Hrvati i Hrvatice svijetom razasuti - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Hrvati i Hrvatice svijetom razasuti

Hrvati i Hrvatice svijetom razasuti

Naši filmaši predstavljaju Balkan u Amsterdamu, a Hrvatsku u Londonu. Bulaja se prezentira u San Franciscu i na Interetu, a Gjurić - posvuda.

s.p. 05.10.2007 0 komentara

Hrvati i Hrvatice svijetom razasuti

Da 'On/Off' Irene Škorić ide na festival Balkan Snapshots već znate, ali sada vas informiramo da tamo taj hrvatski film neće biti usamljen, nego će mu se pridružiti još par domaćih filmova. To su 'Put kese' Rahaele Jurčević, 'Luna' Tanje Golić, dokumentarni 'Ubil bum te' Nikole Strašeka (koji je nedavno osvojio Liburniju i Tabor), i studentski kratkiš Ivone Juke 'Smeće'. Čisto da vas podsjetimo, Balkan Snapshots je festival koji promovira mlade autore iz 6 balkanskih zemalja (Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Albanija), a održava se od 26. do 27. listopada.

Uz balkanski festival u Amsterdamu, ništa čudno da imamo i hrvatski festival u – Londonu. MM Centar SC-a, u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Londonu i londonskim Riverside Studios, organizira festival suvremenog hrvatskog filma pod naslovom 'Closer Croatia Croatian Film Festival'. U razdoblju od 11. do 14. listopada 2007. prikazat će se 8 igranih, 7 animiranih, 2 eksperimentalna i 1 dokumentarni film, s namjerom da engleskoj publici 'potvrdi uzlazno kretanje hrvatske kinematografije'. Od igranih hitova tu su 'Karaula', 'Armin', 'Ta divna splitska noć', i 'Put lubenica', od animiranih filmova predstavit će se radovi Milana Trenca i Ane Hušman, a eksperimentalu zastupa jedan i jedini Tomislav Gotovac. Posebna napomena: program koji se prikazuje u Londonu bit će ove godine u cijelosti repriziran u MM Centru.

A animirani film 'Regoč' Helene Bulaje (naslovna fotka) imao je čast da otvori 'Imagining Ourselves Online Film Festival'. Riječ je o onlajn filmskom festivalu kojeg organizira Međunarodni muzej žena iz San Francisca, a tijekom cijelog listopada Festival će svakoga dana prikazati po jedan film čiji su autori žene iz cijeloga svijeta. Filmovi se mogu gledati na Internetu, a otvorena je i komunikacija gledatelja s autorima, što možete provjeriti na njihovom službenom sajtu.

Nakon nastupa u Cannesu i brojnih festivalskih nagrada, Stanka Gjurić se ne odmara nego nastavlja obilaziti festivale. Na 10. međunarodnom ekološkom festivalu u Torinu, kojeg od 11. do 16. listopada organizira Talijanski nacionalni muzej kinematografije, pojavit će se njezin kratkometražni film 'Ubojite misli'. Taj film bavi se tematikom mina, pa će biti prikazan u sklopu programa Međunarodna panorama, koji istražuje kako rat ugrožava ljudska prava. Kao jedina iz Hrvatske, Stanka je pozvana i na međunarodni ekološki filmski festival u Portugalu (Seia), koji se odvija od 22. do 27. listopada. Tamo će opet biti predstavljen njezin kratkiš 'Ubojite misli', a Stankina turneja (zasad) završava u egipatskoj Aleksandriji, gdje od 22.10. do 9.11. traje radionica 'AMALA - International Media and Light Art'

Komentari

Nema komentara.