Muppeti više nisu za malu djecu - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Muppeti više nisu za malu djecu

Muppeti više nisu za malu djecu

Novo DVD izdanje starih epizoda 'Ulice Sezam' izdavači su označili kao neprikladno za okice današnjih klinaca. Je li previše čedno ili izopačeno?

s.p. 21.11.2007 0 komentara

Muppeti više nisu za malu djecu

Znate li kako su izgledali dječje emisije prije dolaska histeričnih crtića, kompjuterske animacije, video-spotova i ostalih novotarija? Kvragu, i mi se slabo sjećamo, ali Bogu hvala, postoji YouTube i silni blogeri u godinama koji se sjećaju emisija iz svog djetinjstva i žele podijeliti to iskustvo s vršnjacima. Povod za najnoviju nostalgiju bilo je izdanje dječjeg serijala 'Ulica Sezam' ('Sesame Street') na DVD-u. Zanimljivost je da uz američki DVD stoji i upozorenje da su rane epizode 'Ulice Sezam' 'namijenjene odraslima', i 'ne bi bile prikladne današnjoj predškolskoj djeci'.

Jedino 'opasno' čega se redovni gledatelji mogu sjetiti iz tog serijala je da u jednoj epizodi iz 1969. usamljenoj curici Sally društvo pravi stariji stranac koji ju uzme za ruke i odvede kući... na mlijeko i kolače kod njegove supruge. Dobro, ta epizoda možda ne bi zadovoljila današnje sigurnosno-odgojne standarde, ali teško je naći nešto sporno u ostalim epizodama koje su nevinije i prostodušnije od bilo kojeg današnjeg blockbustera za djecu. Dapače, današnji dječji heroji su cinični i agresivni, a da ne govorimo o tome da i klinci obožavaju 'South Park' koji možda jest ludo zabavan, ali sigurno nije nimalo odgojan.


'Ulica Sezam' objašnjava kako nastaje miljeko - samo za odrasle?

Nakon puštanja inserta iz jedne epizode 'Ulice Sezam', u kojoj se objašnjava kako nastaje mlijeko, blogeri komentiraju zašto serijal možda ne bi bio dobar modernoj djeci. Jedan se šali na račun puritanske Amerike i tvrdi da bi ih mogle istraumatizirati kravlje sise, drugi vide problem u tome što je serija 'previše prirodna'. Ne samo da se 1969. na TV-u djeci pušta snimka prave krave, nego se cijeli klip sastoji od snimaka krave koja pase, a sve to uz laganu glazbenu podlogu: 'Hey cow, I see you now'. Ukratko, 'sporo' i bez specijalnih efekata – nešto što sigurno ne bi podnijela starija djeca ovisna o Internetu i igricama, već samo predškolska djeca koju nije iskvarila tehnologija.


'Muppet Show', Kermit se suočava s razbješnjelom Miss Piggy – NIJE ZA DJEČJE OČI

Baš kao i ostale emisije Jima Hensona, kao što je besmrtni 'Muppet Show', serije su znale biti politički nekorektne, šaliti se na račun debelih i onih sa stranim naglaskom, a bilo je i 'zločestog' ponašanja – no tko može pogledati inserte iz tih serija i reći da onda uz televiziju nisi mogao imati zabavno i sretno djetinjstvo...


'Muppet Show', Rita Moreno pjeva 'Fever', ali bubnjar Animal ometa njenu izvedbu. I ovo završava nasilnim ispadom...

Komentari

Nema komentara.