Bilo kuda - HR film svuda - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Bilo kuda - HR film svuda

Bilo kuda - HR film svuda

Animirani su pobrali par nagrada, pa i ostali filmovi idu tražiti sreću u tuđini. On/off je in u Amsterdamu, a Torsia je dovoljno SF za Katalonce.

s.p. 02.10.2007 0 komentara

Bilo kuda - HR film svuda

Već smo javili da je 'Levijatan' Simona Bogojevića Naratha osvojio posebno priznanje žirija na festivalu animiranog filma Animanima u Čačku, a dodajemo i da je prošlog tjedna na Milano Film Festivalu posebno priznanje žirija osvojio i animirani 'Soldat' Davida Peroša Bonnota, koji je i inače sretne ruke u Italiji – otprije ima nagrade iz festivala u Vareseu, Trstu i Rimu. S druge strane, i 'Levijatan' skuplja nagrade, pa je nedavno osvojio Tabor film festival, dobio nagradu na pariškom Pris de Courtu, a ima i priznanje uglednog Clermont-Ferranda.   

I dok animirani filmovi kupe počasti, i hrvatski kratkiši, eksperimentalci i dokumentarci kreću po festivalima, očekujući nagrade. 'On / Off' Irene Škorić odlazi na filmski festival Balkan Snapshots, koji se od 26. do 27. listopada 2007. održava u Amsterdamu. Ovo je drugo izdanje festivala kojemu je glavni cilj prikazati i promovirati nezavisne kratkometražne dokumentarne, igrane i eksperimentalne filmove mladih autora iz šest balkanskih regija (Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Albanija). Jedna od proklamiranih težnji Festivala je odmak od stereotipnih balkanskih tema kao što su rat, siromaštvo i beznađe. 'On/0ff' je eksperimentalni film redateljice i scenaristice Irene Škorić, koji je svoju međunarodnu premijeru imao na MadCat Women's Film Festivalu u San Franciscu

I kratki film 'Torsia' /naslovna slika/ Jakše Borića odlazi u inozemstvo, odabran je u službenu konkurenciju 40-og Sitges-a. Riječ je o međunarodnom filmskom festivalu koji se održava u katalonskom gradiću Sitgesu, a specijaliziran je za žanr fantastike i horrora. Nakon uspješne premijere na amsterdamskom festivalu IDFA i nastupa u Sarajevu, i 'Povratak mrtvog čovjeka' Petra Oreškovića putuje na svoju malu turneju, jer je uvršten u u programe filmskih festivala u Jihlavi, Den Haagu i - Zagrebu.

Komentari

Nema komentara.