Robin Williams

21.07.1951 Chicago, Illinois, SAD Robin McLaurim Williams

Ljubimac publike od samih početaka i vlasnik jedne od najdugovječnijih karijera u Hollywoodu.

Robin_Williams

U mnogim intervjuima prisjeća se svog prvog posjeta kinu kada je s roditeljima pošao pogledati Stanley Kubrockov film '2001: Odiseja u svemiru' (1969). Bio je oduševljen viđenim te je poželio postati glumac.

Kao maturant pridružuje se kazališnoj družini u svojoj srednoj školi Redwood High School. Zatim odlazi na studij politologije u Claremont Men's College, ali i tamo se više bavi glumom nego studijem. Nastavlja svoje obrazovanje u jednom od najboljih fakulteta dramske umjetnosti, Julliardu u New Yorku. Bio je jedan od dvadeset primljenih brucoša. Među njima bio je i njegov budući cimer Christopher Reeve koji će se proslaviti iste godine kad i Williams, i to u ulozi Supermana.

1977. godine Williams je pristupio audiciji za malu ulogu izvanzemaljca u popularnom sitcomu 'Happy Days' i dobio posao. Ovaj televizijski debut osigurao mu je sljedeći angažman – četverogodišnji ugovor sa kućom ABC za seriju 'Mork and Mindy', gdje glumi glavnog lika, izvanzemaljca Orka koji se seli na Zemlju i živi na tavanu mladog trgovca. Dobio je Zlatni globus za svoju izvedbu i gotovo preko noći postao slavan.

Sada kad je postao prepoznatljivo lice, Williams je odlučio pokrenuti svoj stand-up show na HBO-u pod nazivom 'Off the Wall' (1978). Zarađeni novac potrošio je sa svojom novopečenom suprugom Valeri Velardi na kupnju kuće u Topanga Canyonu. Nažalost, Williams je postao ovisnik o kokainu što je imalo vrlo negativan utjecaj na bračnu situaciju.

Bilo je samo pitanje vremena kada će se režiseri odlučiti iskoristiti njegov veliki komičarski talent. Debut na filmu dogodio se 1980. godine u Robert Altmanovom 'Popaju' (1980) koji je bio razočaravajući u svakom pogledu – publici se nije svidio, gluma je bila loša, a osramoćeni su bili svi koji su na njemu sudjelovali. Bio je toliko loš da ga je i sam Williams često ismijavao u svojim stand-up točkama.

Nakon smrti prijatelja i kolege Johna Belushija koji je svoj život okončao smrtonosnom kombinacijom kokaina i heroina 1982. godine, Williams se zamislio nad sobom i odlučio boriti se protiv svoje ovisnosti. Iste godine vraća se na veliko platno kao zvijezda komedije 'The World According to Garp'. Film je vrlo dobro prošao kod publike a kritika je bila neodlučna – nekima se jako svidio, nekima nimalo, ali su ipak ovi drugi bili u manjini.

Barry Levison mu je iskazao povjerenje osiguravši mu ulogu u svom 'Dobro jutro, Vijetnam' (1987). Za ovo ostvarenje zaradio je nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glumca. Uslijedio je portret profesora u Peter Weirovom 'Društvu mrtvih pjesnika' (1989) za kojeg je dobio Oscara i par nominacija za Zlatni globus. Na privatnom planu, Williams se odlučio po drugi put uploviti u bračnu luku. Izabranica njegova srca bila je dadilja njegove djece iz prvog braka, Marsha Garces.

Počeo je dobivati sve više uloga ne samo u komedijama već i u dramama. Jedna od takvih uloga je i ona u 'Buđenjima' (1990) Penny Marshall, gdje Williams glumi doktora u psihijatrijskoj ustanovi koji žarko želi pomoći svojim pacijentima, među kojima se nalazi i Robert De Niro. Spielbergova fantazija za djecu 'Kapetan Kuka' (1991) bio je jedan od najpopularnijih filmova te godine. Iste godine nastaje i komedija 'Kralj ribara', koja mu donosi zavidnu naklonost kritike, a kući je odnio i Zlatni globus.

Svoj glas posuđuje u vrlo uspješnom Disneyjevom animiranom filmu 'Aladdin' (1992). Još jedan trijumf na kino blagajnama dogodio mu se 1993. godine, bila je to komedija 'Mrs. Doubtfire'. Svoj status top zabavljača u obiteljskim komedijama zacementirao je ulogom u 'Jumanjiju' (1995). Nakon toga snima 'Krletku' (1996) u kojoj glumi homoseksualca.

Suradnju s Billyjem Cristalom ostvario je 1997. godine u komediji 'Father's Day'. Još jedna komedija u kojoj ga možemo vidjeti je Disneyjev 'Flubber' (1997). Dobiva Oscara za najboljeg sporednog glumca zbog jedne od njegovih najboljih izvedbi u 'Dobrome Willu Huntingu' kojeg su napisali Matt Damon i Ben Affleck (1997).

Zaigrao je u neobičnoj fantaziji 'Ja ću budan sanjati', a zatim u 'Patch Adams' (1998), još jednoj karakternoj komediji. Po prvi put ga možemo vidjeti u ulozi negativca u 'Nesanici' (2002) gdje glumi s kolegom Al Pacinom, a onda u crnoj komediji 'Smrt Smoochyju' (2002). Jednu od najzapamćenijih uloga Williams je ostvario 2002. godine kao poremećeni uhoda u 'Zabranjenim fotografijama'. Ponovno se vraća obiteljskom filmu 2005. godine u 'Robotima' posudivši robotu Fenderu svoj glas.

2006. pojavljuje se u predvidivoj obiteljskoj komediji 'RV', no iako kritika nije bila zadovoljna, publika je pohrlila u kina i donijela već prvog vikenda prikazivanja zaradu od 16 milijuna dolara. Ovu, za njega, iznimno plodnu godinu nastavio je snimivši psihološki triler 'The Night Listener'. U privatnom životu Williams je proživljavao teške trenutke, naime vratio se alkoholu nakon dugih dvadeset godina trezvenosti. Ostavio se tog poroka do izlaska njegovog sljedećeg filma 'Slučajni predsjednik' (2006).

'Ples malog pingvina', još jedan animirani film u kojem Williams posuđuje svoj glas, bio je poprilično uspješan, ali ne kao blockbuster 'Noć u muzeju' (2006), gdje se udružio sa Benom Stillerom. 2007. godine sudjelovao je na dva projekta, romantičnoj komediji 'License to Wed' i drami 'August Rush'. Trebao bi se ponovno vratiti obiteljskoj komediji 2009. godine, kada izlazi 'Old Dogs'.

Williams se po drugi put razveo u ožujku 2008. godine nakon dvadeset godina braka sa bivšom dadiljom svoje djece. Supruga se vjerovatno više nije mogla nositi sa Robinovom zloupotrebom raznih opojnih sredstava.