Rade Šerbedžija

27.07.1946 Bunić pokraj Korenice, Hrvatska Rade Šerbedžija

U Hollywoodu je pretplaćen na uloge stranaca i emigranata. Osobito mu nude uloge Rusa, a onako stasitom i bradatom, jednoga će dana zaglumiti i samoga Raspućina.

Rade_©erbed¾ija

Jedan od najvećih i najpoznatijih hrvatskih i jugoslavenskih glumaca, Rade Šerbedžija, rođen je 27. srpnja u selu Buniću pokraj Korenice. Obitelj se odselila u Vinkovce, gdje se u osnovnoj školi počinje baviti amaterskim kazalištem.Na nagovor glumca Ive Ficija upisuje Kazališnu akademiju. Upoznaje i Antuna Vrdoljaka u čijem filmu 'U gori raste zelen bor' (1971) igra manju ulogu da bi se kasnije proslavio ulogama u njegovim filmovima i TV serijama ('Kiklop', 'Mirisi, zlato i tamjan'). Najpoznatija uloga kod Vrdoljaka mu je lukavi prosjak Matan u 'Prosjacima i sinovima' koji su 1971. zabranjeni. Iste godine zabranjena je i drama 'Crveno klasje' Živojina Pavlovića, koji će biti još jedan od Šerbedžijinih omiljenih redatelja ('Hajka', 'Dezerter'). Glumio je u različitim žanrovima, od povijesnih filmova ('Banović Strahinja' Vatroslava Mimice), krimića Zorana Tadića ('San o ruži', 'Čovjek koji je volio sprovode') pa do prvih jugoslavenskih horora ('Variola Vera' Gorana Markovića).
 
Početkom devedesetih, nakon antiratnih nastupa u Sarajevu i Beogradu odlazi za suprugom Lenkom u Ljubljanu, a zadnji predratni film u Zagrebu mu je hvaljena 'Kontesa Dora' Zvonimira Berkovića. Glumi  u kazalištima u Sloveniji, te sa svojom predstavom gostuje i u Londonu gdje upoznaje Milča Mančevskog, velikog Šerbedžijinog obožavatelja koji mu nudi prijelomnu ulogu makedonskog fotografa koji bježi od rata u 'Prije kiše'(1994). Film dobiva Zlatnog lava u Veneciji, a Šerbedžiji i posebnu nagradu kritičara no vrata Hollywooda otvara mu i Oscar kojeg je film dobio kao najbolje strano ostvarenje. 1997. zajedno sa kćerkom Lucijom glumi u 'Svecu '(1997.) Philipa Noycea, kod kojega će glumiti i u 'Mirnom Amerikancu' (2002), a uloga ruskog magnata jedna je od prvih uloga Rusa koje će kasnije često igrati.

Možda i najveći holivudski nastup mu je sporedna uloga u Kubrickovom 'Eyes Wide Shutu' (1999.). Osim iscrpljujuće suradnje s perfekcionistom Kubrickom, upoznaje i Toma Cruisea što će mu osigurati i honorar za nastup u 'Nemogućoj misiji' (2000). Od ostalih holivudskih filmova treba istaknuti 'Snatch' (2000) Guya Ritchiea i 'Svemirske kauboje' (2000) Clinta Eastwooda, od novijih filmova remake 'Magle' (2005) i kratko pojavljivanje u 'Batman – početak' (2005). Zna glumiti i u 'domaćim' filmovima, u hrvatskom 'Je li jasno, prijatelju?' (2000) te u bosanskom 'Go West' (2005). 
 
Kao i drugi veliki holivudski Hrvat, Goran Višnjić, i Rade se dokazao glumeći ulogu svih uloga, Hamleta na Lovrijencu. Dva puta dobio je Zlatnu arenu kao najbolji glumac na festivalu u Puli, te različite nagrade: ‘Vladimir Nazor’, ’Dubravko Dujšin’, 'Orlando' na Dubrovačkim ljetnim igrama. Bavi se i pisanjem, izdao je razne zbirke pjesama ('Prijatelj me kaže više ne poznaje'), autobiografiju 'Do posljednjeg daha' (filmskog li naziva!) a starije generacije ga se sjećaju i po ploči 'Ne daj se, Ines' gdje citira/pjeva stihove Arsena Dedića čime je poslužio i kao zvučna podloga za razne romanse a i uzrokovao porast imena Ines u rodnim listovima. Zna svirati gitaru, održao je i par glazbenih turneja.

Njegova obitelj je u istim umjetničkim vodama kao i on pa stoga i surađuju na zajedničkom projektu, Teatru Ulysses. Supruga Lenka Udovički je kazališna redateljica, kćer Lucija je nagrađivana filmska i kazališna glumica, a sin Danilo bavi se fotografijom i režijom. Susjed u Americi mu je Benicio Del Toro, ali svejedno kaže mu je dosadio bijeli svijet te se planira vratiti u Zagreb. Postigao je svjetsku slavu glumeći strance da bi se sada često vraćao odakle je potekao i radio filmove i predstave u Hrvatskoj.

s.p.