Nagrade, nagrade, nagrade... - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Nagrade, nagrade, nagrade...

Nagrade, nagrade, nagrade...

Stalno pričamo kako hrvatski film skuplja nagrade, no budimo pošteni, sezona je izrodila neke redovite goste ove rubrike.

s.p. 17.07.2007 0 komentara

Nagrade, nagrade, nagrade...

Animirani film 'Soldat', autora Davida Peroša Bonnota, proglašen je najboljim kratkim filmom u programu CEI (posvećenom filmovima iz zemalja Srednje i Istočne Europe) nedavno završenog festivala kratkog filma Maremetraggio, koji se od 30.6. do 7.7.2007. održavao u Trstu. 'Soldatu' je ovo do sada peta nagrada na međunarodnim festivalima, a otkupljen je i za prikazivanje na TV programima u Francuskoj.

Još jedan svjetski uspješni hrvatski animirani film, 'Levijatan' /NASLOVNA/ Simona Bogojevića Naratha također je nedavno nagrađen, i to za najbolji zvuk na pariškom festivalu Pris de Court, a dobio je i nagradu na Tabor film festivalu kao najbolji hrvatski film. 

Osim što dobiva nagrade, Simon Bogojević Narath ih i dijeli kao član žirija natječaja '100 sekundi slave', koji već drugi put organizira T-Portal. Bogojević Narath i ostali članovi žirija (glavna urednica MAXzone Nina Lara Vidaković, tv redatelj Mladen Šimunov, novinar Milan Majerović-Stilinović, glumci Filip Šovagović i Zrinka Cvitešić) jednoglasno su odlučili da je najbolji film 'Dream A Little Dream' autora Arminia Grgića, koji je tako osvojio Sonyjev LCD televizor. Nagrađeni film bit će prikazan u MAXtv videoteci, a film možete pogledati i na internetskoj adresi MaxZone.

Bogojević Narath smatra pobjednički film 'najpismenijim', a Zrinka Cvitešić izjavila je da se ugodno iznenadila trudom većine autora koji su poslali svoje filmove na natječaj, te njihovom profesionalnošću. Najduhovitiji je bio član žirija Filip šovagović, koji je pobjednički film (o neopreznoj vožnji) ocijenio 'jako dobrim i vrlo edukativnim, posebno za mlađu publiku i, dakako, alkose'. Osim toga, izjavio je da 'sljedeći put očekuje barem 100 autora da o njima može snimiti film '100 autora u 100 minuta slave'.

Nakon nastupa u Cannesu, pobjede na celjskom festivalu kul naslova 'Video štakori sanjaju video snove' i izborenog prvog kruga FILMAKA online natječaju u Los Angelesu, Stanka Gjurić dobila je još jedno priznanje. U subotu je za film 'Ubojite misli' primila 1. nagradu u iznosu od 250 eura, u konkurenciji Nezavisnog filma, na Festivalu kratkog filma Mostar. Njezina se dva kratka filma također nalaze u konkurenciji kratkog filma 640X480 (popratni program) na 54. Pula film Festivalu, pa će možda vrijedna Stanka uskoro i povećati svoju kolekciju nagrada.  

A još jednu od niza nagrada dobio je 'Armin' Ognjena Sviličića. Hrvatsko veleposlanstvo priopćilo je da je 'Armin' dobio jednu od triju nagrada koje na festivalu Paris Cinéma dodjeljuje žiri studenata filmske umjetnosti, koji je posebno izabrao organizator festivala. Sviličićev film sudjelovao je u službenoj konkurenciji 11 dugometražnih filmova, a nakon velike završne debate, žiri je dodijelio nagradu 'Arminu'. Novčani iznos nagrade u visini od 15.000 eura namijenjen je distribuciji filma u Francuskoj, a premijera Armina u Parizu najavljena je za 15. kolovoza. 

Svima čestitamo, a nadamo se i da će se još neki od filmova s ovogodišnje Pule izdvojiti kao 'skupljač nagrada'.   

Komentari

Nema komentara.