Domaći film putuje po svijetu - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Domaći film putuje po svijetu

Domaći film putuje po svijetu

Bilo da su kratki, eksperimentalni, neprofesijski ili dječji – hrvatski filmovi i njihovi autori putuju od SAD-a, Slovačke i Mađarske sve do Turske.

s.p. 06.09.2007 0 komentara

Domaći film putuje po svijetu

U Ameriku putuje eksperimentalni film 'On / Off' ('Uključeno / Isključeno') scenaristice i redateljice Irene Škorić. 'On / Off' tematizira aktivnost i pasivnost ljudskog života koji je u jednom trenutku 'upaljen' (on), a već u drugom, zbog ljudske nepažnje i bezobzirnosti, ugašen (off).  Taj film je uvršten u program festivala zanimljivog imena – MadCat Women's Film Festival, koji se u San Franciscu održava od 11. do 26. rujna 2007. Glavni cilj festivala je prikazati nezavisne i eksperimentalne filmove režirane isključivo od strane redateljica, a nakon festivala održavaju se i projekcije na turneji po muzejima, kinima i fakultetima. 

Na Svjetskom festivalu neprofesijskih filmskih autora (UNICA 2007), koji se ove godine održava u slovačkom gradu Liptovský Mikuláš od 1. do 9. rujna, Hrvatsku predstavlja čak pet kratkih filmova i autora: 'Mljetovanje' Tomislave Vereš, 'Putovanje' Antonija Gabelića /NASLOVNA/ (koji je nedavno bio i u Cannesu), 'Dürerov kod' Luke Hrgovića, te dva studentska filma u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu – 'Ponedjeljak' Jure Pavlovića i 'Krik u tami' Andrije Mardešića

Hrvatska ima i dva predstavnika u natjecanju za najbolji jednominutni film u okviru festivala – 'Kustos' Miroslava Klarića i 'Umjetnik' Marka Hrenovića, Vena Mušinovća i Filipa Šarića, a oba su nastala u produkciji Foto, kino i videoklubu Zaprešić. 

Vrlo gledani dječji film 'Duh u močvari' Branka Ištvančića nedavno je sudjelovao na festivalu u Meksiku i dobio poziv za ugledni festival Cinekid u Amsterdamu, a sada je pozvan na još dva filmska festivala. 'Turneja' počinje u Istambulu u Turskoj, gdje se od 28. rujna održava Međunarodni festival filmova za djecu, a tema ovogodišnjeg festivala je ekologija, što se poklapa i s tematikom 'Duha u močvari' koji je sniman i na području parka prirode Kopački rit. Zatim film ide na MOVEAST u mađarskom Pecsu, gdje je od 30. rujna do 7. listopada međunarodni filmski festival čiji je cilj promocija debitantskih radova redatelja s područja istočne i srednje Europe. 'Duh u močvari' je u službenoj selekciji za nagrade, pa se uskoro možda čujemo i s još dobrih vijesti...  

Komentari

Nema komentara.