I domaći dokumentarci na IDFA-i - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      I domaći dokumentarci na IDFA-i

I domaći dokumentarci na IDFA-i

Na najvećem europskom festivalu dokumentaraca IDFA-i biti će prikazani filmovi Petra Oreškovića i Silvia Mirošničenka.

s.p. 07.11.2006 0 komentara

I domaći dokumentarci na IDFA-i

Onima kojima nije bilo dosta dokumentaraca na ZFF-u, preporučujemo da rezerviraju sobu u nekom amsterdamskom ho(s)telu od 23.11. do 03.12. jer se tada održava jedan od najvećih festivala dokumentaraca – IDFA (International Documentary Film Festival). 19. izdanje festivala nudi toliko puno dokumentaraca da se i filmovi u konkurenciji dijele u tri kategorije, a u popratnom programu gledatelji će, između ostalog, moći vidjeti retrospektivu redatelja Alana Berlinera koji će, uz to, predstaviti i svojih 10 favorita među dokumentarcima. Tako će se u tom programi naći i biseri eksperimentalnog filma, filmovi Maye Deren, Dzige Vertova, Waltera Ruttmanna, Jonasa Mekasa i Stana Brakhagea.

Jedna od poslastica u specijalnom programu su i kineski dokumentarci koji se pozvani da predstave suvremenu Kinu.

Za najbolji dugi dokumentarac (Joris Ivens Award) natječe se 18 dokumentaraca iz raznih zemalja, a čast da otvori festival pripala je poetičnom konceptualnom dokumentarcu '4 Elements' /NASLOVNA/. Prvi dugometražni film Nizozemke Jiske Rickelse ima četiri dijela i svaki se bavi nekom profesijom vezanom uz 4 elementa u prirodi: zemljom, vatrom, vodom i zrakom. Uz zemlju je vezana priča o dva njemačka rudara, što je produžena verzija Rickelsovog studentskog rada, a ostale priče bave se ruskim vatrogascima u Sibiru (vatra), ribarima u Aljaski (voda) i astronautima koji se spremaju za svemir (zrak). Sinopsis filma izuzetno podsjeća na odličan Glawoggerov dox 'Smrt radnika'.

Amerikanci imaju samo dva dokumentarca u konkurenciji. Riječ je o angažiranim filmovima 'Jesus Camp' Rachel Grady koji govori o američkom vjerskom fundamentalizmu (i kojeg smo vam već predstavili) a drugi je 'When Adnan Comes Home' Andrewa Berendsa o iračkom dječaku koji strada u požaru. Za kipić i 12.500 € borit će se i 'Cuba , the Value of Utopia' u kojem stari Kubanci pripovjedaju o životu poslije socijalističke revolucije, a Kube se dotiče i film slovenske redateljice Petre Seliškar 'Babice revolucije' ('The Grandmothers of the Revolution') jer jedna od dvije bake njezinog dečka Makedonca živi na Kubi, a redateljičin djed i gore navedene bake pričaju priče o obitelji i ideologiji.

U konkurenciji za kratki dokumentarac može se vidjeti film u stilu 'Puta u Guantanamo', 'The Prisoner Or: How I Planned to Kill Tony Blair' o trojici Iračana koji su nevini završili u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib, 'Pasolini Next to Us' Giuseppea Bertoluccija predstavlja Pasolinija godinu dana prije smrti, za vrijeme predstavljanja njegovog kontroverznog filma 'Salo ili 120 dana Sodome' te mnogi drugi o kojima se možete informirati ovdje.

U programu debitantskih filmova naše bi gledatelje mogao zanimati film iz susjedstva, 'Karneval' ('Carnival') bosanskog redatelja Alena Drljevića o deportaciji bosanskih izbjeglica iz Crne Gore natrag u Bosnu, gdje su uglavnom pobijeni. Pažnju javnosti trebao bi privući filmovi domaćih autora: film Petra Oreškovića 'Povratak mrtvog čovjeka' ('Dead Man Walking') nastao je u hrvatsko-bosansko-srbijanskoj koprodukciji, bavi sudbinom Himze Muratovića koji se 12 godina nakon nestanka iznenada pojavljuje u svom selu u Bosni. 'Na putu straha' redatelja Silvia Mirošničenka priča o obitelji u kojoj se otac i petero djece bore sa gubitkom supruge i majke koju je pregazio vlak u strašnoj nesreći. Portretira se također i vozač vlaka kojem to nije niti prva, a lako moguće niti posljednja osoba koju je zbog prirode svog posla usmrtio.

Ukoliko ste željni viška informacija o filmovima s IDFA-e, potražite ih sve na iscrpnom službenom sajtu festivala.

Komentari

Nema komentara.