Milla Jovovich

17.12.1975 Kijev, Ukrajina Milica Nataša Jovović

Jednom davno izjavila je da bi kad odraste htjela biti 'sve'. Uzmemo li u obzir da se bavi manekenstvom, dizajnom, glazbom i filmom, čini se da nije pretjerala.

Milla_Jovovich

Spomen Mille Jovovich vjerojatno izaziva podsmijeh onoga dijela filmske publike kojoj je ispod časti gledati filmove kao što su 'Ultraviolet' ili 'Resident Evil'. Pa iako ni potpisnik ovih redova ne spada u štovatelje takvih filmova, Milla mu je ipak mila – i to ne samo zato što super izgleda, nego i zbog tipa uloga koje odabire. Uz one 'razbijačke', njezina filmografija broji suradnje s nekim utjecajnim redateljima poput Richarda Linklatera, Wima Wendersa i Paula Verhoevena. A osim što trenutno razvaljuje zombije na velikome platnu, Milla se uspješno bavi modom, dizajnom, ali i glazbom. No, krenimo redom.

Poznato je da Milla rodom potječe iz ovih krajeva, iako je rođena Ukrajinka. Njezin je otac srpskoga podrijetla, a majka ruskoga. U dobi od pet godina Kijev je zamijenila Londonom, a ubrzo nakon toga preletjeli su baru i nastanili se u Los Angelesu u Kaliforniji. I dok je pape bio zauzet varanjem zdravstvenih osiguranja (zbog čega je presjedio i značajan broj godina iza rešetaka), mati (i sama glumica) poticala je Millu da se bavi manekenstvom i glumom, pa je s 11 godina postala zaštitno lice kozmetičke kuće Revlon. Milla je završila glumačku i baletnu školu s najvišim ocjenama (!), a profesionalna manekenska karijera nastavila se tijekom tinejdžerskih godina na naslovnicama Voguea, The Facea, Cosmopolitana i talijanskog Leia.

Prvu filmsku ulogu odigrala je 1988. u 'Two Moon Junction' Zalmana Kinga, a širem je gledateljstvu postala poznata nakon 'Povratka u Plavu lagunu', nastavka popularne i kontroverzne 'Plave lagune' iz 1980. Romantično-pustolovna priča o seksualnom sazrijevanju maloljetnika nije postigla uspijeh ravan originalu, a mladoj je Milli donijela i prvu nominaciju za zloglasnu Zlatnu malinu. No, sliku u očima zahtjevnijih gledatelja popravila je u 'Dazed and Confused' (1993) Richarda Linklatera. Ne samo što je ova kultna komedija o odrastanju tijekom 1970-ih postala jedan od vrhunaca njezine filmografije, nego je snimanje filma rezultiralo i važnom epizodom u njezinu privatnom životu.


'Dazed and Confused', r: Richard Linklater

Naime, 16-godišnja se Milla zatelebala u Shawna Andrewsa, kolegu glumca za kojeg se nabrzaka vjenčala. No, njezina je majka zaključila da joj se kći ponaša 'munjeno i zbunjeno' te je iskoristila svoju legalnu dozvolu da taj brak – poništi! Millino sljedeće uplovljavanje u bračne vode povezano je s filmskim uspjehom - suprug je bio Luc Besson, a film 'Peti element' (1997) . U ovoj akcijskoj SF komediji glumila je simpatičnu & seksi vanzemaljku Leeloo, stiješnjenu u kostime Jean-Paula Gaultiera, a filmski joj je partner bio Bruce Willis.

Uloga Ivane Orleanske u Bessonovom 'The Messenger: The Story of Joan Of Arc' značajna je jer je sintetizirala kako njezine ambiciozne glumačke pokušaje, tako i tip uloge po kojem je sada najpoznatija – onu akcijske junakinje. Besson je film osovio oko pitanja je li svetica/mučenica iz naslova zaista bila nadahnuta Bogom ili je samo bila karizmatična luđakinja. Uslijelila je još jedna nominacija za Zlatnu malinu, a veza između nje i Bessona pukla je iste godine.

