Hrvatski lonac - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Hrvatski lonac

Hrvatski lonac

'Dürerov kod' nagrađen, Veli Lošinj sprema festival amaterskih, vinkovački DORF ide u Makedoniju, a Osječani 5. put rade festival (p)o svačijem ukusu.

s.p. 17.09.2007 0 komentara

Hrvatski lonac

Zadnji tekst o hrvatskim filmovima koji putuju po svijetu završili smo prognozom da ćemo uskoro možda spremati i neku o novim nagradama. I evo - animirani film 'Dürerov kod' /NASLOVNA/ Luke Hrgovića, realiziran u produkciji Autorskog studija FFV iz Zagreba, dobio je brončanu medalju na nedavno završenom Svjetskom festivalu neprofesijskoga filma (UNICA) koji je od 1. do 9. rujna održan u slovačkom gradu Liptovský Mikuláš. Nagrađeni Hrgović inače je student odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a njegov film bio je jedno od pet ostvarenja koja su činila hrvatsku reprezentaciju na tom festivalu u Slovačkoj.

Hrgovićev 'Dürerov kod' prikazuje se na još jednom, domaćom festivalu neprofesijskog filma, kojeg se ne srame nazvati i - amaterskim.  Tako se od 17. do 21. rujna u Kino sali u Velom Lošinju odvija Amaterski film festival. Organizator je Lošinj events, koji ima veliku pomoć Revije amaterskog filma iz Zagreba s dugogodišnje iskustvom u organizaciji takvih događaja. Na festivalu će se prikazivati  najbolji amaterski filmovi do sada napravljeni u Hrvatskoj, te 4 domaća, velološinjska filma. Opširni program Festivala možete pronaći ovdje.

Već smo objavili natječaj za Festival dokumentarnog rock filmaDORF 2008., a festivaldžije iz Vinkovaca održale su prezentaciju festivala koji je održan u užuku ove godine. Nakon gostovanja u Osijeku, Slavonskom Brodu, Županji, Kutini i Valpovu, DORF-ovci su prvi put su otišli i izvan granica Hrvatske – u Makedoniju. Od 12. do 17.09. festival rocka održao je 'turneju' u Bitoli, Skopju i Kočanima, a Makedonci su mogli pogledati 6 filmova - 'Nevidljivu naciju' D.Kovačevića o subotičkoj alternativnoj sceni, 'Kad se neko nečem dobrom nada' B.Draškovića o kultnoj novosadskoj grupi Obojeni Program, pobjednički film 'Dolgcajt' I.Zupea o ljubljanskim Pankrtima, 'Kad Miki kaže da se boji' I.Pletikos o Johnnyju i njegovim junacima, 'Ritam rock plemena' B.Modrića o riječkoj sceni, te 'Shuffle: politics, bullshit and rock'n'roll' E.Rizvanollija i Y.Mehmedaliua o prištinskoj sceni. Slijedeći mjesec DORF gostuje u Ohridu, Prilepu i Štipu, a nakon Makedonije DORF se vraća predstavljanju u domovini - dolazi u Rijeku, Split, Čakovec i Sisak.

Završen je natječaj za scenarije kratkometražnog filma u organizaciji Palunka i Nisi Mase, namijenjen isključivo mladim autorima od 18 do 28 godina. Ove godine tema natječaja bila je krug, a žiri je odlučio da je najbolji scenarij onaj Filipa Peruzovića pod nazivom 'Dirajte moje krugove'. Dva druga mjesta dodijeljena su Tomislavu Štefancu za scenarij 'Zamorac napušta krug' i Ivanu Skorinu za 'Stvarno lud'. U žiriju su ove godine sjedile Vanja Hraste (Hrvatski filmski savez), Iva Ilakovac (pobjednica Palunkove treće scenarističke radionice), Irena Krčelić (pokretačica Palunka i mentorica na scenarističkim radionicama) i Jasna Žmak (koordinatorica projekta Palunko) koje su morale birati između ukupno 11 pristiglih scenarija. Pobjednički će scenarij predstavljati Hrvatsku na slijedećoj razini natjecanja gdje će se, s njih još 24 iz cijele Europe, natjecati za tri glavne nagrade – sredstva za produkciju kratkometražnih filmova. Žiri sastavljen od predstavnika svih zemalja s natječaja sastat će se u studenom u turskom gradu Karsu i odlučiti tko je najbolji na natječaju.

A šećer (ulje, mast i ostalo) dolazi na kraju - otvoren je natječaj i za 5. Gastro film fest, koji se održava 13. listopada u Osijeku prema pravilniku kojeg možete naći na ovoj stranici. Filmovi na ovom 'slasnom' festivalu moraju biti na temu gastronomije, a podijeljeni su u dvije skupine: 'Film recept' i 'igrani film'. Filmovi ne smiju biti duži od 15 minuta i primaju se na različitim medijima. Procjenu uslađenosti filma s pravilnikom određuje stručni žiri organizatora, a ocjene kvalitete filmova radi prosudbeni žiri u sastavu Krešimir Mikić (predsjednik), Davor Šišmanović i Siniša Franjić kao članovi. Filmovi se primaju zaključno s 30. rujnom 2007., a nije nam poznato da li će se kod procjene filmova iz kategorije recepata ocjenjivati i jela spremljena prema filmskim uputama. Ako da, redakcija Filmskog dolazi u punom sastavu da napravi opširne recenzije filmova, samo rezervirajte stol...

 

 

Komentari

Nema komentara.