Njujorče, i tebe volimo! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Njujorče, i tebe volimo!

Njujorče, i tebe volimo!

Poslije Pariza, svjetski redatelji (Chan-Wook, Akin, Nair, Zvjagintsev) rade ljubavna pisma New Yorku. Zagrebački filmaši, požurite se!

s.p. 21.05.2007 0 komentara

Njujorče, i tebe volimo!

Nakon uličnih nereda u Parizu, producent Emmanuel Benbihy ponovno je oživio romantičnu sliku grada pod Eiffelovim tornjem. Pod njegovom paskom snimljen je 'Paris, Je T'Aime', u kojem je elita svjetskih redatelja (Van Sant, braća Coen, Tom Tykwer) po Benbihyjevoj narudžbi napravila romantične filmiće u omnibusu o Parizu.  Sada Benbihy nastavlja po istom receptu i okuplja redatelje da snimi 'New York, je t'aime' – ljubavne priče iz New Yorka. Već je uspio skupiti ekipu svjetski poznatih režisera: Park Chan-Wooka, Fatiha Akina, Miru Nair i Zacha Braffa, a tu su i Yvan Attal, Wang Xiaoshuai, Emanuele Crialese, te Andrej Zvjagintsev. Grehota je što među silnim redateljima nema Woodyja Allena, no on ionako radi filmove po vlastitom ćefu i već je napravio svoje ljubavne priče u New Yorku i svoju ljubavnu priču o New Yorku.

 
'Paris, Je T'Aime', r. Gus Van Sant, Christopher Doyle...

Benbihy za svoj 14- milijunski projekt  planira okupiti 12 redatelja, a dobio je potporu grada i države New York, koji poslije 11. rujna žele ponuditi ljepšu sliku grada. Koproducentica filma je Marianne Maddalena, koja je inače poznata po jezovitim i komercijalnim filmova kao što su 'Brda imaju oči' i 'Vrisak'. Oboje producenata najvilo je da im je cilj okupiti 'mlade i moderne filmaše koji će iznenaditi publiku svojim osobnim stilom', a planiraju dovršiti i predstaviti film na slijedećem Cannesu.

Svaki redatelj mora snimiti 5-minutni filmić o ljubavnom susretu, koji će biti uvršten u 100-minutnu završnu kompilaciju. Trinaesti, još neodabrani redatelj bit će zadužen da radi prijelazne sekvence između filmova, i tako napravi film čim tečnijim i cjelovitijim. Bez špice i najava na početku i tijekom filma, kritičarima i publici će biti teško prepoznati koji dio filma je radio njihov omiljeni redatelj, pa će morati gledati i ocjenjivati film kao cjelinu. Za razliku od multijezičnog 'Parisa', film će sav biti snimljen na engleskom i trebao bi čim više predstavljati pravi New York. 

Producent Benbihy nada se da su njegovi filmovi započeli novi trend u svjetskom filmu, a za  ljeto 2008. ima u planu i novi film, 'China, I Love You'. Iako će neki snimanje filma o Kini povezati s predstojećem Olimpijadom, Benhiby tvrdi sa koncept 'Gradova ljubavi' nema veze s politikom, već samo s 'univerzalnošću ljubavi'. 

Vrijeme je da podsjetimo da je do 15. svibnja bio otvoren i natječaj za snimanje kratkih filmova o zagrebačkim kvartovima, pa ako Fatih Akin može voljeti New York, nadamo se da će i neki naš redatelj snimiti nešto lijepo i o hrvatskoj metropoli...

Komentari

Nema komentara.