Tim Roth

14.05.1961 London, Engleska, Velika Britanija Timothy Simon Smith

Napustio je slikanje i kiparstvo kako bi se posvetio glumi, a na svom je terenu bilo da se radi o komediji ili drami.

Tim_Roth

Svoju prvu ulogu na filmu, onu maloljetnog delikventa u TV filmu 'Made in Britain', dobiva 1982. godine i bio je veoma uvjerljiv. Iste godine angažirali su ga u Mike Leighovom 'Meantime', drami o obitelji iz radničke klase. No redatelj Stephen Frears i izblajhana kosa donijeli su pozitivan preokret u njegovoj karijeri. Naime, u filmu 'The Hit' (1984) glumi plavokosog ubojicu. Zajedno s hrpom ohrabrujućih kritika koje su napisane o njemu, dobivao je sve više poslovnih ponuda, pa tako i za film 'The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover' (1989).

Roth se pojavljuje u Robert Altmanovom 'Vincent & Theo' (1990) koji je dotaknuo temu odnosa braće Van Gogh. Roth je bio Vincent, a Theo Paul Rhys. Zatim smo ga mogli vidjeti u Gary Oldmanovom 'Rosencrantz and Guildenstern Are Dead' (1990). Tarantino je bio impresioniran njegovim radom, pa mu je ponudio ulogu Gospodina Orangea u brutalno nasilnom 'Psi iz rezervoara' (1992).

Nastavivši u istom tonu 1994. godine, zaigrao je u dvama Tarantinovim filmovima, kultnom 'Paklenom šundu' i kriminalističnoj drami 'Little Odessa' kao pljačkaš i ruski plaćeni ubojica. Nominiran je za Oscara zahvaljujući ulozi u 'Rob Royu' (1995). Okušao se zatim i u komediji 'Četiri sobe' (1995).

Sa Woody Allenom surađuje glumeći u mjuziklu 'Everyone Says I Love You' (1996). Zajedno sa slavnim reperom Tupacom Shakurom glumi glazbenika/ovisnika koji se pokušava ostaviti droge u 'Gridlock'd' (1997). U kriminalističkoj drami 'Deceiver' pojavljuje se kao osumnjičenik za ubojstvo.

Nakon dugo vremena u ulogama negativaca, napokon glumi pozitivnu ličnost, talentiranog glazbenika, u 'Legendi o pijanistu' (1998). Redateljskog posla laća se na obiteljskoj sagi 'The War Zone' (1999) te je dokazao da je dobar iza kamera koliko ispred njih. 2000. godine pojavljuje se u 'Sretnim brojevima' uz Johna Travoltu i Lisu Kudrow.

Ponovno je negativac u 'Planetu majmuna' (2001), a četiri godine kasnije uz Jennifer Connely radi na trileru 'Mračne vode'. Glavna uloga pripada mu u filmu Francisa Forda Coppole, naslova 'Youth Without Youth' (2007). Godinu kasnije angažiran je za snimanje 'Nevjerovatnog Hulka', koji je bio veliki kino hit, a momentalno snima povijesnu dramu 'King Conqueror' koja se najavljuje za 2009. godinu.

Roth ima pet tetovaža na svojoj desnoj ruci, jedna za svaki značajan događaj u njegovom životu. Ima tri sina, Jacka sa bivšom ženom Lori Baker te Michaela i Timothyja sa sadašnjom ženom Nikky Butler s kojom se oženio 1993. godine.