Courtney Cox

15.06.1964 Birmingham, Alabama, SAD Courteney Bass Cox

Popularna prijateljica Monica Geller, započela je svoju karijeru kad ju je Bruce Springsteen izabrao da se pojavi u njegovom spotu 1984. godine.

Courtney_Cox

Radila je za prestižnu modeling agenciju Ford te se, među ostalima, pojavljivala i u Maybelline reklamama. Prvu ulogu na televiziji dobila je u sapunici 'As the World Turns', a onda dobiva i stalnu ulogu u seriji 'Misfits of Science'. Nakon toga pridružuje se ekipi u hit sitcomu 'Familiy Ties'. Prvi angažman na filmu dobila je 1987. godine u nezamijećenom 'Down Twisted', a iste godine snimila je znanstveno fantastični film za djecu 'Masters of the Universe'. 1988. godine pojavila se u SF komediji 'Cocoon: The Return'.

Osamdesete i devedesete provela je balansirajući između televizije i pojavljivanja na filmskim projektima, pokušavajući što je više moguće unovčiti svoj imidž djevojke iz susjedstva. Kada je napokon dobila glavnu žensku ulogu u hitu 'Ace Ventura: Pet Detective', u potpunosti ju je zasjenio urnebesni Jim Carrey. Nabasala je ipak na zlatni rudnik, naime postala je svima nam poznata neurotična kuharica i prijateljica Monica Geller u, sada već kultnoj, humorističnoj seriji 'Prijatelji' koja je započela s prikazivanjem 1994. godine i trajala je punih deset godina. Serija je osvojila svijet, a svih šest glumaca postali su megapopularni, pa tako i Cox.

Okušala se i u drami kao slijepa žrtva silovanja u 'Sketch Artist 2: Hands that See' (1995). Uslijedio je hit horor Wesa Cravena 'Vrisak' (1996). Svoju ulogu ambiciozne TV novinarke Gale Weathers ponovila je u neizbježnim nastavcima 'Vrisak 2' (1997) i 'Vrisak 3' (2000). Neuspjeh je doživio 'Commandments' (1997), u kojem se nije baš iskazala, za razliku od Cravenovih uradaka.

Nakon niza promašaja kao što su '3000 Miles to Graceland', 'The Shrink Is In' i 'Get Well Soon' (svi 2001), Cox se koncentrirala na brak sa Davidom Arquetteom za kojeg se udala 1999. godine, na odgajanje njihove kćerkice Coco i snimanje 'Prijatelja'. 2003. godine producira emisiju 'Mix It Up' koja je pomagala novopečenim parovima diljem Amerike da što bolje urede svoj novi stan.

U još jednoj komičnoj ulozi mogli smo ju vidjeti uz Adama Sandlera u 'Zatvorskome krugu' (2005). Dvije godine kasnije pomaže suprugu Davidu u produkciji satiričnog horora 'The Tripper', a zatim se laća serije 'Urednica tabloida'. Ovdje naša Courtney igra glavnu ulogu nemilosrdne i ambiciozne urednice te također radi i na produkciji. Obiteljska fantazija u kojoj Cox igra sporednu ulogu, pod nazivom 'Bedtime Stories', trebala bi ugledati svijetlo dana 2008. godine.

Velika je obožavateljica banda Foo Fighters, a tijekom života naučila je svirati čak dva potpuno oprečna instrumenta – klavir i bubnjeve. Njezina najbolja prijateljica, slavna Jennifer Aniston, je ujedno i krsna kuma njezine kćerkice Coco.