Svijet prema Ulici Sezam - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Svijet prema Ulici Sezam

Svijet prema Ulici Sezam

Lutkarske serije su oduvijek bile popularne među djecom. I mada im popularnost opada, njihov utjecaj je velik. Koliko, otkriva nam novi dokumentarac.

t.r. 30.03.2005 0 komentara

Svijet prema Ulici Sezam

Producentska kuća Participant Prods. se udružila s International Street Prods. kako bi zajedničkim snagama stvorili dokumentarac 'The World According to Sesame Street' (Svijet prema Ulici Sezam). Dvije Linde (Goldstein Knowlton i Hawkins Costigan) će režirati i producirati doc koji će se baviti poviješću dječjeg programa i njegovim kulturnim, političkim i društvenim utjecajem širom svijeta.

Za snimanje doca Linde planiraju potrošiti jednu godinu, pri čemu će obići nekoliko kontinenata. Naime, Sesame Workshop koproducira 20 različitih verzija 'Ulice Sezam' širom svijeta, u suradnji s lokalnim producentima, redateljima i ekipom. Prije nekoliko godina živjela je i na malim ekranima u Hrvatskoj.

Među temama 'Svijeta prema Ulici Sezam' su raznorazni lokalni utjecaji namjerno dodani u program. Tako je u Južnoj Africi ubačen jedan HIV-pozitivan 'Muppet' lik, u nadi da će se podići razina svijesti o problemu AIDS-a u toj zemlji. U Egiptu je stvoren snažan ženski lik koji se suprotstavio tradicionalnim rodnim ulogama, a na Kosovu je kreiran lik s ciljem promicanja trans-kulturalne tolerancije u poslijeratnim vremenima.

'Ulica Sezam' premošćuje političke, socijalne, kulturne i religijske barijere učeći djecu toleranciji i razumijevanju od malih nogu. Tako je izraelsko-palestinsko-jordanska produkcija nastojala podučiti djecu različitosti i smanjiti predrasude i mržnje kojom ta regija vrvi. Slične stvari su radili i u Bangladešu i Salvadoru, no nećemo vam otkriti baš sve.

Osobno pojma nisam imao da se oni toliko trude oko takvih stvari – kad je 'Ulica Sezam' stigla na male ekrane, već sam ih prerastao. U 'Muppet Showu' takve stvari nisam primijećivao, a čini mi se da ih od žapca, prasice, podivljale zvijeri, dva stara gunđala i ekipe nisam ni mogao dobiti. No, na stranu to. Činjenica je da i danas djeca vole lutkarske serije – već dvogodišnjaci hipnotizirani zure u 'Teletubbiese', od kojim ne mogu naučiti ništa (osim da je poželjno biti debeo).

Stoga se iskreno nadamo da će ovaj doc kada bude gotov (najavljen je za 2006. godinu) doprijeti do što većeg broja ljudi, koji će shvatiti da su manipulativna sredtsva kojima se koriste autori 'Ulice Sezam' odlična stvar. Za razliku od Teletubbiesa, za koje mi se čini da su jedina svojstva koja imaju hipnotička (najsumnjivije mi je ono đavlije dijete koje se smije sa Sunca).

Komentari

Nema komentara.