Kultna pariška jurnjava na dvd-u - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kultna pariška jurnjava na dvd-u

Kultna pariška jurnjava na dvd-u

Claude Leloucheov 9-ominutni prikaz lude vožnje Ferrarijem po pariškim ulicama, 'C'était un Rendezvous' iz 1976., napokon izašao iz ilegale i dostupan je na dvd-u.

14.03.2004 0 komentara

Kultna pariška jurnjava na dvd-u

Claude Lelouche jedan je od predstavnika francuskog filmskog novog vala u vrijeme swinging Pariza 70-ih godina. Mada je njegov najpoznatiji film 'Un Homme et une Femme' (1966), nas trenutno više zanima jedan drugi uradak.

Već godinama 'C'était un Rendezvous' ili samo 'Rendezvous' drži legendaran status i među filmašima i među ljubiteljima brze vožnje. Redatelj Lelouch, bar se tako priča, posudio je automobil, bijesnu jurilicu, crvenog Ferrarija 275/GTB i na prednji njegov dio namontirao kameru.

Najbliže cesti

Sjeo se ranim nedjeljnim jutrom u njega i jurcao preko cijelog Pariza, ignorirajući crveno na semaforima, vozeći se Elizejskim poljima 100 milja na sat, pretičući kamione, plašeći druge vozaće, pješake ranoranioce i njihove pse.

Naravno, ovako nevjerovatna priča nosi sa sobom i pokoje zrnce sumnje. Da li je Lelouch stvarno pritvoren kada se uradak prvi put prikazao, da li je uopće on vozio, da li je to uopće bio Ferrari 275/GTB i da li je na njegovom mjestu bio neki vozač Formule 1 (šuška se o Jacques Lafitteu)? Kako sad stvari stoje, Lelouch šuti kao zaliven i morat ćemo mu povjerovati da je sve izveo sam, bez pomoći sa strane i bez dodatnih specijalnih efekata, izrežiranih situacija, blokiranja prometa, bez divljeg sountracka, uz savršenu buku brujanja Ferrarijevog motora.

Ruta koju je Lelouche 'prodivljao'

Do sada se kultna utrka o kojoj se uvijek šaptalo sa strahopoštovanjem, mogla nabaviti preko Interneta na vrlo lošoj VHS kopiji i to za 50$, a od nedavno je moguće nabaviti odlični oktanski zapis na dvd-u. Redatelj dokumentarnih filmova, Britanac Richard Simons, je nakon odgledane VHS kopije kontaktirao Lelouchea i zajedno su stari 35-milimetarski negativ remasterirali, vratili mu sjaj i boje i zapisali na dvd.

Ovaj klasični primjer 'cinema verite' nije samo banalna utrka, kao što se nekome može pogrešno učiniti, to je izraz bunta i neslaganja s tadašnjom političkom nekorektnošću, prikaz slobodnog duha tih revolucionarnih godina, a ujedno i originalna slika prekrasnog Pariza 70-ih u rano jutro.

Dvd po cijeni od 14 funti možete naručiti na adresi spirit level film-a, gdje možete pogledati i njegov kratki isječak.

Komentari

Nema komentara.