WarpVision: 1989-2004 - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      WarpVision: 1989-2004

WarpVision: 1989-2004

Pronašli smo glavne krivce za ono što danas nazivamo glazbenim spotom i razlikujemo ga od onog što je nekoč bila live snimka koncerta.

filmski.net 12.11.2004 0 komentara

WarpVision: 1989-2004

Oni su WarpVision i ove su godine proslavili petnaestu godišnjicu svojega rada, a tom su nam prilikom ponudili i fantastično DVD izdanje koje se obavezno mora naći u kolekciji svakog iole upućenog audiovideofila. Osnivač ove legendarne i pionirske etikete, Steve Beckett, odgovoran je za prvi proboj visokobudžetnog videa u prime-time termine, a da stvar bude još bolja, nije se radilo o mejnstrim glazbi već o za široku publiku opskurnim tehno melodijama...

I, kako bi rekli naši stari, the rest is history. Warp Records danas predstavlja već 15 godina rada s elektroničkom pop glazbom i to u obliku 32 jednako tako radikalna, inovativna i genijalna videa. DVD uključuje radove Chrisa Cunninghama, Jarvisa Cockera, Alexa Rutterforda i Davida Sladea te redatelje i studija koji su upravo radeći za Warp etiketu postali glavne face u glazbenoj industriji: Lynn Fox, Pleix, Ed Holdsworth i Laurent Briet.

Chris Cunningham, Come to Daddy

Da sve bude još bolje, omot DVD-a i menije dizajnirali su The Designers Republic, kolektiv uglavnom odgovoran za cjelokupan Warpov vizualni identitet, pa je dakle i taj segment ovog izadnja pao u najbolje moguće ruke.

WarpVision: 1989-2004 sadrži neke od najvažnijih glazbenih spotova ikada, uključujući i one koji su u zvjezdanu orbitu lansirali legendarnoga Chrisa Cunninghama. On je svoju karijeru počeo videima za Aphex Twin (Come to Daddy) i Autechre (Second Bad Vilbel), a zatim je nastavio radeći i za top imena glazbenoga biznisa, što uključuje primjerice Madonnin spot Frozen (da, da, i s našim je Goranom Višnjićem surađivao...).

Ime Jarvisa Cockera ne treba posebno predstavljati ljubiteljima indie brit popa, jer upravo je spomenuti čovjek frontman grupe Pulp, koji eto već duže vrijeme radi, kojeg li čuda, i dobre video spotove. Recimo samo da su njegovi radovi za Nightmares on Wax (Aftermath) i Aphex Twin (On) prava pionirska ostvarenja Warp Recordsa snimljena negdje ranih 90-ih godina.

David Slade, Strange Little Girl

Videografija Davida Sladea predstavljena na Warpovom DVD-u uključuje spotove za grupe LFO (Tied Up) i Aphex Twin (Donkey Rhubarb), a nakon njih ovaj je višestruko nagrađivani autor surađivao i s Tori Amos (Strange Little Girl) te sa Stone Temple Pilotsima (Sour Girl).

Ed Holdsworth je predstavljen videom za Prefuse 73 (Half Of What), a mnogi ga znaju po Radioheadovom spotu za pjesmu Sit down. Stand up. Ed je također jedna od glavnih zvijezda londonskih distributera eksperimentalnog videa i filma Onedotzero koji su proteklih nekoliko godina skupili najbolje britanske videoartiste i prikazali ih u čitavom svijetu na nekoj od svojih kompilacija ili na nekom od svojih festivala.

Alex Rutterfordov video za Autechre (Gantz_Graf) prvi je u nizu Alexovih uspješnica, a mogli ste ga primijetiti zbog odlične suradnje s Radioheadom (Go to Sleep) i etiketom NinjaTune koja je prošle godine također izdala kompilaciju svojih najboljih videa (ZenTV DVD) na kojoj je predstavljen spotom za Amona Tobina (Verbal).

Lyn Fox, Oceania

Mlada nada Lynn Fox napravila je spot za Chrisa Clarka (Gob Coitus), nakon čega je video karijeru nastavila radeći za Incubus i Bjork. Spomenimo samo posljednji u nizu, odličan video Oceania i otvaranje OI koje je u Ateni izvela Islanđanka u režiji već spomenute Lynn. I tako stoje stvari u samome vrhu audiovizualne produkcije.

No, ne treba se obeshrabriti. Prije dvije godine Warp je u suradnji s Creative Review Magazineom ponudio svojim talentiranim obožavateljima ponudu koja se ne odbija. 10 mladih filmaša dobilo je mogućnost napraviti dio glazbenog spota za novo Warpovo izdanje. Pobjednici su među ostalima bili Ed Holdsworth i Lynn Fox, a ako ste danas naučili gdje je sve dotične odvela ta sitna suradnja, brzo se prihvatite svojih grafičkih programa i javite se na oglas. Što vas košta...

DVDom se možete počastiti ovdje i ovdje za 18.99$.

Komentari

Nema komentara.