Drugačiji Božić u Bernu - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Drugačiji Božić u Bernu

Drugačiji Božić u Bernu

Dosadio vam je tipični Božićni kalendar tj. bonbonijera s čokoladicama u prozorima? U pomoć prikače novi DVD, usko povezan sa švicarskom metropolom Bernom.

09.12.2003 1 komentara

Drugačiji Božić u Bernu

Shortcuts Bern daje uvid u filmsko stvaralaštvo metropole u zadnjih 100 godina, a kako je na DVD-u točno 25 filmova vrlo je jasno – od 1. prosinca do Božića treba gledati svaki dan po jedan film. Naravno, filmovi su različitih formi i žanrova – od dokumentaraca do animiranih. Zajedničko im je to što su ili autori iz Berna ili je radnja smještena u tom gradu.

Najstariji film na DVD-u potječe iz 1897., a radi se o filmu Dolazak sijamskog kralja braće Lumiere kojima se često pripisuje nastanak kinematografije. Najnoviji je ovogodišnji Nachtlichter, o ženi koja ne može zaspati i o naporima njenog partnera da shvati uzrok njenog stresa.

Mozak ovog projekta je Phillip Delaguis, a proizveden je uz pomoć veterana filmskog novinarstva Freda Zaugga. Kako to obično biva, jedne siječanjske večeri našli su se na piću i zaključili da treba pokrenuti projekt koji će usmjeriti pažnju na kratki film. 'Kratki filmovi imaju veliki potencijal i veliki problem – radite na njemu dvije ili tri godine, prikažete ga na deset festivala i onda svi zaborave na njega.' – rekao je Delaguis za Swissinfo.

Božićni izlog, Shortcuts Bern

Na DVD-u ima za svakog ponešto – jer između seksa na jednoj i kulture na drugoj strani, svatko bi trebao pronaći nešto za sebe. Za one koje zanimaju muzeji, tu je film 13 Bern Museums, eksperimentalni pogled na atrakcije švicarske metropole. Luora je animirana bajka o elementima u žarulji ulične lampe. Delaguisov favorit je Loosli iz 1999. godine, trominutni film o seksu u Bernu. 'Fantastičan je, jako ironičan i jako smiješan.' – rekao je.

'Odabrali smo filmove koji će vas, ako ste ikad živjeli u Bernu, zasigurno rasplakati' – za kraj je rekao Delaguis. Znači, ako spadate u tu kategoriju, hitro na www.shortcutsbern.ch  i naručite DVD. A ostali – ne morate žuriti. Ali, ako ikad krenete u Bern, prvo pogledajte DVD. Tek toliko, da znate što možete očekivati. Jer, ako ga budete gledali nakon povratka, morat ćete plakati.

Komentari
A: smitty 16.12.2007 Pogledaj profil

svrshhhhhhhhhhh.....