Michelle Pfeiffer

29.04.1958 Santa Ana, California, SAD Michelle Marie Pfeiffer

Lijepa i talentirana glumica duge i uspješne filmske karijere, koja nikad nije dozvolila da joj slava pomuti razum.

Michelle_Pfeiffer

Pfeiffer svoju mladost u mnogim intervjuima opisuje kao 'neobuzdanu' zbog toga što je uništila svoj prvi auto (Mustang) i često markirala u srednjoj školi kako bi se družila sa starijim surferima. Sve je to vjerovatno radila u inat svom strogom ocu Richardu. Okušala se u izboru ljepote te postala Miss Orange Countya 1978. godine. Kao rezultat te titule, ponuđene su joj uloge u televizijskim serijama 'Fantasy Island', 'Animal House' i 'Delta House'. Bez prevelikog truda, Michelle je započela svoju glumačku karijeru.

Nakon još nekoliko manjih uloga na televiziji i filmu, počela je glumu shvaćati ozbiljno. Krenula je na satove glume te tamo upoznala Petera Hortona, a zaljubljeni par se vjenčao 1981. godine. Na poslovnom planu je uslijedio velik uspjeh kad je dobila ulogu rame uz rame sa Al Pacinom u Brian De Palminom filmu 'Lice s ožiljkom' (1983). Glumila je ljubavnicu kubanskog narko bossa i zaradila naklonost kritike i publike, što joj je kasnije omogućilo sudjelovanje na većim projektima.

Nastavila je uzlaznom putanjom dobivši glavne uloge u nekoliko popularnih filmova iz osamdesetih godina. Bila je krijumčarka nakita u 'Besanoj noći' (1985), a dobila je i glavnu žensku ulogu u 'Sweet Liberty' (1986). Još jednu prekretnicu u njenoj karijeri označila je fantastična crna komedija 'Vještice iz Eastwicka' (1987), gdje igra prijateljicu Cher i Susan Sarandon, a njihovo prijateljstvo je gotovo uništeno kad ih sve tri zavede Sotona (Jack Nicholson). Uz Mela Gibsona i Kurta Russella možemo ju vidjeti u kriminalističkoj drami 'Tequila Sunrise' (1988). Iste godine dobila je svoju prvu nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice za 'Opasne veze'. Tada počinju problemi s mužem Peterom Hortonom te te su naposlijetku odlučili okončati brak 1990. godine.

U 'Married to the Mob' (1988), Pfeiffer je skoro neprepoznatljiva kao brineta sa njujorškim naglaskom u ulozi supruge mafijaškog plaćenog ubojice (Alec Baldwin). Slijedi drama 'Fantastična braća Baker' (1989), gdje pomaže talentiranim glazbenicima u stvaranju karijere. Još jednom surađuje s Al Pacinom u 'Frankie i Johnny' (1991). Na privatnom planu bila je u vezi sa Johnom Malkovichem pa onda Valom Kilmerom, a potrajala je i njezina trogodišnja veza sa glumcem Fisherom Stevensom.

Stekla je megapopularnost 1992. godine utjelovivši zločinku Catwoman u velikom kinohitu 'Batman se vraća'. Nakon prekida s dečkom Stevensom, Michelle se prestrašila da nikad neće naći srodnu dušu koja će ju pratiti do kraja života i s kojom će imati dijete pa je odlučila posvojiti djevojčicu i dala joj ime Claudia. Vratila se na velike ekrane u Scorseseovoj drami 'Doba nevinosti' (1993). Te godine udaje se za slavnog scenarista i producenta Davida E. Kelleya, a nedugo zatim rađa mu sina Johna.

Ponovno surađuje s legendarnim Jackom Nicholsonom na snimanju horora 'Vuk' (1994), a nakon toga prihvaća ulogu učiteljice u 'Opasnim mislima' (1995). Slijedi komedija 'Jednog lijepog dana', gdje glumi samohranu majku koja se zaljubljuje u kolumnista (George Clooney). Kao i mnoge glumačke zvijezde koje u jednom momentu svoje karijere žele isprobati nešto novo i ona je posudila glas animiranom liku u DreamWorksovom 'Princ od Egipta'. Otvorila je i svoju produkcijsku kuću Via Rosa Productions. U romantičnoj komediji 'Naša priča' (1999) njezina bračnog druga glumi Bruce Willis. Nakon toga snima dramu 'The Deep End of the Ocean' (1999), a onda je žena znanstvenika (Harrison Ford) u trileru 'Ispod površine' (2000).

Dala je jednu od svojih najboljih izvedbi u drami 'Ja sam Sam' (2002) gdje glumi odvjetnicu radoholičarku. Još jedna uspješnica na njezinom popisu je 'Bijeli oleander' (2002). Odlučila je predahnuti od filma sve do 2007. godine kad se vratila u 'Zvjezdanoj prašini' i 'Laku za kosu'. Za 2008. godinu u planu ima dva projekta, a to su drame 'Cheri' i 'Personal Effects'.