizodi serije 'Mayberry R.F.D.', a ubrzo nakon toga slijedi uloga u televizijskom filmu 'Menace on the Mountain' (1970). Sa samo jedanaest godina zaplijenila je pažnju javnosti kontroverznom ulogom mlade prostitutke u filmu 'Taksist' u kojem je imala priliku surađivati s velikanom Robertom De Nirom. Već sa četrnaest godina bila je nominirana za prestižnu nagradu Oscar.

Sedamdesetih godina intenzivno je snimala film za filmom. Među njima su 'Bugsy Malone' (1976), 'The Little Girl Who Lived Down the Lane' (1977) i 'Carny' (1979). Iako je bila prilično zaposlena glumom, nije zakazala u školi. Dapače, maturirala je kao učenica generacije te odlučila studirati književnost na uglednom sveučilištu Yale. Zanimljivo je da ju se povezuje sa pokušajem atentata na tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana. Naime, napadač je bio toliko opsjednut glumicom da je na sve moguće načine pokušavao privući njenu pozornost pa mu se tako i atentat na predsjednika činila dobra ideja u pokušaju osvajanja mlade Jodie.

Uspješno je balansirala između studiranja i glume. Bila je član nekonvencionalne obitelju u filmu 'The Hotel New Hampshire' (1984), što joj je priskrbilo ulogu u zrelijem ostvarenju pod nazivom 'Five Corners' (1987). Dokazala je svoj izniman talent portretom žrtve silovanja u 'Optužena' (1988). Svi je znamo iz 'Kad jaganjci utihnu' (1991), gdje kao FBI-jeva agentica lovi serijskog ubojicu (Ted Levine) uz pomoć savjeta zloglasnog Hannibala Lectora (Anthony Hopkins). Iste godine okušala se u režiserskom poslu na 'Malom čovjeku Tateu', gdje i glumila i glavnu ulogu.

S Woodyjem Allenom surađuje ponovno glumeći prostitutku u 'Shadows and Fog' (1992), a sa Melom Gibsonom pojavljuje se u svojoj prvoj komediji pod nazivom 'Maverick' (1994). U drami 'Nell', gdje glumi s Liamom Neesonom, (1994) možemo je vidjeti kao neobičnu djevojku koja govori izmišljenim jezikom. Za ovu ulogu po četvrti put je nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glumice. Nakon tri godine odmora od glume, Foster je znanstvenica koja otkriva signale za koje počinje sumnjati da dolaze iz svemira u hitu 'Kontakt' (1997). Film je bio odlično prihvaćen i kod publike i kod kritike, a nakon toga uslijedila je jedna potpuno drukčija uloga u povijesnoj drami 'Anna i kralj' (1999).

Nastavila je pažljivo birati projekte na kojima će raditi. U 'Sobi panike' (2002) redatelja Davida Finchera igrala je samohranu majku koja se našla na udaru triju provalnika (Forest Whitaker, Dwight Yoakam i Jared Leto). Tematski sličan bio je 'Red letenja' (2005), gdje opet glumi zaštitnički nastrojenu majku kojoj kćer nestaje za vrijeme leta avionom. Nedugo zatim nastupa u Spike Leejevom 'Insideru' (2006) sa all star ekipom koju čine Christopher Plummer, Clive Owen i Denzel Washington. Nastavlja svoj izvrstan niz u trileru 'Neustrašiva' (2007) koji govori o radijskoj voditeljici koja se oporavlja od brutalnog napada.

Njezina životna partnerica je Cydney Bernard, koju je uspješno skrivala dugi niz godina iako je njezina lezbijska orijentacija bila javna tajna Hollywooda. Jodie i Cyndey imaju dva sina, desetogodišnjeg Charlesa i sedmogodišnjeg Kita. U slobodno vrijeme Jodie se bavi kickboxingom, yogom, karateom, aerobikom i dizanjem utega. Skuplja crno bijele fotografije i profinjeni kuhinjski pribor i ukrase. Pobornik je zdrave prehrane, a u svom kućanstvu ima samo organske namirnice.