Julia Roberts

28.10.1967 Smyrna, Georgia, SAD Julie Fiona Roberts

Djevojčica čupave crvene kose i velikog osmijeha sanjala je da će postati veterinarka, ali je ipak postala najskuplja i najdraža američka glumica.

Julia_Roberts

Odgojena u obitelji ljubitelja kazališta, rano je zavoljela glumu sudjelujući u radionicama za scenariste i glumce koje su njezini roditelji održavali u svom domu. U stvari, njezin brat Eric Roberts probio je led i prvi se pojavio u Hollywoodu, a onda je i Julia poželjela probati.

Probala je s 'Blood Red' (koji će izaći tek 1989., iako je bio zgotovljen tri godine ranije) i s TV filmovima. Prve nastupe obilježila su dva filma za mlade: 'Satisfaction' (1988) i 'Mystic Pizza' (1988) zbog kojih dobija priliku nastupiti kao Shelby u 'Steel Magnolias' (1989) koja joj donosi prvu oskarovsku nominaciju. Nije loše za djevojku koja želi samo probati.

Već slijedeće godine probit će se u sam vrh dobro poznatom Garry Marshallovom 'Pepeljugom modernog doba', 'Zgodnom ženom' (1990) i ponovno osvojiti oscarovsku nominaciju. Tom ulogom prostitutke koja se zaljubljuje u klijenta, kao i svojim privatnim životom koji je bio prepun ljubavnih obrata, puni novinske naslove. Naime, prekinula je zaruke tri dana prije dogovorenog svadbenog datuma s Kieferom Sutherlandom 1991., a na opće iznenađenje, kasnije će se udati za country pjevača Lylea Lovetta.

Devedesetim pokazuje glumačke kvalitete s 'Dying Young' (1991) i 'Sleeping With the Enemy' (1991) koji ne donose iste uspjehe, ali njezina slava, jasno začinjena detaljima iz privatnog života, ostala je ista. Kratko je zabljesnula ulogom u špijunskom filmu 'Slučaj Pelikan' (1993) koju je odigrala zajedno s Denzelom Washingtonom i dramom 'Conspiracy Theory' (1996) s Melom Gibsonom. Dokazala se i kao izvrsna komičarka u 'Ja u ljubav vjerujem' (1999), 'Odbjegla nevjesta' (1999) te u najzapaženijem od tih, odličnom 'Moj dečko se ženi' (1997).

Ipak, njen najveći uspjeh dolazi 2000. kada joj je dodijeljen Oscar za glavnu ulogu u Steven Soderberghovom 'Erin Brockovich' (2000). Uloga samohrane majke koja je unatoč svim teškoćama dobila bitku protiv velike korporacije, zagađivača okoliša, obezbijedila joj je plaću od 20 mil $. Film je snimljen prema istinitoj priči.

Kao najbolje plaćena holivudska glumica ipak prihvaća uloge u 'Ljubimici Amerike' (2001) i u 'Mexican' (2001) gdje flertuje s Bradom Pittom, ali se zaljubljuje u kamermana istoimenog filma, Dannyja Modera s kojim se oženila iste godine nakon velikih peripetija jer je dotični gospodin bio oženjen. Iz svih priloženih informacija može se sa sigurnošću zaključiti da je ova glumica velikog osmijeha stvarno vatrena, jer je upravo tada bila prekinula sa četverogodišnjim dečkom, glumcem Benjaminom Brattom.

Nakon ovih angažmana, ponovno burna 2001. donosi joj ulogu u kriminalističkom 'Oceanovih jedanaest' (2001) gdje prvi puta glumi s Georgeom Clooneyjem s kojim se ponovno susreće u filmu kojeg on potpisuje i kao redatelj, 'Ispovijedi opasnog uma' (2002). Za vrijeme snimanja 'Osmijeha Mona Lise' (2003), mlade glumice Kirsten Dunst, Julia Stiles i Maggie Gyllenhaal su je opisale kao izvanrednu partnericu i glumački uzor.

Kako je prvi film o šarmantnim pljačkašima pod vodstvom Daniela Oceana bio iznimno uspješan, bilo je logično da dolazi i nastavak. 2004. Julia je glumila u 'Oceanovih dvanaest' te je za vrijeme snimanja objavila kako nosi blizance. Neposredno prije nego što se film pojavio u kinima, rodila je dječaka Phinnaeusa i djevojčicu Hazel, a 2007. i malog Henryja Daniela.

'Bliski odnosi' zadnji je film koji je ova miljenica Amerike snimila prije nego što se posvetila obiteljskom životu, a ta trogodišnja pauza završava 'Ratom Charlieja Wilsona' u kojem glumi s Tomom Hanksom. Nakon tog filma snimila je još nekoliko romantičnih komedija, među kojima se ističu 'Dan zaljubljenih' i 'Jedi, moli, voli' u kojem indirektno promovira i svoju novu, hinduističku vjeru. S Tomom Hanksom je 2011. ponovno udružila snage i snimila rom-kom za zreliju generacije, 'Larry Crowne'.

Svjesna nedostatka dobre volje u svijetu aktivirala se u UNICEF-u i kao promotorica mira i ljubavi posjetila je mnoge zemlje. Nekoliko puta su je razni magazini proglasili jednom od najljepših žena svijeta, a još uvijek se može pohvaliti titulom jedne od najskupljih i najuspješnijih holivudskih glumica.