Polanski traži oprost od SAD-a - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      Polanski traži oprost od SAD-a

Polanski traži oprost od SAD-a

Redatelju je dosadilo bježanje od američkog suda pa želi sve okončati. U svoju obranu nudi dokumentarac.

s.p. 03.12.2008 0 komentara

Polanski traži oprost od SAD-a

Poznati redatelj Roman Polanski zatražio je u utorak od suda u Los Angelesu da odbaci optužbe za seks sa maloljetnicom stare već 30 godina. Polanski je okupio ekipu iskusnih odvjetnika, te je preko njih podnio zahtjev za obustavom postupka zbog 'sudačkih i tužiteljskih grešaka' zbog kojih je proces navodno bio nezakonit.

Onima koje zanimaju detalji ove priče preporučujemo dokumentarac Marine Zerovich 'Roman Polanski: Tražen i poželjan' koji je bio veliki hit na Sundanceu, a osvojio je i nagradu na našem Libertasu. U tom filmu iznosi se teza koju zastupaju Polanski i njegovi odvjetnici - da je pod pritiskom medija sudac nepravedno tretirao Polanskog zbog čega redatelj nije imao pošteno suđenje. 


'Roman Polanski: Tražen i poželjan', r: Marina Zerovich, trailer

Poznati seksualni skandal inače se dogodio 1977. u kući holivudske zvijezde Jacka Nicholsona, gdje je Polanski doveo trinaestogodišnjakinju na fotosession za francuski Vogue, a zatim joj navodno dao alkohol i neke droge, nakon čega su imali seksualni odnos. Polanski je ispočetka bio optužen za čak 6 krivičnih djela i prijetio mu je doživotni zatvor, ali je većina optužbi odbačena.

Polanski je na kraju priznao da je imao seks s maloljetnicom, no nije čekao izdržavanje kazne nego je 1978. pobjegao prvo u Veliku Britaniju, a zatim u Francusku, gdje je zatražio i dobio državljanstvo. Pošto Francuska ne izručuje svoje državljane, redatelj je ostao izvan dohvata američkog pravosuđa, ali je izbjegavao putovati u zemlje koje ga mogu izručiti, a u Ameriku nije otišao čak ni da uzme svog Oscara za 'Pijanista'.

Sada se Polanski pokušava pomiriti s pravosuđem, ali glasnogovornica tužiteljstva kaže da još nije primila nijedan dopis Polanskog i njegovih odvjetnika. Ipak, prije ili kasnije sud će morati razmotriti molbu Polanskog, a redatelj se nada da će mu pomoći i izjava njegove žrtve koja je rekla da ne želi da Polanski bude osuđen. Još ćemo vidjeti hoće li Polanski doživjeti sretan kraj ili će sve završiti kao u njegovim filmovima - mračno i beznadno.

Komentari

Nema komentara.