Pierce Brosnan

16.05.1953 Navan, County Meath, Irska Pierce Brendan Brosnan

Ovaj šarmantni Irac počeo je veoma skromno – kao gutač vatre u cirkusu. No, uskoro postaje međunarodna seks ikona i najcool tajni operativac na svijetu – James Bond, agent 007.

Pierce_Brosnan

Rođen je u Navanu, u Irskoj, 1953. godine, a u svijet šoubiznisa ulazi veoma mlad. Pobjegavši od kuće kao tinejdžer, pridružio se putujućem cirkusu i bio je glavni što se tiče gutanja vatre. Svoje prve glumačke pokušaje doživio je u eksperimentalnoj londonskoj kazališnoj radionici da bi 1976. nastupio u predstavi 'Wait Untill Dark'. Ipak, njegov scenski probitak počinje predstavom 'Red Devil Battery Sign' i nakon filma 'The Long Good Friday' 1980.

Amerika otkriva ovog privlačnog crnokosog glumca 1981. godine kada je glumio u televizijskoj mini seriji 'The Manions of America'. Ta mu je uloga otvorila mnoga vrata te su uslijedile brojne uloge u televizijskim serijama i filmovima ('Put oko svijeta za 80 dana', 'Alistar MacLean's Death Train'). Zanimljivo je da kino filmovi u kojima je Brosnan glumio nisu bili baš previše uspješni. 'The Fourth Protocol' (1987), 'The Deceivers' (1988), 'The Lawnmower Man' (1992) i 'Mrs. Doubtfire' (1993) nisu ostvarili značajniju zaradu, ali kritičari su hvalili njegove izvedbe.

1995. započinje velika Brosnanova filmska karijera. Te je godine dobio svoju 'dozvolu za ubijanje' i snimio svoj prvi film o poznatom britanskom tajnom agentu – 'James Bond: Zlatno oko'. Pierce je serijalu dao upravo ono što mu je nedostajalo – medijsku pozornost i savršenu kombinaciju elegancije, šarma i nemilosrdnosti utjelovljenih u glavnom liku. Film je bio vrlo uspješan, a Brosnan je još dugo uživao status tajnog agenta.

'James Bond: Sutra nikad ne umire' (1997), James Bond: Svijet nije dovoljan (2000) i 'James Bond: Umri drugi dan' (2002) nastavci su poznate franšize koje je svojom glumom obogatio Brosnan. Nakon toga, izjavio je kako želi snimiti i svoj peti nastavak, ali je kod producenata inzistirao da moderniziraju i poboljšaju serijal na način da unajme Tarantina kao režisera. Njegov prijedlog je odbijen, a ostalo je povijest – ulogu je dobio Daniel Craig i nastao je 'Casino Royale'.

Nakon toga, Brosnan je glumio u filmovima 'Mars napada', 'Dante's Peak', a u nekima ('The Nephew' i 'The Match') je bio i izvršni producent. Njegova najuspješnija i najzapaženija uloga izvan Bond franšize bila je ona bogatog kradljivca umjetnina u 'Aferi Thomasa Crowna' (1999). Filmovi 'Krojač iz Paname' (2001), 'Pravila privlačnosti' (2004) i 'Nakon sumraka' (2004) samo su dokazali njegovu kvalitetu te su bili dobro prihvaćeni kod gledatelja i kritičara.

Nekoliko puta bio je proglašavan najzgodnijim muškarcem na svijetu te je dva puta iskusio čari braka. Iz  prvog braka ima troje djece, sinove Cristophera i Seana Williama te kćer Charlotte. Sa svojom drugom suprugom Keely Shaye Smith u braku je od 2001. i imaju dva sina – Dylana Thomasa i Parisa Becketta.