Libertas predvidljivo podijelio nagrade - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Libertas predvidljivo podijelio nagrade

Libertas predvidljivo podijelio nagrade

Najbolji igrani film je Akinov višestruki laureat, nagrađeni dox je onaj razvikani o Romanu Polanskom, a od kratkiša hvaljeni 'Rastanak'.

s.p. 03.07.2008 0 komentara

Libertas predvidljivo podijelio nagrade

4. Libertas film festival podijelio je nagrade glavnim favoritima festivala. U konkurenciji 'Paranoid Parka' i 'Beauforta', nagradu za igrani film dobio je najnagrađivaniji od svih, Akinov 'Na rubu raja' /naslovna/. Film se bavi sinom koji ne odobrava vezu svog oca s prostitutkom Yeter, no mijenja mišljenje o njoj kada otkrije da redovito šalje novac kući kćeri. Članovi žirija su u svom obrazloženju istakli da je riječ o filmu koji je na 'jedinstven način pokazao komunikaciju, ali i jaz između istoka i zapada, starih i mlađih, a kroz svoju radnju objasnio je kako prevladati granice, predrasude i različitosti'.

Kod dokumentaraca 'Roman Polanski: Tražen i poželjan' Marine Zenovich nije imao poteškoća u osvajanju nagrade. Film bi mogao imati uspjeha u redovnoj kino-distribuciji, jer razmatra sočni skandal i privatnu tragediju koja je Polanskoga nagnala na iznenadni bijeg iz SAD-a.


'Roman Polanski: Tražen i poželjan', trailer

Irena Škorić se od festivala uvijek rastaje s nagradama, pa je i nakon hrvatske premijere njezinog 'Rastanka' ovjenčana još jednim priznanjem. Film je u kategoriji kratkog filma pobijedio glasovima posjetitelja Tportala. Radnja filma bavi se ocem i sinom koji kreću na putovanje u staroj Zastavi 101, a film smo već predstavili i ovdje. Glas publike odlučio je i da se među laureate uvrsti i njemački film 'Val' redatelja Dennisa Gansela. Riječ je o svojevrsnoj varijaciji na (također njemački) 'Eksperiment' – što se dogodi kada eksperiment o fašizmu i ljudskoj nasilnosti krene po zlu?

Posebna festivalska Nagrada za životno djelo otišla je Mustafi Nadareviću, a glavna holivudska zvijezda LFF-a bio je Chris Cooper, koji se posebno pamti po nedavnim hitovima 'Kraljevina' i 'Pukotina'. On je zajedno s redateljem Irom Sachsom došao predstaviti i svoj novi film 'Married Life', a u njegovom društvu bila je i njegova supruga, glumica i scenaristica Marianne Leone Cooper.

Irena Škorić, 'Rastanak'

Dubrovački festival je na svom četvrtom izdanju nudio i zanimljiv popratni program. U sklopu programa FOCUS, Libertas je predstavio kinematografiju egzotične Kube, a ljubitelji horora uživali su u filmovima prikazanim u programu Ponoćno ludilo

Za kraj, možemo reći da je i jedan od glavnih motiva nagrađenih filmova Libertasa bio - povratak. Igrani laureat 'Na rubu raja' bavi se njemačkim Turcima koji se vraćaju u zemlju iz koje su potekli, kratki film Irene Škorić je road movie, dokumentarac o Romanu Polanskom preispitivao je mogućnost povratka u SAD optuženog redatelja, a 'Val' se bavi povratkom nacizma. Za Libertas film festival najvažnije je da na festival stalno dolaze značajni filmovi, a i na crvenom tepihu se stalno šeću holivudske zvijezde, pa će se valjda i domaća publika - stalno vraćati na LFF.

Komentari

Nema komentara.