Meg Ryan

19.11.1961 Fairfield, Connecticut, SAD Margaret Mary Emily Anne Hyra

Plavokosa, plavooka i slatka kao karijes. Kraljica maturalne večeri, slavu je stekla kad je Harry sreo Sally.

Meg_Ryan

Na filmu je debitirala sa dvadeset godina kao kćer Candice Bergen u 'Rich and Famous' (1981), a nakon toga pripala joj je mala uloga žene Anthonya Edwardsa u Tony Scottovom 'Top Gunu' (1986). Sa svojim budućim mužem Dennisom Quaidom glumila je u znanstveno fantastičnom 'Innerspace' (1987). Dobila je dosta pozitivnih kritika za svoju vrlo dobru izvedbu u 'Promised Land' (1988), no njezin izgled slatkice i lepršav karakter uvijek su bolje pogodovali romantičnim komedijama.

Surađivala je s mnogim karizmatičnim glumcima najviše u komedijama i dramama – s Tomom Hanksom u 'Joe Versus the Volcano' (1990), s Valom Kilmerom u 'The Doors' (1991) i sa Alecom Baldwinom u 'Prelude to a Kiss' (1992). Izgleda da joj se suradnja s Hanksom svidjela jer je s njim surađivala još nekoliko puta – 'Sleepless in Seattle' (1993) i 'You've Got Mail' (1998).

Nekoliko puta u karijeri pokušala je dokazati da može kvalitetno odraditi i ozbiljnije uloge, no obično se ti filmovi nisu baš proslavili na kino blagajnama. Spomenimo samo 'Kost i meso' (1993) te 'Kad muškarac voli ženu' (1994) u kojem je Ryan žena i majka koja se bori s ovišnošću o alkoholu. U ljubavnoj je vezi s Robertom Downeyjem Jr. u dugo odgađanom 'Restoration' (1995). Sljedeće godine mogli smo ju vidjeti u ratnom 'Courage Under Fire', a 1998. snima čak dva filma, sa Nicolasom Cageom 'City of Angels', te se okušala i kao gogo plesačica u 'Hurlyburly'.

Nakon još jedne, za Meg tipične glavne uloge u slatkoj romantičnoj komedijici 'You've Got Mail' (1998), sljedeći projekt joj je razočaravajući 'Hanging Up' (2000). Iste godine glumi u trileru 'Dokaz života', kojeg kritičari nisu previše hvalili, tvrdeći da je u potpunosti izostala očekivana kemija između Ryan i Russella Crowea. Krenula je glasina o vezi ovih dvaju glumaca i u stvarnom životu, što je rezultiralo Meginim razvodom od tadašnjeg supruga Dennisa Quaida s kojim ima sina Jacka Henryja Quaida.  

2001. godine Meg snima romantičnu komediju 'Kate i Leopold'. Zatim odlučuje ipak malo riskirati kod odabira uloge te nastupa u trileru 'Rezovi' (2003) umjesto Nicole Kidman. Čak se i razgolitila za potrebe filma, što nikad prije nije učinila. Još jednu uloga koja je označila kraj njezinog imidža slatkog nevinašca je ona Jackie Kallen u drami 'U klinču' (2004). U međuvremenu, preciznije 2006. godine, posvojila je djevojčicu iz Kine i nazvala ju Daisy Ryan. Sljedeći veći poslovni projekt uslijedio je 2008. godine, a to je 'Mamin novi frajer' s Antoniom Banderasom za koji se izbotoksirala do neprepoznatljivosti.