Od ambicioznijih filmova, Milla se pojavila i u Wendersovu 'Hotelu od milijun dolara', priči frontmena U2-a Bonoa, o hotelu koji pruža utočište mentalno oboljelim ljudima koji nemaju dovoljno novca da plate smještaj i liječenje. Glumila je i u 'The Claim' Michaela Winterbottoma, a jedna od uspjelijih uloga je i ona femme fatale u 'Kuća izazova' Boba Rafaelsona, gdje joj je glumački partner bio Samuel L. Jackson.


'Hotel od milijun dolara', r: Wim Wenders, pjeva Milla Jovovich ('Satelite of Love')

No, uloge u serijalu 'Resident Evil' kao i u 'Ultraviolet' Kurta Wimmera od Mille su napravile akcijsku junakinju za početak 21. stoljeća. Alice i Violet posjeduju onaj šarm akcijskih junaka 1980-ih kakve su obično igrali muškarci (Bruce Willis, Sylvester Stallone), a čiji su glumački nedostaci u potpunosti nadoknađeni njihovim sposobnostima da razvaljuju zlikovce. Barem na filmu. Kako stvari stoje, žene rulaju žanrom akcijskog filma, a Milla je ogledni primjerak te tvrdnje.


'Ultraviolet', r: Kurt Wimmer

Što se njezine modne karijere tiče, Milla je zaštitno lice L'Oreala i španjolske modne marke Mango, a proglašena je i najbolje plaćenim modelom 2004. godine. Osim što pozira pred objektivima fotoaparata i kamera, Milla je zajedno s kolegicom Carmen Hawk osnovala i dizajnersku liniju Jovovich-Hawk. Liniju je naveliko ishvalio Vogue, frišku kolekciju čekirajte ovdje, a mi ćemo spomenuti da je odijelo koje nosi u najnovijem 'Resident Evil: Istrebljenje' varijacija kolekcije za proljeće 2007.

Osim što se bavi glumom, manekenstvom i dizajnom, Milla je 1994. pod svojim prvim imenom izdala 'The Divine Comedy', album u kojem je kroz 11 pjesama kombinirala pop s etno-zvukovima ukrajinske narodne glazbe i koji je, vjerovali ili ne, dobio sve same kritičarske pohvale. 1998. izdan je i elektro-folk-pop album 'The Peopletree Sessions', koji je ubrzo povučen iz prodaje jer ga Milla, navodno, nije autorizirala. Tijekom 1999. bila je i frontmenica benda 'Plastic Has Memory' (koji nikada nije izdao album), nastupila je na soundtracku spomenutih 'Underworlda' i 'Hotela od milijun dolara', a trenutno surađuje s Maynardom Jamesom Keenanom iz Toola na njegovu projektu Puscifer. Milline demo snimke možete besplatno poslušati i downloadati na njezinom službenom sajtuklik!


Milla Jovovich: Gentleman Who Fell

Ima još razloga zašto volim(o) Millu, a jedan od njih je definitivno i to što je glumila u traileru za nepostojeći remake 'Caligule' Gorea Vidala (o čemu smo već pisali), gdje se zajedno s Courtney Love, Caren Black, Beniciom Del Torom i Helen Mirren kupa u mesu, perverzijama i kostimima Donatelle Versace.

Milla trenutno radi na 'Azazelu' Paula Verhoevena. Film je sa snimanjem trebao započeti ove godine, no odgođeno je za sljedeću zbog njezine trudnoće. Ponosni je otac Paul W. S. Anderson, redatelj originalnog 'Resident Evila' i scenarist posljednjeg. Par bi sljedeći mjesec trebao dobiti djevojčicu, a tek tada će, kažu oni, razmisliti o vjenčanju. A ako se mala bude zvala Alice – zombiji, vanzemaljci i Englezi, čuvajte se!