Cameron Diaz

30.08.1972 San Diego, California, SAD Cameron Michelle Diaz

Nevjerojatno je kojom je brzinom ova atraktivna ljepotica osvojila Hollywood. Počela je kao model, a danas je jedna od najomiljenijih američkih glumica.

Cameron_Diaz

Rođena je u San Diegu, u Californiji, kao dijete Kubanca i Njemice. S reputacijom živahnog, tvrdoglavog i samostalnog djeteta, odlazi iz roditeljskog doma u šesnaestoj i pet godina provodi putujući po cijelom svijetu radeći kao model za Elite model agenciju. Sama često spominje da je to razdoblje bilo vrlo divlje i neobuzdano te se prisjeća 'kada sam imala osamnaest jednom sam toliko pretjerala s alkoholom da sam završila na ispumpavanju, a moto mi je bio - party time non stop - i strogo sam ga se  pridržavala'.

U svojoj dvadeset i prvoj godini, već zasićena životom modela, prijavljuje se na audiciju za film 'Maska' (1994.) i to za manju ulogu reporterke, no izabrana je za glavnu žensku ulogu nasuprot komičarskoj zvijezdi Jim Carreyu. Interesantno, Diaz do tada nije imala nikakvog glumačkog iskustva niti obrazovanja, ali su joj kritike bile više nego naklone hvaleći njenu egzotičnu ljepotu i komičarski talent.

Vrata Hollywooda bila su joj širom otvorena, ali Diaz je odabrala nešto drugačiji put. Prihvaćajući uloge u niskobudžetnim filmovima oštrila je svoje glumačke sposobnosti. 'Posljednja večera’ (1995.), 'Feeling Minnesota’ (1996.), 'Glava iznad vode' (1996.), 'Ona je jedina’ (1996.) i 'Ne tako običan život’ (1997.) su filmovi koji nisu ostvarili neki značajniji uspjeh na kinoblagajnama, ali je zato njena gluma bila hvaljena kako kod kritičara tako i kod publike.

1997. godine prihvatila je sporednu ulogu u filmu ‘Moj dečko se ženi’ te je ovdje, po mnogima, uspjela prebaciti fokus s glavne glumice, Julie Roberts, na sebe što je veliki uspjeh jer je Roberts u tom trenutku bila američka najomiljenija i najskuplja glumica. Do sada je već dokazala kako ima smisla za komediju pa su joj braća Farrelly ponudili glavnu ulogu u njihovom vječnom 'Svi su ludi za Marry' (1998.). Kombinacija njene glume i izgleda pokazala se savršenom za ovaj film, a humoru su uvelike doprinjeli i Ben Stiller te njen tadašnji dečko Matt Dillon. Ova urnebesna komedija osigurala joj je zvjezdani status u Hollywoodu, a njena sljedeća uloga bila je ona u (pre)crnoj komediji 'Gore ne može'.

Nakon toga odlučila je snimiti 'Biti John Malkovich', a u tom neobičnom filmu može je se vidjeti u njenom najorginalnijem i najneobičnijem izdanju dosada. Kaže da ju je ovoj ulozi privukla bizarnost i genijalnost filma te nadodaje 'Kažu da u Hollywoodu postoji svega četrnaest različitih scenarija. Ovo je definitivno petnaesti.' U 'Samo igra' (1999.) može je se vidjeti kao opaku poslovnu ženu, a muški dio publike sigurno je pamti po njenoj sljedećoj ulozi, u velikom kinohitu 'Charlijevi anđeli' (2000.).

'Nebo boje vanilije' (2001.) jedan je od njenih 'ozbiljnijih' filmova, kao i 'Bande New Yorka' (2002.), a u međuvremenu je i posudila svoj glas u animiranom 'Shreku' (2001.) te ponovno u nastavcima 'Shrek 2' (2004.) i 'Shrek Treći' (2007.). Svoj dotada najveći honorar (dvadeset milijuna dolara) zaradila je već poznatom ulogom opasne Natalie u nastavku Charlijevih anđela – 'Full Throtle' (2003), a novinske stupce dodatno je punila i njena romansa s Justinom Timberlakeom.

Diazina problematična mladost dobro joj je poslužila u 'Baš kao ona' (2005.) gdje je glumila bezbrižnu partijanericu, a nakon toga snima i 'Praznik' (2006). Poznato je da podupire demokratsku stranku pa nije ni čudo da se pojavila u nekoliko političkih dokumentaraca (Mooreov 'Manufacturing Dissent'). 2008. vraća se svom najomiljenijem žanru – romantičnoj komediji – te izlazi 'Dok nas jackpot ne rastavi', a za ovu godinu sprema i jedan izlet u nepoznato. Naime, glumiti će u napetom horor-trileru 'The Box'.

Nebrojen broj puta uvrštavana je na liste najljepših/najseksi/najprivlačnijih glumica te za sebe kaže kako je poprilično praznovjerna. Ima stariju sestru Chimenu, a kao dokaz da i ona ima neke svoje principe koje bi zlobnici nazvali mušicama, stoji činjenica da svoje lice umiva jedino Evian vodom. Obožava surfanje i do sada je zbog te ljubavi četiri puta imala slomljen nos.